Foto: Shutterstock
2. Pečený lekvár
Príprava tohto lahodného lekváru je jednoduchá, hoci trochu náročná na čas - kvôli tomu, že varené hrušky sa ešte zapekajú v rúre. Takémuto lekváru sa však nič nevyrovná.
Potrebujeme:
2,5 kg hrušiek
200 g trstinového cukru
2 bal. vanilkového cukru
2 klinčeky
1,5 PL octu
1. Umyté hrušky nakrájame na štvrtiny, zbavíme ich jadierok a stopiek. Pokrájame ešte na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi dvadsať minút do rozvarenia.
2. Primiešame ocot, klinčeky, trstinový a vanilkový cukor a zmes preložíme na plech. Hrušky necháme odparovať v rúre pri teplote 90 °C 6 až 8 hodín. Občas premiešame.
3. Ešte horúce plníme do zaváraninových pohárov, ktoré prevrátime hore dnom alebo sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C.
1. Umyté hrušky nakrájame na štvrtiny, zbavíme ich jadierok a stopiek. Pokrájame ešte na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi dvadsať minút do rozvarenia.
2. Primiešame ocot, klinčeky, trstinový a vanilkový cukor a zmes preložíme na plech. Hrušky necháme odparovať v rúre pri teplote 90 °C 6 až 8 hodín. Občas premiešame.
3. Ešte horúce plníme do zaváraninových pohárov, ktoré prevrátime hore dnom alebo sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C.
Diskusia k článku