Frgále z Moravy fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 16. júna 2014

O tento recept sa so mnou podelila moja kolegyňa Alenka, tá ho dostala od krstnej z Moravy. Už som piekla frgále aj s hruškovou Zobraziť celý popisO tento recept sa so mnou podelila moja kolegyňa Alenka, tá ho dostala od krstnej z Moravy. Už som piekla frgále aj s hruškovou náplňou, ale ani jedna nebola tak dobrá ako v tomto recepte.

Suroviny

Cesto:
25 g
80 g
250 ml
500 g
štipka
z 1/2 ks
125 g
2 ks
1 PL (rum)
Na potretie:
1 ks
Na posyp:
Posýpka:
150 g
150 g
150 g
300 g
Hrušková plnka:
300 g
4 PL
podľa chuti
50 ml
Tvarohová plnka:
250 g
1 ks
podľa chuti
2 PL
1 KL
Slivková náplň:
250 g
2 PL
50 ml
1 ČL
Na polievanie po upečení:
200 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, prilejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, tak pridáme soľ, maslo, strúhanú kôru, žĺtky, um.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple cca 40 minút kysnúť.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a vytvarujeme guľaté bochníky. Každý dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme na teplom mieste ešte 30 minút kysnúť.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom bochníky rozvaľkáme do kruhu.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do stredu dáme plnku, ktorú rozotierame od stredu ku krajom, necháme voľný cca 1,5 cm okraj, ktorý potrieme rozšľahaným vajíčkom.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypeme nastrúhaným perníkom na strúhanie. Ja ho mám kúpený v Hodoníne, ale ak by ste ho nevedeli kúpiť, tak ho môžete nahradiť strúhanými rumovými perníčkami.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Posypeme drobenkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme ich pri teplote 180 C, cca 20 minút - čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak. Po upečení ešte horúci koláč potierame rozpusteným upraženým maslom (nie len rozpusteným, musí chytať zlatavú farbu), do ktorého nalejeme po odstavení um. Potierajú sa okraje a aj vrch koláča - nešetríme. Ja som piekla hruškový, slivkový a tvarohový.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hrušková plnka: Hrušky uvaríme, po uvarení ich scedíme - vývar si odložíme a pomelieme ich na mlynčeku na mäso. Pripravíme si zásmažku - cca 1 PL polohrubej múky, cca 2 PL oleja. Stačí len, keď múku rozpustíme v oleji (nesmaží sa do ružova). Zalejeme ju potrebným množstvom vývaru z hrušiek a vlejeme ju do mletých hrušiek. Vznikne pyré, ktoré zmiešame so slivkovým lekvárom. Nakoniec pridáme podľa chuti cukor, vanilkový cukor, um a koreniny (môžeme použiť aj perníkové korenie). Tvarohová plnka: Všetky suroviny vymiešame, ak je tvaroh riedky, tak ho zahustíme lyžičkou detskej krupice, ak by bol hustý, tak ho rozriedime vyšľahaným bielkom. Ja, keď som naniesla túto plnku, tak jej povrch som ešte zjemnila kyslou smotanou - len som ju rozotrela. Slivková plnka: pripravíme ju obdobne ako hruškovú Maková plnka: Povarí sa 220 g mletého maku v 100 ml mlieka, pridá sa 200 g cukru, vanilkový cukor, um, strúhaná citrónová kôra, lyžica slivkového lekváru a mletá škorica - 1/2 KL. Orechová plnka: 250 g mletých orechov sa uvarí v 100 ml mlieka, pridá sa 180 g cukru a vanilkový cukor.

