Rahat Lokum fotorecept

micho - fotkamicho, 14. októbra 2012
Rahat Lokum (fotorecept)
Foto: micho

zdroj web

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 ml
500 g
100 g
2 PL na vymastenie plechu
Na obalenie:
100 g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    1/2 litra vody (ja som použil limetkový džús) a 1/2 kg cukru privedieme k varu a varíme cca 40 min.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kukuričný škrob rozmiešame v 250 ml vody (džúsu) a prilejeme do vriaceho cukrového rozvaru, privedieme k varu a uvaríme hustú kašu, ktorú vylejeme do olejom vymastenej formy a necháme vychladnúť.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladený lokum dáme zatuhnúť na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Vychladený posypeme zmesou práškového cukru a kukuričného škrobu a vyklopíme z formy na pocukrovanú podložku. Lokum nakrájame na kocky a každú obalíme v zmesi cukru a škrobu, uložíme na podnos a necháme oschnúť.

    Rahat Lokum (fotorecept) - obrázok 3
Recept je zaradený do kategórií:
Turecká kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Nepečené cukrovinky

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Lokum som pripravoval prvý raz. Na nete som našiel viacero receptov z ktorých som poskladal tento univerzálny. Boli tam recepty s rôznymi prísadami ako citrónová,pomarančová šťava,ružový olej,orechy. Pripravovali sa z vody. Ja som zvolil limetkový džús, aby bol lokum osviežujúci. Niekde používali len škrob, niekde aj želatinu. Recepty sa taktiež líšili v postupe prípravy. Ja som zvolil postup pri ktorom sa cukrový rozvar varí cca 40 min., no myslím že stačí aj doba,kým sa cukor celkom nerozpustí a radšej tých 40 min. variť kašu, nakoľko lokum nebol taký tuhý ako si ho pamätám z detstva. Bol to prvý pokus, nabudúce vyskúšam z pomarančového džúsu a budem ho variť dlhšie. Samozrejme pridám recept, prípadne tento upravím.
Nezostáva mi nič iné, len tento recept vyskúšať a pevne verím, že som našla recept na "gumové" cukríky z detstva, keď som na ne chodila do cukroviniek vždy cestou zo školy.
ja to poznam pod nazvom ratluk zo srbska no najviac mi chuti orechovy nikdy som ho neskusala urobit doma vzdy iba doniesla zo srbska no urcite raz vyskusam aj domaci