Trendy:
Európske gastronomické dedičstvo

Andrea Červenková, 22. mája 2015     12 minút čítania

Zoznámte sa so zaujímavými gastronomickými špecialitami z rôznych európskych krajín, ktoré Európska komisia zaradila medzi potraviny s chráneným zemepisným označením.


Foto: Shutterstock


K dnešnému dňu Európska komisia registruje až 1274 výrobkov, ktoré sú rozdelené do troch kategórií určených na ochranu a propagáciu kvalitných poľnohospodárskych produktov:

  • Chránené zemepisné označenie
  • Chránené označenie pôvodu
  • Zaručená tradičná špecialita

  • Kategória chránené zemepisné označenie je názov oblasti, určitého miesta alebo vo výnimočných prípadoch krajiny, používaný na opis poľnohospodárskeho výrobku alebo potraviny,

  • ktorá pochádza z tejto oblasti, určitého miesta alebo krajiny a
  • ktorá má špecifickú kvalitu, povesť alebo inú charakteristickú vlastnosť, ktorú možno pripísať jej zemepisnému pôvodu a
  • ktorej výroba a/alebo spracovanie a/alebo príprava sa uskutočňuje vo vymedzenej zemepisnej oblasti.

  • V súčasnosti zahŕňa 635 produktov, z ktorých väčšinu tvoria syry a údeniny.

    Cyprus
    Loukoumi Geroskipou




    Foto: Shutterstock


    Loukoumi Geroskipou (tiež Turkish delight, lokum, Türk lokumu) je cukrárenský výrobok zo škrobu a cukru, ktoré sa uvaria vo vode s rôznymi príchuťami ako napríklad ružová voda, bergamotová silica, mastix (prírodná živica z kríka druhu Pistacia lentiscus), škorica, mäta alebo šťava z citrusov. Môže obsahovať kúsky nasekaných datlí, pistácii, arašidov, lieskových alebo vlašských orechov. Má konzistenciu mäkkých, žuvacích cukríkov, krája sa do tvaru malých kociek a posýpa sa práškovým cukrom, kokosovým práškom alebo vínnym kameňom, aby sa zabránilo ich zlepeniu. Najčastejšie má žltú, červenú alebo zelenú farbu v rôzne sýtych odtieňoch. Je obľúbený v oblasti Balkánu a Malej Ázie. Podľa legendy vzniklo loukoumi v stredoveku na dvore osmanského sultána, ktorý rád maškrtil, ale pre bolesť zubov nemohol hrýzť nič tvrdé. Preto dal kuchárovi úlohu, aby mu pripravil mäkkú sladkosť. Sultán bol loukoumi tak nadšený, že ho štedro odmenil, vymenoval ho za svojho dvorného cukrára a postavil do čela cechu cukrárov. Geroskipou je mestečko v juhozápadnej časti ostrova Cyprus, odkiaľ pochádza rodinná firma, ktorá sa výrobou cukroviniek zaoberá od roku 1895. Vďaka svojmu vychýrenému loukoumi sa stala jedným z najznámejších výrobcov v regióne.







    Fínsko
    Kainuun rönttönen




    Foto: Shutterstock


    Rönttönen je tradičná fínska pochúťka z Kainuu (jeden z dvadsiatich krajov nachádzajúci sa v stredovýchodnej časti Fínska). Sú to otvorené koláče vo veľkosti dlane upečené z cesta z jačmennej alebo ražnej múky plnené hnedou plnkou zo sladkej zemiakovej kaše a z drobného ovocia (najčastejšie brusníc). Zvyčajne sa podáva ako príloha ku káve. V minulosti, keď bol cukor vzácny, Kainuun rönttönen uspokojovali chuť ľudí na niečo sladké, keďže zemiaky a ovocie dodávali koláču prirodzenú sladkosť. Ich vznik sa traduje takto: Na konci dlhej zimy, keď už bolo jedla málo a muži museli ísť rúbať drevo, ženy zoškrabali posledné brusnice z dna suda a našli zvyšné zemiaky v koši na zemiaky. Zmes brusníc a zemiakov navrstvili na jednoduché ražné cesto a upiekli. Výsledkom bol rönttönen, veľký, bohatý koláč. V súčasnej dobe existuje iba jeden komerčný výrobca týchto koláčov, a čím ďalej tým menší počet tých, ktorí pečú pečivo podomácky.

    Írsko
    Timoleague Brown Pudding




    Foto: Shutterstock


    Timoleague je dedinka v južnej časti Írska (región Cork), v ktorej sa vyrábajú tradičné krvavničky (Brown Pudding). Jednou z ich základných charakteristík je obilnina (najčastejšie ovsené vločky), ktorá sa namáča do čerstvej bravčovej krvi večer pred prípravou krvavníc. Nasledujúce ráno sa zostávajúce zložky (bravčové odrezky, čerstvá cibuľa, koreniny) zomelú spoločne do veľkej misy a zmiešajú sa so zmesou krvi a obilniny. Po naplnení do prírodných čriev sa krvavnice varia vo vode asi 15 minút. Následne sú vyňaté a nechajú sa vychladnúť. Timoleague Brown Pudding má hnedú farbu, dlhý valcovitý tvar pripomínajúci salámu s hmotnosťou od 750 do 1000 gramov. Jeho chuť možno charakterizovať ako veľmi čistú a rustikálnu. Základné suroviny (mäso, krv) použité v krvavniciach musia byť z fariem vzdialených menej ako šesť míľ od Timoleague, zatiaľ čo väčšina ostatných použitých zložiek (obilniny, cibuľa, črievka) túto podmienku nemusí spĺňať.

    Veľká Británia
    Cornish Pasty




    Foto: Shutterstock


    Tento slaný koláč pochádza z juhozápadnej časti Anglicka Cornwall. Cornish pasty má tvar písmena "D", ktorý vzniká tak, že sa krehké cesto rozvaľká do kruhu. Na jednu polovicu sa nanesie plnka, druhou polovicou cesta sa plnka prikryje, pozatláča a vytvorí sa vyvýšený okraj. Plnku tvorí mleté alebo najemno nakrájané hovädzie mäso, kvaka, zemiaky nakrájané na plátky alebo kocky, cibuľa, na dochutenie sa používa trocha soli a čierneho korenia. Plnka má hrubú štruktúru. Koláč by mal mať zlatú farbu a udržať si svoj tvar po upečení i po vychladnutí. V priebehu 17. a 18. storočia sa Cornish pasty stali populárnymi hlavne u baníkov v cornwallských cínových baniach. Jedlo bolo výživné a vďaka svojmu praktickému tvaru sa dalo jesť bez príborov. Tým, že bol koláč zložený, udržala sa plnka teplá po dlhý čas a ak ju bolo treba ohriať, baníci si položili koláč na lopatu a zospodu ohriali sviečkou. Okraj, za ktorý baníci koláč držali, zahadzovali – ako obeť pre škriatkov alebo skôr preto, že si nemali kde umyť ruky a cín v dolovanej rude bol často plný otráveného arzénu. Ako ťažba cínu v Cornwalle začala klesať, baníci vzali svoje odborné znalosti a tradície do nových ťažobných oblastiach po celom svete. Vďaka tomu dnes Cornish pasty môžeme nájsť v mnohých oblastiach sveta v rôznych chuťových obmenách.


    Česká republika
    Valašský frgál




    Foto: Shutterstock


    Frgál je druh sladkého pečiva tradične vyrábaný na Valašsku (hornatá oblasť najvýchodnejšej časti Moravy, v blízkosti hraníc so Slovenskom). Označenie "frgál" sa pôvodne používalo pre "zmetky", teda nepodarené kusy koláčov. Na rozdiel od klasických koláčov má frgál obvykle priemer okolo 30 cm, je vyrobený z kysnutého cesta a je posypaný sladkou mrveničkou. Náplne frgálov sú takmer výhradne sladké, medzi najpopulárnejšie patrí makový, tvarohový, slivkový a hruškový frgál. Existujú aj menej obvyklé náplne ako napríklad jahodové a marhuľové frgály. Pre frgál je typické, že na jeden koláč sa používa len jeden druh náplne. Kedysi sa piekli aj slané druhy frgálov s náplňou z kyslej kapusty alebo repy, tie už sa v súčasnosti príliš často nevyskytujú. Prvá písomná zmienka o frgáloch pochádza z roku 1826, kedy sa piekli najmä na slávnostné príležitosti, svadobné hostiny a ľudové slávnosti.












    Nemecko
    Westfälischer Pumpernickel




    Foto: Shutterstock


    Je to ťažký, mierne nasladlý ražný chlieb tradične vyrábaný z hrubo mletej raže a kyslého kvásku. Pochádza z Vestfálska (najľudnatejšia, najzápadnejšia a štvrtá najväčšia spolková krajina Nemecka). Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1450. Veľmi dlhá doba pečenia (pri cca 120 °C 16 – 24 hodín) v parnej rúre dodáva chlebu jeho charakteristickú tmavú farbu, sladkastú chuť pripomínajúcu horkú čokoládu alebo kávu a zemitú arómu. Vďaka tomuto spôsobu pečenia má tenkú alebo žiadnu kôrku. Vyznačuje sa dlhou trvanlivosťou – minimálne 3 mesiace, v uzavretom obale bez prístupu vzduchu a svetla vydrží až 1 rok. Podľa legendy názov Pumpernickel vznikol, keď cisár Napoleon po ochutnaní chleba vyhlásil, že to nie je chlieb hodný cisára, ale jeho koňa, ktorý sa volal Nickel: "C est bon pour Nickel!" Táto kedysi typická potrava roľníkov sa v súčasnom Nemecku stala veľmi populárnou. Pumpernickel dnes nájdete v každom supermarkete, kde sa predáva nakrájaný na plátky v malých balíčkoch, často plnený kaviárom, údeným lososom, jeseterom alebo podobnými delikatesami.







    Švédsko
    Skånsk spettkaka




    Foto: Shutterstock


    Spettkaka je dezert typický pre južné oblasti Švédska, najmä v provincie Skåne a Halland. Jeho názov znamená "koláč na ražni" a opisuje spôsob jeho prípravy. Cesto na koláč pripravený z vajec, škrobovej zemiakovej múky a cukru sa pomaly nalieva na valec, ktorý sa otáča nad otvoreným ohňom alebo nad iným zdrojom tepla.


    Foto: Wikipedia


    Takto vzniknutý dezert je veľmi suchý. Spettkaka sa balí do plastového obalu, ktorý udržiava jeho suchosť. Preto ak by ste chceli ochutnať koláč chrumkavý, treba ho rozbaliť tesne pred konzumáciou. Spettkaka sa môže piecť v rôznych veľkostiach: od niekoľkých centimetrov až po meter na výšku a viac ako tridsať centimetrov v priemere. Veľmi veľké koláče sú podávané tak, že sa z nich pílkou vypiľujú kusy v tvare kociek, pri krájaní nožom by sa koláč rozdrobil. Spettkaka sa často podáva s kávou, vanilkovou zmrzlinou a portským vínom. Najväčší spettkaka na svete bol upečený v meste Sjöbo, Scania, v roku 1985 a je spomenutý v Guinessovej knihy rekordov. Bol vysoký 3,6 m a piekol sa v jednom kuse. Podobné typy koláčov sa pečú aj v iných európskych krajinách: napríklad v Nemecku je to takzvaný Baumkuchen (stromový koláč), v Litve Šakotis (vetva), v Maďarsku Kürtőskalács (komínový koláč) a u nás trdelník.



    O slovenských gastronomických špecialitác sa dočítate tu:

    Slovenské gastronomické poklady

    Slovenské gastronomické poklady (2. časť)



    Zdroj:
    www.wikipedia.org
    www.ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html




    Diskusia k článku

    amelie
    aj ten článok je prínos do gastronómie - aspoň budeme vedieť, o čom je reč:-)))
    katka78
    Tieto články z magazínu mi nejako unikajú, čo je škoda. Budem to musieť dohnať niekedy, keď bude viac času.
    zolik
    pekny clanok. zaujimave citanie. bude mat pokracovanie?
    p.s.: najviac ma zaujala historia Pumpernickel
    bozulka
    Zaujímavý a poučný článok.Poznala som len veľmi málo gastronomických pokladov Európy.Ďakujem!!!
    babav
    Vdaka za zaujimavy clanok @andeac .Tiez ma zujal ten "pumpernickel",
    kupujem ho obcas na minisendvice a jednohubky, ale doma upiect by som sa neodvazila:-).
    mitzy
    Veľmi zaujímavé čítanie. Mne sa najviac páčia kainnun rönttönen aj s príbehom, valašské frgále a skånks spettkaka. Pumpernickel mám rada, odvodenie názvu pobavilo :) Raz som kúpila loukoumi a bolo to priveľmi sladké a celkovo nedobré.
    garanco
    Článok sa mi páči (nebudem opakovať vyššie napísané slová), teším sa na pokračovanie!






     



    TOPlist