    Frgále z Moravy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
milá @medovnicek , poctivá práca za 5*. Keď budem raz sama doma, tak by som to teoreticky mohla skúsiť, vyzerajú perfektne. Ukladám a ďakujem za presný postup. Krásna úvodná fotka!
daguska
Krásne.Môj dedko bol z Moravy.Babicka vypekala a varila moravské jedlá.
babidka
Velmi pekny a dobre spracovany recept .Konecne mi niekto vysvetlil ako je to s tou zaprazkou .Ten hruskovy milujem najnajnajviac:-) Raz som sa rozhodla , ze si nasusim hrusiek tolko , aby som mohla piect frgale hocikedy .Trochu som sa s nimi potrapila , ale podarilo sa mi ususit asi tak na 3 frgale :-) A aj do tych sa velmi skoro a velmi potajme pustili "dvojruke mole" a tak som nasla uz iba prazdnu flasu s par kuskami na dne ....Tohto roku sa mi snad podari hrusky uchranit a konecne sa najem frgalov do sytosti:-)
soncya
mňam! Krásny, kysnuté ľúbime, len by sme nemali...... :)
1x cupka
rressia
užasný recept, teším sa na jeho vyskúšanie!!! niet nad tieto ,,klasiky,,!!!
valeri
Ukladám si ich aj ja :-)), ale ktorá je tá najlepšia plnka, čo o nej píšeš v úvode ?
afataga
no ako sa krasne usmieva :-) ale robit ho asi nebudem, lebo nemam rada hrusky
ivav
frgále nepoznám, musí to by poriadna lakotinka...
eviana
@medovnicek , úžasne si napiekla, vyzerajú úžasne a tá hrušková náplň ma úplne dostala... veľmi chválim ;) 5*
luss44
tá hrušková plnka ma teda zaujíma, nasušené mám, musím ju vyskúšať. Parádne si napiekla, akurát čo si mi chute narobila :)
elysa
fantázia, s každého po kúsku by som poprosila....
medovnicek
Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, teší ma, že sa vám frgále páčia:)
@babidka ja som si sušené hrušky musela kúpiť, kupovala som na autobusovej stanici Mlynské Nivy v Bratislave a boli ozaj výborné, ale domáce sú len domáce:)
@valeri tú najlepšiu plnku som myslela hruškovú - lepšiu som zatiaľ nejedla
používateľ nemá avatar
mb
mb
nadhera, krasa, skodaze neviem piect kolace, hned by som vyskusal :)
mariamka
na hrusky susene neviem zabudnut, su vynikajuce! a tieto nadherne kolace len demonstruju tu dokonalost, 5* je malo, tento rok sa tusim nebude palit :))
martamm
Frgále sú vynikajúce, cez víkend sme kúpili v Pezinku na keramických trhoch, láka ma vyskúšať, či sa vydaria, preto som si recept uložila. Som rada, že si si dala námahu a pekne nafotila postup, pomôže pri mojich pokusoch :)
jujoska
paradna klasika, poznam z Moravy, fakt su najlepsie s hruskami. Moja babicka vzdy mala v zasobe hruskove "povidla", viac mi chutili ako slivkovy lekvar
timara
Vždy, keď mám možnosť dať si frgál, tak si dávam hruškový, ten je proste naj naj naj :))
salinka
@medovn íček, od teba sú vo všeobecnosti všetky kysnuté koláčiky úplne super:-) Tento recept si určite odkladám, frgále som jedla na Morave, bola som z tej chuti unesená:-) Práve tá hrušková plnka si ma získala. Takže túto jeseň suším hrušky "čo to dá" a potom pečiem frgále pre celú rodinu:-)
tatranka
Veľmi dobre spracovaný recept,pre nás varecháčov,ktorí sme ešte frgále nepiekli.Recept som si uložila a určite si ich príležitostne upečiem.Zhodou okolnosti som si prezerala dnes,aj tvoje chodské / krásne zdobené koláče/.
Totiž na Tv Prima pri večernom varení,majú za úlohu urobiť chodské koláče.A vedela som,že u teba na tvojej stránke som také videla./ Ešte to také zle s mojou pamäťou nie je...xixixi ,lebo koláčiky som našla!
A teraz tieto ohromné frgále.Príma recept,zaslúžiš si 5*.
medovnicek
Ešte raz veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@martamm určite sa ti vydaria ak sa rozhodneš ich vyskúšať:)
@tatranka chodské koláče sú tiež výborné, veľmi rada pečiem tieto tradičné koláče, možno preto, že moja babka mala korene v Čechách:)
havino
ja mám v pamäti hruškovú náplň z detstva, na to sa nedá zabudnúť, na školskom výlete v skanzene na Morave, mám to pred očami ešte dnes, to bola chuť, nedávno @stacyy pridala hruškovú náplň, tá ma nakopla, no len dvojruké mole aj u nás pojedli a bolo za hrsť len, kúpiť sa nedajú, ale ja si počkám na svoje usušené, lenže mňa veľmi zaujal aj s tými sušenými slivkami, taký som nejedla a sliviek mám dvojlitrovú fľašú ešte nasušených, určite príde na rad, pekne si popísala, dala návod, vynikajúce
pulsatilka
ojoj, frgál vyzerá fantasticky a ďakujem za tip, kde kúpiť sušené hrušky. určite tam zájdem.
medovnicek
@pulsatilka veľmi pekne ďakujem a znovu som cestovala autobusom a už mám doma zásobu sušených hrušiek na ďalšie pečenie - majú ich tam ozaj výborné:)
medovnicek
@stacy77777 ja mám tie tvoje uložené a chcem ich vyskúšať, tá plnka zo sušených sliviek u mňa vznikla náhodne, mala som ich kúpené, krásne veľké a tak ma pri tom pečení napadlo, že škoda ich nevyužiť, postupovala som presne ako pri príprave tej hruškovej a plnka aspoň podľa mňa bola dobrá:) a som rada, že sa ti tie moje páčia:)
marika21
Prosím, ako sušiť hrušky, keď nemám sušičku ovocia??? V rúre alektrickej? Aby to bolo usušené a skladovateľné na zimu?
Alebo spraviť hrúškový lekvár-džem? Vhodný je tu na Vareche?
Rôzne robievam, ale hruškový som nerobila. Mám aj zavarené, tie sa dajú použiť, namiesto sušených?
medovnicek
@marika21 so sušením ti príliž nepomôžem, pretože ja ovocie nesuším, aj na tieto frgále som si sušené hrušky kúpila, možno ti pomôže "strýčko google", možno by to išlo aj zo zavarených, ale to už by nebolo ono, z tých sušených hrušiek je podľa mňa plnka najlepšia
ywett
@medovnicek - Ivka, menovkyňa moja, všetky tvoje koláče sú krásne, ako aj tieto ;-) Veľmi pekný recept a keby som mohla ešte aj ochutnať
medovnicek
@ywett od tak šikovnej kuchárky ma chvála dvojnásobne teší:), keby si bola bližšie, tak by si určite dostala aj ochutnať:)
garanco
Niektoré recepty človek prehliadne, prišla som k nemu až dnes (pod zaujímavým článkom od @andrei ), veĺmi sa mi páči, príležitostne upečiem :-))
medovnicek
@Garanco (23.6.2017 10:19)

@Garanco Myslím, že keď ich niekedy vyskúšaš upiecť, tak neobanuješ, pečiem teraz pomenej lebo cez týždeň som do večera v práci a cez víkendy varujem vnúčikov, ale mám už toľko odložených receptov aj odtiaľto z varechy, že sa teším, kedy už budem mať konečne na pečenie čas:)
luss44
@Medovnicek vynikajúce cesto, neviem či nie najlepšie kysnuté aké som piekla, lebo mi pod tvarohom vôbec nenavlhlo a nespľaslo. Výborne sa s ním robí, nelepí sa, veľká vďaka za Tvoj rcp. Piekla som dva tvarohové a tretí taký 2v1, aby som aj ja mala :)


1x haji
macacko
Úžasné sú, robila som hruškový, tvarohový a makový. Recept uložený v obľúbených. Ďakujem ♥


haji
@macacko krásné foto, nadělala jsi mi chutě! Jsi šikulka!
Nejde mi dát lajk k fotu, ještě se nenačetlo pod recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia