Foto: Shutterstock
3. Hruškové čatní
K syrom a vínu sa perfektne hodí hruškové čatní. Môžete ho tiež vyskúšať na opečenej bagete s plátkom syra. O recept sa s nami podelil šéfkuchár Jaromír Štefanovič.
Potrebujeme:
500 g hrušiek
80 g šalotky
50 g olivového oleja
100 ml bieleho vína
15 g čerstvého tymianu
5 g soli
30 ml citrónovej šťavy
100 g medu
1. Očistené hrušky nakrájame na malé, rovnomerné kocky. Očistenú šalotku nakrájame a orestujeme na olivovom oleji, pridáme polovicu nakrájaných hrušiek, biele víno, ochutíme soľou, medom, citrónovou šťavou a všetko spolu dusíme do polomäkka.
2. Potom pridáme zvyšnú polovicu hrušiek a všetko už len krátko podusíme, aby v čatní zostali kúsky hrušiek. Nakoniec pridáme lístky čerstvého tymianu.
3. Horúce hruškové čatní ihneď plníme do čistých suchých pohárov, ktoré následne dobre uzavrieme a poháre otočíme hore dnom. Po vychladnutí otočíme, skladujeme najlepšie na tmavom mieste a spotrebujeme do 6 mesiacov.
1. Očistené hrušky nakrájame na malé, rovnomerné kocky. Očistenú šalotku nakrájame a orestujeme na olivovom oleji, pridáme polovicu nakrájaných hrušiek, biele víno, ochutíme soľou, medom, citrónovou šťavou a všetko spolu dusíme do polomäkka.
2. Potom pridáme zvyšnú polovicu hrušiek a všetko už len krátko podusíme, aby v čatní zostali kúsky hrušiek. Nakoniec pridáme lístky čerstvého tymianu.
3. Horúce hruškové čatní ihneď plníme do čistých suchých pohárov, ktoré následne dobre uzavrieme a poháre otočíme hore dnom. Po vychladnutí otočíme, skladujeme najlepšie na tmavom mieste a spotrebujeme do 6 mesiacov.
Diskusia k článku