Placičky „Dokonalost sama“ fotorecept
Keď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. Zobraziť celý popisKeď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. A veru boli, aj keď sa to nezdá. Odvtedy ich robíme každý rok a s vďakou spomíname na autora receptu. Má to len jeden háčik. Placičky chcú ozaj poctivý ríbezľový lekvár, žiadny iný.
príprava
na 170 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 230 g | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g (alebo Maizena) | 
                                                             | 
                                                    
| 200 g (Hera, Palmarin) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| z 1 citróna | 
                                                             | 
                                                    
| 10 g mleté | 
                                                             | 
                                                    
| na špičku noža | 
                                                             | 
                                                    
| 90 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Náplň: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Tmavá poleva: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Svetlá poleva: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 KL | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Všetky prísady na cesto spracujeme do hladkej hmoty. Cesto dáme na 2 hodiny do chladu, ale kľudne ho môžeme urobiť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 4 cm. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Pečieme v rúre na 170 °C doružova. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Takto upečené kolieska môžeme urobiť aj s predstihom 2 týždňov, uložené v papierovej krabici ich dáme do chladu.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Vychladnuté placičky potierame ríbezľovým lekvárom.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Vo vodnom kúpeli pripravíme tmavú polevu. Nalámeme do misky čokoládu, pridáme maslo a stužený tuk a necháme rozpustiť. Odstavíme a hneď do tejto polevy namáčame kolieska lekvárom natretou stranou. Ukladáme ich vedľa seba a necháme polevu stuhnúť.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Na svetlú polevu na zdobenie dáme do taniera cukor, pridáme bielok a citrónovú šťavu a lyžicou (plochým spodom lyžice) trieme, kým sa cukor pekne nerozpustí a poleva nie je hladká. Potom dáme polevu do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a placičky postriekame cik-cak. Necháme zaschnúť.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu