Placičky „Dokonalost sama“ fotorecept
Foto: tejaja
Keď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. Zobraziť celý popisKeď sa tento recept objavil asi pred 30 rokmi v časopise Vlasta, okamžite ma upútal svojím názvom. Urobíme a uvidíme, či sú ozaj dokonalé. A veru boli, aj keď sa to nezdá. Odvtedy ich robíme každý rok a s vďakou spomíname na autora receptu. Má to len jeden háčik. Placičky chcú ozaj poctivý ríbezľový lekvár, žiadny iný.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
230 g |
|
60 g (alebo Maizena) |
|
200 g (Hera, Palmarin) |
|
1 bal. |
|
z 1 citróna |
|
10 g mleté |
|
na špičku noža |
|
90 g |
|
1 ks |
|
Náplň: | |
|
|
Tmavá poleva: | |
100 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Svetlá poleva: | |
100 g |
|
1 ks |
|
1/2 KL |
|
Postup
-
1
Všetky prísady na cesto spracujeme do hladkej hmoty. Cesto dáme na 2 hodiny do chladu, ale kľudne ho môžeme urobiť aj deň vopred, zabaliť do fólie a dať do chladničky.
-
2
Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 4 cm. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech.
-
3
Pečieme v rúre na 170 °C doružova. Vyberieme z plechu a necháme vychladnúť. Takto upečené kolieska môžeme urobiť aj s predstihom 2 týždňov, uložené v papierovej krabici ich dáme do chladu.
-
4
Vychladnuté placičky potierame ríbezľovým lekvárom.
-
5
Vo vodnom kúpeli pripravíme tmavú polevu. Nalámeme do misky čokoládu, pridáme maslo a stužený tuk a necháme rozpustiť. Odstavíme a hneď do tejto polevy namáčame kolieska lekvárom natretou stranou. Ukladáme ich vedľa seba a necháme polevu stuhnúť.
-
6
Na svetlú polevu na zdobenie dáme do taniera cukor, pridáme bielok a citrónovú šťavu a lyžicou (plochým spodom lyžice) trieme, kým sa cukor pekne nerozpustí a poleva nie je hladká. Potom dáme polevu do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a placičky postriekame cik-cak. Necháme zaschnúť.
Diskusia k receptu