Gruzínska kuchyňa:
Tajomné názvy vám nič nehovoria, tak čo si objednať? Dešifrujte, čo sa za nimi skrýva

Jana Klimanová, dnes 06:00     6 minút čítania

Malý gurmánsky bedeker, ktorý oceníte, ak sa chystáte spoznávať Gruzínsko alebo navštíviť reštauráciu špecializujúcu sa na jej jedlá.



Foto: Shutterstock

Ak ste doteraz o gruzínskej kuchyni veľa nepočuli, je čas to napraviť. Už len pri pohľade na chačapuri sa vám budú zbiehať sliny a chinkali sú zážitok, ktorý si jednoducho nemôžete nechať utiecť. Ak máte šancu, navštívte gruzínsku reštauráciu – aj na Slovensku ich pár nájdete. Alebo si doma pripravte niečo jednoduché – napríklad chinkali či lobio.

Gruzínska kuchyňa jednoducho stojí za objavenie. Ak máte radi sýte chute, chrumkavé cestá, voňavé bylinky a jedlá, ktoré sa jedia rukami aj srdcom, ste na správnom mieste - či už plánujete výlet do Gruzínska alebo len hľadáte inšpiráciu do vlastnej kuchyne.

Chlieb je posvätný

Gruzínsky chlieb (najmä tonis puri alebo shotis puri) sa pečie v hlinených peciach podobných tým, kde sa pripravuje indický naan. Chlieb sa podáva ku všetkému – ako príloha, tanier aj lyžica zároveň.

Super je tradičná gruzínska hostina s množstvom jedla, vína a dlhými prípitkami. Vedie ju tamada, ktorý vie rozprávať aj niekoľko minút na jediné „na zdravie“. Gruzínske víno je jedno z najstarších na svete. Krajina má viac než 8 000 rokov vínotvorby a špeciálne qvevri (hlinené amfory) zakopané v zemi dodávajú vínu jedinečný charakter.

Ktoré jedlá by ste pri návšteve krajiny alebo gruzínskej reštaurácie rozhodne nemali prehliadnuť?




ANKETA: Láka vás navštíviť Gruzínsko?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku










TOPlist