Foto: Shutterstock
Vanilkové rožky patria medzi tradičné vianočné pečivo, ktoré nemôže chýbať na sviatočných stoloch. Ich jemná, maslová chuť s vanilkovou vôňou okamžite navodí atmosféru Vianoc a ich príprava je pre mnohých rodinnou tradíciou.
Ale aj keď ich pečú už celé generácie, stále dorastajú mladí amatérski adepti, u ktorých bude mať pečenie vanilkových rožkov premiéru. Tým sa naše tipy určite hodia, no a tí skúsení si zase môžu overiť, či naozaj poznajú všetky malé tajomstvá ich úspešnej prípravy.
Kvalitné suroviny sú základ
Pre dokonalé vanilkové rožky je nevyhnutné použiť tie najkvalitnejšie suroviny. Používajte skutočné maslo, nie margarín. Jeho kvalita výrazne ovplyvní chuť aj konzistenciu.Mleté orechy (najčastejšie vlašské alebo lieskové) by mali byť čerstvé. Ak sú staré, môžu pečivu dodať neželanú horkú pachuť. Namiesto vanilínového cukru použite pravú vanilku alebo kvalitný vanilkový cukor. Pravá vanilka dodá rožkom nezameniteľnú chuť a vôňu.
Správny pomer surovín
Klasický pomer surovín na vanilkové rožteky je 3 diely múky, 2 diely masla, 1 diel cukru a približne 1 diel mletých orechov. Cesto musí byť jemné, ale zároveň pevné, aby sa s ním ľahko pracovalo. V niektorých receptoch je súčasťou cesta aj žĺtok alebo vajíčko.Pracujte rýchlo a potom cestu doprajte oddych
Cesto treba spracovať rýchlo, aby studené maslo príliš nezmäklo a rožky si po upečení zachovali tvar. Ak budete s cestom pracovať pridlho, rožky sa budú po upečení lámať. Odporúčame na miesenie použiť robot alebo mixér s nadstavcami na miesenie.Vymiesené cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho aspoň hodinu odpočívať v chladničke – bude sa s ním lepšie pracovať a rožky budú jemnejšie.
Foto: Shutterstock
Rovnaká veľkosť je dôležitá
Pri tvarovaní rožtekov sa snažte o to, aby mali rovnakú veľkosť a hrúbku, aby sa piekli rovnomerne. Pomôcť si môžete malou váhou alebo vykrajovačkami na rožky.Foto: Shutterstock
Nepečte príliš dlho
Rožky sa pečú krátko (8-12 minút v rúre vyhriatej na 160-170 °C). Mali by ostať svetlé, len s jemne zlatistými koncami. Ak ich prepečiete, budú suché a tvrdé.Obaľujte v cukre za tepla
Upečené rožky obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru ešte teplé, no nie horúce, aby sa cukor na ne lepšie uchytil. Príliš horúce rožky by mohli cukor roztopiť. Namiesto obaľovania môžete rožky len posypať práškovým cukrom cez sitko.Foto: Shutterstock
Nechajte ich odležať
Rožteky sú vynikajúce hneď po upečení, ale keď ich správne uložené v uzatvorenej dóze necháte pár dní odležať, ich chuť sa ešte rozvinie a budú ešte lepšie.Tipy na zdobenie a servírovanie
Posyp: Okrem práškového cukru môžete rožky obaliť v mletom kokose, mletých orechoch alebo v práškovom cukre ochutenom štipkou mletej škorice. Špeciálnu chuť získajú aj posypaním rozmixovaným lyofilizovaným ovocím (jahody, maliny, čučoriedky).Doplnky: Podávajte s vianočným punčom, vareným vínom alebo so šálkou horúcej čokolády.
Ako darček: Vanilkové rožky sú aj skvelým darčekom – zabaľte ich do peknej krabičky alebo vrecúška s mašľou.
S ďalšími príchuťami: Pre milovníkov čokolády pridajte do cesta trochu kakaa alebo hotové rožky ponorte do rozpustenej čokolády.
Na pistáciové vanilkové rožteky nahraďte časť orechov mletými pistáciami. Rožky získajú krásnu zelenú farbu a jemne orieškovú chuť. Alebo pridajte do cesta strúhaný kokos namiesto časti múky. Rožky budú voňať exotikou a budú jemne chrumkavé.
5 najklikanejších receptov na vanilkové rožky v histórii Varecha.sk
Vanilkové rožky (fotorecept)
Foto: PetravoskaVanilkové rožky Milujem ich chuť. Sú sladké, krehké, rozpúšťajú sa na jazyku.Vanilkové rožky
Foto: DiabambulkaVanilkové rožky Toto je recept mojej maminky, takže odskúšaný a overený.Vanilkové rožky
Foto: MimivikinkaVanilkové rožky Možno klasika, ale výborná, jemná a jednoduchá na prípravu. Píšem ju tak, aby ani začiatočník nemal s ničím problém.Vanilkové rožky-krehké (fotorecept)
Foto: TincaVanilkové rožky-krehké Rožteky veľmi rýchlo skrehnú a sú skutočne výborné. Stačí ich upiecť 3 dni pred sviatkami.Vanilkové rožky
Foto: Pravda - archív Vanilkové rožky Drobné pečivo, ktoré patrí k Vianociam.Budete piecť vanilkové rožky po prvýkrát v živote? Pozrite si náš videonávod, veď lepšie raz vidieť, než dvakrát čítať :)
Diskusia k článku