Foto: petravoska
Milujem ich chuť. Sú sladké, krehké, rozpúšťajú sa na jazyku a keď sú orechy čerstvé, ku káve a čaju si neviem ani nič lepšie Zobraziť celý popisMilujem ich chuť. Sú sladké, krehké, rozpúšťajú sa na jazyku a keď sú orechy čerstvé, ku káve a čaju si neviem ani nič lepšie predstaviť, najmä v čase hojnosti, keď už všetci majú dosť tých maslových plniek.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z ingrediencií vymiesime cesto.
-
2
Necháme ho aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo.
-
3
Postupne z neho oddeľujeme kúsky, s ktorými budeme ďalej pracovať, aby sa veľmi nezohrialo, lebo potom sa s ním ťažšie pracuje.
-
4
Z oddeleného kúska ušúľame valček.
-
5
Rozdelíme na rovnako dlhé kúsky (zvyknem si jeden valček nechať ako meradlo) a tvarujeme rožok.
-
6
Pečieme pri 180 stupňoch 8-10 min. Po vybratí z trúby sú rožky veľmi krehké a aj pri jemnom dotyku sa rozpadnú. Neznamená to, že sa nepodarili. Treba ich iba nechať vychladnúť na plechu, tak ako sú, potom sa dajú normálne chytať do ruky. Z toho vyplýva, že na pečenie rožkov potrebujeme viac ako jeden plech na pečenie. Na pečenie používame papier na pečenie, plech netreba ničím mazať.
-
7
Takto vyzerajú upečené neobalené rožky.
-
8
Vanilkový cukor si v mištičke rozmiešame s práškovým cukrom podľa množstva a v tejto zmesi obaľujeme vychladnuté rožky.
-
9
A tu sú hotové rožky čakajúce na mlsné jazýčky :)
neviem si predstaviť, prečo sa ti cesto trúsi. Pomery surovín sú správne, ak si dala všetky tak, ako sú písané, nemal by byť problém. Do chladničky sa dáva kvôli tomu, aby maslo trocha stuhlo, potom sa s cestom lepšie manipuluje, nelepí. Trúsivému cestu pobyt v chlade nepomôže.
niekedy nejde všetko ideálne..ked sa mi nedobre cesto spája..pridám oriešok tuku...alebo lyžičku kyslej smotany..
môže to byť v inej kvalite múky..menšie vajíčka-žltky...
želám radosť pri pečení..a hlavne z výsledku..:-)
Samozrejme dala som do chladničky na cca 1 hod. , potom pokračovala. Teraz som dala do chladničky, pretože už som naozaj zúfalá. Samozrejme pridala som trochu múky, keď sa mi cesto lepilo
nemala si mäkké maslo? pri krehkých cestách musí byť studené, rýchlo ho posekaj na menšie kúsky rovno do múky a snaž sa rýchlo všetko zmiesiť dokopy, aby sa moc netopilo. NEPRIDÁVAJ múku, ak sa lepí, radšej to daj do chladničky na čas, alebo spracúvaj robotom, háky by nemali prehriať cesto ako dlane. Ak si už pridala navyše múku, pridaj zasa aj tuk, aby sa to spojilo Určite sa ti podarí, držím palce.
Čo sa týka toho rozpadávania tak keď chvíľu počkáte tak ani jeden nezlomite.
Ďakujem za super recept.