Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vôňa perníkového korenia krásne prevonia byt či dom a určite prispieva k adventnej nálade, takže pečenie medovníkov patrí v mnohých rodinách v predvianočnej rutine.
Nie každý má však tento druh drobného pečiva rád alebo ich rád robí. Niekomu sa zdajú suché, niekomu ich vykrajovanie a zdobenie (keďže chceme, aby nejako vyzerali, keď ich už robíme), pripadá prácne.
Ak patríte medzi nich, ale typickej perníkovej vône v domácnosti by ste sa pred Vianocami neradi vzdali, naša kolegyňa Jarka Horváthová má pre vás tipy na koláče z cesta podobnému tomu na medovníky, v ktorých sa používa perníkové korenie, ale sú podstatne nenáročnejšie na čas aj robotu. Obidva ich má odskúšané a podľa nej sú oveľa šťavnatejšie a chuťovo výraznejšie než klasické medovníky.
Ružomberský perník
Prvý je vlastne akýsi závin z medovníkového cesta plnený slivkovým lekvárom, orechmi a hrozienkami alebo sušeným ovocím. Možno ho poznáte pod inými názvami, naša kolegyňa Jarka tento recept dostala od známych pod názvom Ružomberský perník. Vydrží tak isto dlho ako medovníky a predsa nikdy nie je suchý. No a takto sa pripravuje.Foto: Jarmila Horváthová
Suroviny:
600 g hladkej múky
250 g práškového cukru
100 g Hery alebo masla
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL vanilkovej pasty (alebo 1 bal. vanilkového cukru)
4 PL medu
3 vajcia
perníkové korenie podľa chuti
Plnka:
slivkový lekvár, vlašské orechy alebo lieskovce, hrozienka, sušené ovocie
Na potretie:
1 vajce
Postup:
1. Všetky prísady zmiešame a urobíme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme tri hodiny odstáť. Pol hodinu pre vaľkaním cesto vyberieme z chladničky, aby trochu zmäklo.
2. Cesto rozdelíme buď na dve alebo štyri časti, podľa toho, aké hrubé chceme záviny mať. Keďže ide o celkom výdatný koláčik, je lepšie rozdeliť cesto na štyri časti, lebo výsledné nakrájané roládky sú menšie a úhľadnejšie.
3. Každú časť cesta vyvaľkáme, výdatne potrieme slivkovým lekvárom – nešetríme, a posypeme nahrubo nasekanými orechmi. Kto chce, môže pridať aj hrozienka alebo sušené ovocie, my robíme rolády bez nich.
4. Cesto s plnkou zrolujeme. Záviny uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozmiešaným vajíčkom a cesto párkrát popicháme vidličkou.
5. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv 15 minút pri 180 stupňoch a potom ešte 30 minút pri 150 stupňoch. Záviny necháme vychladnúť, krájame až pred podávaním.
Perníková bábovka s lekvárom
Tento recept je ešte jednoduchší, je to vlastne perníková bábovka so slivkovým lekvárom.Foto: Shutterstock
Suroviny:
450 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva na perníky
150 g trstinového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 ČL perníkového korenia
štipka soli
2 ČL kakaa
3 vajcia
250 ml mlieka
100 ml oleja
200 g slivkového lekváru
Postup:
1. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva na perníky, cukrom, vanilkovým cukrom, perníkovým korením a štipkou soli a kakaa. Pridáme vajcia, mlieko a olej a dobre premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
2. Polovicu cesta nalejeme do pripravenej dobre vymastenej a vysypanej formy na bábovku a naň rovnomerne rozotrieme lekvár – nešetríme, môže ho byť pokojne viac, ako je v recepte. Na lekvár nalejeme zvyšok cesta.
3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 45-50 minút, alebo kým nie je bábovka upečená (skontrolujeme špajdľou).
4. Po upečení necháme bábovku vychladnúť, vyklopíme ju z formy a môžeme posypať práškovým cukrom.
Diskusia k článku