Keď neviete, čo s nimi:
Najprv z hrušiek upečte fajný koláč z Varechy a potom ich spracujte na 4 spôsoby

Jana Klimanová, 11. septembra 2023     6 minút čítania

Sladučké hrušky sa výborne uplatnia v dobrom koláči, ale ak ich je priveľa, máme niekoľko tipov, ako s nimi naložiť, aby ste sa z nich potešili aj v zime.



Foto: Shutterstock

3. Hruškové čatní

K syrom a vínu sa perfektne hodí hruškové čatní. Môžete ho tiež vyskúšať na opečenej bagete s plátkom syra. O recept sa s nami podelil šéfkuchár Jaromír Štefanovič.

Potrebujeme:
  • 500 g hrušiek
  • 80 g šalotky
  • 50 g olivového oleja
  • 100 ml bieleho vína
  • 15 g čerstvého tymianu
  • 5 g soli
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 100 g medu

  • 1. Očistené hrušky nakrájame na malé, rovnomerné kocky. Očistenú šalotku nakrájame a orestujeme na olivovom oleji, pridáme polovicu nakrájaných hrušiek, biele víno, ochutíme soľou, medom, citrónovou šťavou a všetko spolu dusíme do polomäkka.

    2. Potom pridáme zvyšnú polovicu hrušiek a všetko už len krátko podusíme, aby v čatní zostali kúsky hrušiek. Nakoniec pridáme lístky čerstvého tymianu.

    3. Horúce hruškové čatní ihneď plníme do čistých suchých pohárov, ktoré následne dobre uzavrieme a poháre otočíme hore dnom. Po vychladnutí otočíme, skladujeme najlepšie na tmavom mieste a spotrebujeme do 6 mesiacov.





    ANKETA: Zvyknete z hrušiek robiť kompót?

    77,8%



    22,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist