Drobné pečivo
Drobné pečivo

Placičky „Dokonalost sama“ fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, včera 22:43
Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept)
Foto: tejaja

Keď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. Zobraziť celý popisKeď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. A veru boli, aj keď sa to nezdá. Odvtedy ich robíme každý rok a s vďakou spomíname na autora receptu. Má to len jeden háčik. Placičky chcú ozaj poctivý ríbezľový lekvár, žiadny iný.

100 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
230 g
60 g (alebo Maizena)
200 g (Hera, Palmarin)
1 bal.
z 1  citróna
10 g mleté
na špičku noža
90 g
1 ks
Náplň:
Tmavá poleva:
100 g
1 PL
1 PL
Svetlá poleva:
100 g
1 ks
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Všetky prísady na cesto spracujeme do hladkej hmoty. Cesto dáme na 2 hodiny do chladu, ale kľudne ho môžeme urobiť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 4 cm. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme v rúre na 170 °C doružova. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Takto upečené kolieska môžeme urobiť aj s predstihom 2 týždňov, uložené v papierovej krabici ich dáme do chladu.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté placičky potierame ríbezľovým lekvárom.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vo vodnom kúpeli pripravíme tmavú polevu. Nalámeme do misky čokoládu, pridáme maslo a stužený tuk a necháme rozpustiť. Odstavíme a hneď do tejto polevy namáčame kolieska lekvárom natretou stranou. Ukladáme ich vedľa seba a necháme polevu stuhnúť.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na svetlú polevu na zdobenie dáme do taniera cukor, pridáme bielok a citrónovú šťavu a lyžicou (plochým spodom lyžice) trieme, kým sa cukor pekne nerozpustí a poleva nie je hladká. Potom dáme polevu do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a placičky postriekame cik-cak. Necháme zaschnúť.

    Placičky „Dokonalost sama“ (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Cukroví se škrobem je vždy velmi lahodné, jemné. Pěkný receptík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia