Makový závin
Makový závin

Kysnutý makový závin fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, dnes 18:43
Kysnutý makový závin (fotorecept)
Foto: olinecka

Žiadne váženie múky na cesto, pomôckou je hrnček. Výsledok prekvapí, takýto závin môže byť aj na vašom stole hoci aj na Vianoce. Veď Zobraziť celý popisŽiadne váženie múky na cesto, pomôckou je hrnček. Výsledok prekvapí, takýto závin môže byť aj na vašom stole hoci aj na Vianoce. Veď niekedy naše staré mamy na sviatky piekli iba kysnuté dobroty.

38-40
porcií
45-50 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
1,5 hrnčeka (300 ml)
1,5 hrnčeka
1/2 hrnčeka (vlažné)
1 kocka (čerstvé)
3 PL
2 ČL (alebo podľa chuti)
3 ks
100 ml
2 PL
150 ml
Maková plnka:
300 g mletý
2 poháre (u mňa domáci)
Na potretie závinu:
 (čerstvé rozpustené vychladnuté)
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru,1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zvyšok cukru, soľ a premiešame. Následne vlejeme kvások, pridáme vajíčka, olej a premiesime. V troche vody (150 ml) rozmiešame sušené mlieko a mierne ohrejeme. Prilievame do cesta a vymiesime hladké cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na tri bochníky.

    Kysnutý makový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme makovú plnku. Mletý mak vsypeme do misy, pridáme lekvár, premiešame a ochutíme cukrom podľa seba. Plnku urobíme tak, aby sa nám dobré roztierala. Každý bochník cesta rozvaľkáme, potrieme plnkou a zrolujeme závin.

    Kysnutý makový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech vymastíme papierom od masla, preložíme záviny, ktoré necháme na teplom mieste mierne nakysnúť. Pred vložením do rúry záviny potrieme rozpusteným maslom a rozšľahaným žĺtkom.

    Kysnutý makový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme do zlatista asi 30-35 minút.

    Kysnutý makový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení za horúca potrieme zvyškom rozpusteného masla alebo olejom. Dobrú chuť.

    Kysnutý makový závin (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce! Makové záviny jako malované, kombinace maku se slivkovým lekvárom je fajnová. Pěkný receptík!
haji
Jo a krásné úvodní foto, vánoční tác nemá chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia