Keď neviete, čo s nimi:
Najprv z hrušiek upečte fajný koláč z Varechy a potom ich spracujte na 4 spôsoby

Jana Klimanová, 11. septembra 2023     6 minút čítania

Sladučké hrušky sa výborne uplatnia v dobrom koláči, ale ak ich je priveľa, máme niekoľko tipov, ako s nimi naložiť, aby ste sa z nich potešili aj v zime.



Foto: Shutterstock

2. Pečený lekvár

Príprava tohto lahodného lekváru je jednoduchá, hoci trochu náročná na čas - kvôli tomu, že varené hrušky sa ešte zapekajú v rúre. Takémuto lekváru sa však nič nevyrovná.

Potrebujeme:
  • 2,5 kg hrušiek
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 2 klinčeky
  • 1,5 PL octu

  • 1. Umyté hrušky nakrájame na štvrtiny, zbavíme ich jadierok a stopiek. Pokrájame ešte na menšie kúsky. Dáme do hrnca, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou asi dvadsať minút do rozvarenia.

    2. Primiešame ocot, klinčeky, trstinový a vanilkový cukor a zmes preložíme na plech. Hrušky necháme odparovať v rúre pri teplote 90 °C 6 až 8 hodín. Občas premiešame.

    3. Ešte horúce plníme do zaváraninových pohárov, ktoré prevrátime hore dnom alebo sterilizujeme 30 minút pri teplote 80 °C.





    ANKETA: Zvyknete z hrušiek robiť kompót?

    77,8%



    22,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist