Foto: medovnicek
O tento recept sa so mnou podelila moja kolegyňa Alenka, tá ho dostala od krstnej z Moravy. Už som piekla frgále aj s hruškovou Zobraziť celý popisO tento recept sa so mnou podelila moja kolegyňa Alenka, tá ho dostala od krstnej z Moravy. Už som piekla frgále aj s hruškovou náplňou, ale ani jedna nebola tak dobrá ako v tomto recepte.
Suroviny
|
|
Cesto: | |
25 g |
|
80 g |
|
250 ml |
|
500 g |
|
štipka |
|
z 1/2 ks |
|
125 g |
|
2 ks |
|
1 PL (rum) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posyp: | |
|
|
Posýpka: | |
150 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
300 g |
|
Hrušková plnka: | |
300 g |
|
4 PL |
|
podľa chuti |
|
|
|
50 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
|
|
2 PL |
|
|
|
1 KL |
|
Slivková náplň: | |
250 g |
|
2 PL |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
|
|
Na polievanie po upečení: | |
200 g |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, prilejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, tak pridáme soľ, maslo, strúhanú kôru, žĺtky, um.
-
2
Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 40 minút kysnúť.
-
3
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a vytvarujeme guľaté bochníky. Každý dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na teplom mieste ešte 30 minút kysnúť.
-
4
Potom bochníky rozvaľkáme do kruhu.
-
5
Do stredu dáme plnku, ktorú rozotierame od stredu ku krajom, necháme voľný cca 1,5 cm okraj, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
6
Posypeme nastrúhaným perníkom na strúhanie. Ja ho mám kúpený v Hodoníne, ale ak by ste ho nevedeli kúpiť, tak ho môžete nahradiť strúhanými rumovými perníčkami.
-
7
Posypeme drobenkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.
-
8
Pečieme ich pri teplote 180 C, cca 20 minút - čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak. Po upečení ešte horúci koláč potierame rozpusteným upraženým maslom (nie len rozpusteným, musí chytať zlatavú farbu), do ktorého nalejeme po odstavení um. Potierajú sa okraje a aj vrch koláča - nešetríme. Ja som piekla hruškový, slivkový a tvarohový.
-
9
Hrušková plnka: Hrušky uvaríme, po uvarení ich scedíme - vývar si odložíme a pomelieme ich na mlynčeku na mäso. Pripravíme si zásmažku - cca 1 PL polohrubej múky, cca 2 PL oleja. Stačí len, keď múku rozpustíme v oleji (nesmaží sa do ružova). Zalejeme ju potrebným množstvom vývaru z hrušiek a vlejeme ju do mletých hrušiek. Vznikne pyré, ktoré zmiešame so slivkovým lekvárom. Nakoniec pridáme podľa chuti cukor, vanilkový cukor, um a koreniny (môžeme použiť aj perníkové korenie). Tvarohová plnka: Všetky suroviny vymiešame, ak je tvaroh riedky, tak ho zahustíme lyžičkou detskej krupice, ak by bol hustý, tak ho rozriedime vyšľahaným bielkom. Ja, keď som naniesla túto plnku, tak jej povrch som ešte zjemnila kyslou smotanou - len som ju rozotrela. Slivková plnka: pripravíme ju obdobne ako hruškovú Maková plnka: Povarí sa 220 g mletého maku v 100 ml mlieka, pridá sa 200 g cukru, vanilkový cukor, um, strúhaná citrónová kôra, lyžica slivkového lekváru a mletá škorica - 1/2 KL. Orechová plnka: 250 g mletých orechov sa uvarí v 100 ml mlieka, pridá sa 180 g cukru a vanilkový cukor.
@babidka ja som si sušené hrušky musela kúpiť, kupovala som na autobusovej stanici Mlynské Nivy v Bratislave a boli ozaj výborné, ale domáce sú len domáce:)
@valeri tú najlepšiu plnku som myslela hruškovú - lepšiu som zatiaľ nejedla
Totiž na Tv Prima pri večernom varení,majú za úlohu urobiť chodské koláče.A vedela som,že u teba na tvojej stránke som také videla./ Ešte to také zle s mojou pamäťou nie je...xixixi ,lebo koláčiky som našla!
A teraz tieto ohromné frgále.Príma recept,zaslúžiš si 5*.
@martamm určite sa ti vydaria ak sa rozhodneš ich vyskúšať:)
@tatranka chodské koláče sú tiež výborné, veľmi rada pečiem tieto tradičné koláče, možno preto, že moja babka mala korene v Čechách:)
pre mňa chuťovo spolu s tvarohovými najlepšie kysnuté koláče
Alebo spraviť hrúškový lekvár-džem? Vhodný je tu na Vareche?
Rôzne robievam, ale hruškový som nerobila. Mám aj zavarené, tie sa dajú použiť, namiesto sušených?
Ďakujem, som rada, že som Vám pomohla objaviť síce staré, ale to zaujímavejšie jedlá. Tu je ešte zopár inšpirácií na frgále:
varecha.pravda.sk/recepty/haskov-frgal/48727-recept.html...
varecha.pravda.sk/recepty/bzenicky-frgal-fotorecept/24074...
varecha.pravda.sk/recepty/frgal-bez-mlieka-s-pohankovym-t...
@Garanco Myslím, že keď ich niekedy vyskúšaš upiecť, tak neobanuješ, pečiem teraz pomenej lebo cez týždeň som do večera v práci a cez víkendy varujem vnúčikov, ale mám už toľko odložených receptov aj odtiaľto z varechy, že sa teším, kedy už budem mať konečne na pečenie čas:)
Nejde mi dát lajk k fotu, ještě se nenačetlo pod recept.