Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Vanilkové rožky

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 18. decembra 2022
Vanilkové rožky
Foto: Jana Štrbková

Pre mňa sú vanilkové rožky od mamičky vždy tie najlepšie. Ukrývajú v sebe pražené lieskovce a kopec masla. No a nakoniec ich konce vždy Zobraziť celý popisPre mňa sú vanilkové rožky od mamičky vždy tie najlepšie. Ukrývajú v sebe pražené lieskovce a kopec masla. No a nakoniec ich konce vždy namáčame do horkej alebo mliečnej čokolády. Áno, sú úžasné!

30 ks
porcií
20 (+ chladenie) minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
280 g
60 g
50 g (bez šupiek)
30 g lúpané
210 g
Na obalenie:
2 bal.
130 g
Na polevu:
100 g (vysokopercentná)




Postup

  1. 1

    Lieskové orechy a mandle opražíme nasucho na panvici, asi 5 – 7 minút, miešame, aby sa nepripálili. Vychladnuté pomelieme.

  2. 2

    TIP: Lieskové orechy do vanilkových rožtekov by mali byť bez šupky. Pozrite sa, ako jednoducho sa dajú ošúpať.

    Vanilkové rožky - obrázok 2
  3. 3

    Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme hladkú hmotu. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C.

  4. 4

    Na doske posypanej múkou vypracujeme z cesta dlhý valček. Postupne z neho odkrajujeme a rukami vyformujeme podkovičku alebo tvar rožteka. Ukladáme postupne na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomáhajú aj silikónové formy, ktoré vám zaručia, že budete mať rožteky úplne rovnaké, ako z výrobne.

  5. 5

    Pečieme asi 10 – 12 minút, dávame pozor, aby rožteky priveľmi nezhnedli.

  6. 6

    Ešte teplé rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

  7. 7

    Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Končeky pocukrovaných rožtekov do nej namočíme a necháme na mriežke zaschnúť.

Diskusia k receptu

ivan14
Podle starého rodinného receptu neděláme rohlíčky, ale přes hvězdičku na masomlýnku nebo lisu na těsto hádky a z nich věnečky (těsto je +- stejné, použijte podle vás). Jsou mnohem křehčí. Jako děti jsme čekali, které se rozpadnou - hned jsme je snědli :-) . Do těsta dávám jen minimum cukru (na toto množství jen cca 40 g), ale obaluji stejně. Tip, který jsem odkoukal někde z netu: z lineckého těsta vykrojím kolečka (perfektně se mi na to hodí štamprle :-) ), dám zapéct - jen tak, aby těsto vyskočilo a zbělelo, pak na něj položím věneček a dopeču. Hotové pocukruji a do středu dám trošku džemu, nejradši rybízový. Moje rodina mě nutí péci v množství větším než velkém :-)). Dobrou chuť a veselé vánoce!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia