Kysnutý makový závin fotorecept
Foto: olinecka
Žiadne váženie múky na cesto, pomôckou je hrnček. Výsledok prekvapí, takýto závin môže byť aj na vašom stole hoci aj na Vianoce. Veď Zobraziť celý popisŽiadne váženie múky na cesto, pomôckou je hrnček. Výsledok prekvapí, takýto závin môže byť aj na vašom stole hoci aj na Vianoce. Veď niekedy naše staré mamy na sviatky piekli iba kysnuté dobroty.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
1,5 hrnčeka (300 ml) |
|
1,5 hrnčeka |
|
1/2 hrnčeka (vlažné) |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
3 PL |
|
2 ČL (alebo podľa chuti) |
|
3 ks |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
150 ml |
|
Maková plnka: | |
300 g mletý |
|
2 poháre (u mňa domáci) |
|
|
|
Na potretie závinu: | |
(čerstvé rozpustené vychladnuté) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru,1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ a premiešame. Následne vlejeme kvások, pridáme vajíčka, olej a premiesime. V troche vody (150 ml) rozmiešame sušené mlieko a mierne ohrejeme. Prilievame do cesta a vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri bochníky.
-
2
Pripravíme makovú plnku. Mletý mak vsypeme do misy, pridáme lekvár, premiešame a ochutíme cukrom podľa seba. Plnku urobíme tak, aby sa nám dobré roztierala. Každý bochník cesta rozvaľkáme, potrieme plnkou a zrolujeme závin.
-
3
Plech vymastíme papierom od masla, preložíme záviny, ktoré necháme na teplom mieste mierne nakysnúť. Pred vložením do rúry záviny potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným žĺtkom.
-
4
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme do zlatista asi 30-35 minút.
-
5
Po upečení za horúca potrieme zvyškom rozpusteného masla alebo olejom. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu