Gurmánske cesty:
Ako chutí Kvarnerská riviéra

Jarmila Horváthová, 4. septembra 2022     11 minút čítania

Leto ešte nekončí a oddych pri mori má svoje čaro aj v septembri. Napríklad aj na Kvarnerskej riviére v Chorvátsku. Čo všetko môžete vidieť, zažiť a ochutnať v tomto regióne na pobreží Jadranského mora?



Foto: Shutterstock

Jadranské more je k nám najbližšie a najdostupnejšie, jeho chorvátsku stranu zvýhodňuje aj rečová príbuznosť a rozmanitosť pobrežia. To dosahuje vďaka svojej veľkej členitosti až 1 777 km a zahŕňa až neuveriteľných 1 185 ostrovov, preto si tu každý nájde to svoje.

Už menej je známe, že prvé turistické strediská na Jadrane vznikli koncom 19. storočia aj v oblasti Kvarner, ktorá leží medzi Istriou a Dalmáciou. Keď sa povie Kvarnerská riviéra, niektorým to možno veľa nehovorí, ale keď sa spomenie Krk, Rab, Rijeka, Opatija či Crikvenica, ostrovy a mestá, ktoré do tohto regiónu patria, presne vieme, o akú oblasť ide.

K benefitom Kvarnerskej riviéry patrí klíma a podnebie. Je tu stálejšie počasie ako v severnejšej Istrii a zároveň miernejšie teploty ako v južnejšej Dalmácii. Kombinácia neďalekých zalesnených hôr a mora navyše vytvára špeciálnu klímu, ktorá je ako stvorená pre ľudí s astmou či problémami s dýchacími cestami. Niet divu, že Opatija bola liečivými účinkami prostredia známa už v 19. storočí. Práve tu vznikli prvé klimatické kúpele pri Jadrane, ktoré navštevovali všetky európske „pomazané“ hlavy a šľachta.



Letovisko Crikvenica
Foto: Turistické združenie mesta Crikvenica


Gurmánska destinácia


Opatijská riviéra sa stala obľúbenou dovolenkovou destináciou aj pre gurmánov, pretože v regióne nájdu najviac špičkových reštaurácií na obyvateľa v Chorvátsku. Ponúkajú zaujímavé špeciality pripravené z čerstvých surovín, od degustačného menu až po tradičné taverny – konoby. V Opatiji sa navyše pravidelne konajú festivaly venované kvalitným jedlám a špecialitám.

Na svoje si prídu aj milovníci čokolády – v kaviarni v hoteli Amadrija Park objavia čokoládovú manufaktúru, kde si pochutnajú na rôznych druhoch, môžu si zatipovať v kvíze, akú príchuť majú servírované pralinky, aj obdivovať čokoládové sochy, ktoré vážia aj pol tony.

Parky v Opatiji patria medzi najkrajšie a najoceňovanejšie v Chorvátsku. V parku Angiolina nájdete rovnomennú vilu, ktorú ako prvú postavili v roku 1844 pre solventných hostí a presne od tohto dátumu sa aj datuje začiatok turizmu v Opatiji. Práve sem chodievali na prelome 19. a 20. storočia relaxovať európske korunované hlavy. Park, ktorý vilu obklopuje, je vďaka rozmanitým rastlinám pochádzajúcim z rôznych častí sveta označovaný za zelené srdce mesta. Jednou z kvetín, ktoré tu hojne rastú, je kamélia – symbol Opatije. Obdivovať tu môžete aj borovicu americkú, cyprus himalájsky a približne 150 ďalších druhov rastlín. Neďaleko objavíte aj prvý hotel, ktorý v tejto oblasti postavili, s typickým názvom Kvarner, s prekrásnou terasou nad morom, na ktorej si môžete vychutnať kávu a koláčik.

Opatiju sa oplatí vidieť aj z mora, vyskúšali sme plavbu popri pobreží, z paluby zrekonštruovanej historickej drevenej lode bol krásny výhľad na celé pobrežie s početnými vilkami. Mnohé z nich pochádzajú ešte z čias Rakúsko–Uhorska a niektoré ponúkajú aj na prenájom. Súčasťou plavieb je aj obed, pochutili sme si na výborne pripravenej grilovanej rybe a zapíjali ju miestnym vínom Žlahtina.

Mestečko ako klenot


Cez Opatiju vedie aj slávna promenáda Františka Jozefa I., známa ako Lungomare, ktorá spája malebnú rybársku dedinku Volosko s mestami Opatija, Ičići, Ika a Lovran. Lovran je je najstarším mestom Liburnskej riviéry, svoje meno získal podľa vavrínu hojne rastúceho v stále zelených okolitých hájoch. Kým Opatija si stále uchovala nádych mondénnosti Rakúsko–Uhorska, Lovran je úplne iný. Historické centrum tvoria úzke uličky, ktoré poskytujú tieň, aj keď je horúco. Uvidíte tam kamenné domy, z ktorých mnohé majú priedomia vyšperkované baldachýnmi kvetov, sú v ich umiestnené obchodíky, bary, reštaurácie a v mnohých môžete dokonca bývať. Celé historické centrum totiž domáci prenajímajú ako prázdninové domy. K moru, malej štrkovej pláži, je to z centra len pár desiatok metrov.



Uličky Lovranu sú zdobené kvetmi
Foto: Jarmila Horváthová


Štyri mestečká v jednom


Ďalším známym turistickým miestom v Kvarneri je Crikvenica. Nemôže sa síce pýšiť secesnými budovami a atmosférou monarchie, ale má jedny z najkrajších pláží na chorvátskej strane Jadranu. Mesto Crikvenica tvoria štyri mestá, pretože k destinácii patria Selce, Crikvenica, Dramalj a Jadranovo, ktoré sú takmer spojené.

Dlhé piesočnaté a kamienkové pláže s množstvom zariadení pre deti sú prepojené prírodnou promenádou. Vedie bohatou stredomorskou vegetáciou a ponúka možnosť zábavy pre každého, od kúpania až po prechádzky, cyklistiku a rekreáciu. Práve tu otvorili v roku 2010 aj prvú oficiálnu pláž pre psov v Chorvátsku.

Susedné mestečko Selce je vzdialené len tri kilometre, je menšie a žije to tu ráno aj dopoludnia, keď sa posedáva na rannej káve, a, samozrejme, ako všade pri mori, najmä večer. Na prímorskej promenáde je jedna reštaurácia vedľa druhej, na námestíčku si vypočujete koncerty a recitály. V Selciach budete obdivovať aj kostoly, kaplnky, kamenné domy ukryté pred turistickým ruchom. Mestečko bolo štyrikrát vyhlásené za najlepšiu turistickú destináciu na Kvarneri a získalo ocenenie Modrý kvet ako najupravenejšie miesto na Jadrane.

Objavte výnimočné špeciality


Keď po pobyte na plážach alebo po prechádzkach vyhladnete, v miestnych reštauráciách si vyberiete z rybích, mäsových, ale aj tradičných špecialít. Miestna turistická organizácia vydala dokonca aj brožúrku receptov „Kuchárka našich babičiek“, pre tých, ktorí by si chceli Crikvenicu pripomenúť aj doma.

Možností, kde sa v Crikvenici a Selciach dobre najesť, je veľa – na ryby a dary mora sa vyberte určite do niektorej z reštaurácií na promenáde v Selciach. My sme sa zastavili v Tunar bar & bistro, jedlo bolo jednoduché, ale vynikajúce. Vychutnať si môžete grilované, pečené a vyprážané ryby všetkých druhov, od tých najmenších, ktoré sa jedia celé, cez krevety až po miestnu špecialitu Crikveničke rupice.

Tipy pre tých, ktorí túžia po noblese

Ak túžite po niečom noblesnejšom, dobrou voľbou je napríklad reštaurácia 4–hviezdičkového butikového hotela Esplanade v Crikvenici. Nájdete ju priamo na promenáde, oproti mestskej pláži a ponúka sofistikovanejšiu kuchyňu, degustačné menu v miestnom podaní. Čakajú vás vyšperkované jedlá, ktoré nielen výborne chutia, ale na tanieri aj úžasne vyzerajú, a k tomu ochutnáte aj výborné vína.



Foto: Jarmila Horváthová

Desať kilometrov od Crikvenice je mestečko Novi Vinodolski, ktoré bolo historickým, politickým a kultúrnym centrom niekdajšieho Vinodolského kniežatstva. Dodnes si hrdo pripomína slávny Vinodolský zákonník z roku 1288, ktorý je zároveň najstarším chorvátskym právnym dokumentom napísaným v hlaholike. Vďaka stále zelenej vegetácii, miernemu stredomorskému podnebiu, čistému moru a vzduchu sa Novi Vinodolski stal krátko po Opatiji jedným z prvých turistických stredísk.

Mestečko poznajú aj jachtári, je tu veľký prístav „marina“ Mitan a nad ním pekná reštaurácia s krásnym výhľadom aj chutným jedlom. Len upozorňujeme, že sem treba prísť naozaj hladný, lebo porcie sú obrovské.

Mesto karnevalov

Centrum Kvarnera je mesto Rijeka, ktoré je v prvom rade prístavom a priemyselným mestom, no ukrýva aj mnohé prekvapenia. V období Rakúsko–Uhorska bolo dôležitým prístavným a priemyselným centrom a zostalo ním aj v čase vlády Talianska. Vplyvy rôznych panovníkov zanechali stopy aj na architektúre, dnes pôsobí ako mesto, ktoré kombinuje vzhľad stredoeurópskych a prímorských metropol.



Mesto Rijeka
Foto: Shutterstock


Málokto vie, že Rijeka organizuje aj karneval, ktorý patrí medzi najväčšie v Európe. Počas našej návštevy sme všade videli vlajočky a girlandy pripravené na karneval, ktorý pre koronu preložili na leto.

Odporúčame poprechádzať sa po slávnej promenáde korzo a pozrieť si ďalšie pamiatky, ako napríklad kostol sv. Vida, palác Modello, krásnu budovu Chorvátskeho národného múzea. Zastavte sa aj v stredovekej pevnosti Trsat, z ktorej je najkrajší výhľad na mesto.

Trochu iný hotel

Väčšina ľudí, ktorí sa vyberú do Chorvátska, hľadá ubytovanie v blízkosti mora. Ale ak milujete pokoj v prírode a neprekáža vám, že more je vzdialené niekoľko kilometrov, máme skvelý tip. Anne–Kathrin a Gordan Godecovci v dedinke Tribalj, sedem kilometrov od Crikvenice, zrekonštruovali tristoročný kamenný dom a vytvorili v ňom hotel Balatura. Chýbajúce more nahradili kultúrou a umením, hotel sa stal domovom literatúry, hudby a umenia a zároveň miestom konania najrôznejších podujatí. A tiež miestom relaxu, jogy ako stvoreným pre vegetariánov a vegánov.



Hotel Balatura v dedinke Tribalj
Foto: Jarmila Horváthová


Godecovci stavili na ekológiu, udržateľnosť a čerstvosť potravín. Jedinečný koncept má zaujímavý príbeh, ktorý hovorí o tom, ako sa z hotela Balatura stala Village Balatura. Niekoľko stálych hotelových hostí sa rozhodlo zrekonštruovať staré opustené ruiny okolitých domov. Všetkým sa páčilo toto miesto, architektúra a program, cítili sa v hĺbke duše umelcami alebo aspoň milovníkmi umenia. Každý z nich mal vlastnú víziu poetického miesta. Jednotlivo kúpili opustené domy v susedstve hotela a zrekonštruovali ich tak, aby stavby zodpovedali duchu hotela. Balatura tak získala bazén, dielňu na varenie aj kongresové priestory.

Pripravte si doma regionálne špeciality Kvarnerskej riviéry:






Diskusia k článku







 



TOPlist