Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 31. decembra 2013

Na nete je množstvo receptov na túto skvelú valašskú pochúťku,netuším,ktorý je ten úplne správny a naj originál....., ja som sa rozhodla ju spraviť namiesto zákuska práve dnes, na Silvestra...

48
porcií
240 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
750 g
4 pl
1 čl
4 ks
2 ks
250 g
100 ml
1 kocka
0,5 l
1 pl
Plnka tvarohová:
750 g
3 pl
4 ks z bielkov
 namáčané v ume
1 ks
1 ks
Plnka hrušková:
350 g
3 pl
1,5 pl
5 pl
0,5 čl
0,5 čl
0,5 čl
Posýpka:
100 g
100 g
100 g
200 g
Zálievka:
250 g
2 pl
3 pl (rum)
Na potretie okrajov:
 pred pečením
 roztopené po upečení

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia,kryštálového cukru a približne 1,5dcl mlieka necháme vzísť kvások. Do misy si preosejeme obe múky, pridáme na plátky nakrájané mäkké maslo,neroztápame, pridáme žĺtka,celé vajíčka,práškový cukor,olej. Vylejeme vzídený kvások a zbytok mlieka. Dôkladne vymiesime na hladké cesto. Necháme vykysnúť asi hodinku.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto vyklopíme a rozdelíme na šesť rovnakých dielov. Spravíme bochníky.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme znova pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu. V mnohých receptoch je ako úspech dobrých frgálov pripisovaný trojitému kysnutiu...

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si pripravíme plnky. Tvaroh zmiešame s cukrom,žĺtkom, hrozienkami vopred namáčanými v ume /scedíme/, vsypeme zlatý klas, vymiešame sneh z bielkov, tie nám zostali nepoužité do cesta. Zľahka vmiešame do tvarohu. Zlatý klas, prípadne solamyl používame, iba keď máme mäkký alebo jemný tvaroh, ako som mala aj ja, pri hrudkovom nemusí byť.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hruškový lekvár je troška náročnejší na čas, je dobré si ho pripraviť aj deň vopred. Sušené hrušky zbavíme prípadných jadierok, zalejeme vodou a dáme variť. Varíme,kým nie sú aspoň polomäkké /1,5 -2hod/. Scedíme polovicu nálevu,odložíme a necháme vychladnúť. Ostatné zmixujeme. Pridáme redší slivkový lekvár, pridáme mletý badián, mleté klinčeky a mletú škoricu. Pripravíme si zápražku s oleja a múky, len jemne osmahneme a zalejeme už studeným nálevom. Vymixované hrušky dáme znova variť, stále miešame, aby neprihoreli, pridáme dobre rozpustenú zápražku a necháme ešte zo 2-3minútky prejsť varom.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravíme si z roztopeného masla, polohrubej a hladkej múky a práškového cukru posýpku. Maslo prilievame radšej postupne,posýpka je veľmi jemná.

  7. 7

    Jednotlivé bochníky cesta jemne preložíme na stred plechu, vystlaného papierom na pečenie. Najlepšie nje malým valčekom cesto porozťahovať od stredu,ale kto nemá, kľudne si pomôže rukami,alebo vyvaľká rovno na doske.

  8. 8

    Približne 1-2cm cesta od okraja natrieme rozšľahaným žĺtkom a natrieme plnkou. Posypeme posýpkou.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Z uvedenej dávky vyšlo 6 ks koláčov. Po 3ks z každou plnkou.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto pripravené koláče necháme ešte ďalších 20minút kysnúť. Pečieme postupne, jeden ks cca 12minút vo vopred predohriatej rúre /180°C/. Po upečení okraje potrieme roztopeným maslom.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Maslovú zálievku dáme až na vychladené koláče. Do roztopeného masla primiešame vanilkový cukor a um. Necháme ztuhnúť.

    Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Frgály patria k jedným z najpracnejších kysnutých koláčov, ale výsledok určite stojí za to. Dobrú chuť..... A šťastný nový rok všetkým!!!!

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
obdivujem-že aj dnes-našla si do takejto práce chuť..
tiež máme radšej-než plnkové zákusky..
do polnoci máš hodinu-stihneš-pošli dva kúsky...:-)
Ej to je ale cestíčko, nadýchané, dobre vypracované - len tak spieva. Frgále aké majú byť. S hruškovou plnkou som ešte nejedla, môže to byť teda dobrota!
s tou hruškovou plnkou si ma dostala, určite urobím, sušené hrušky mám, si ich teda neúrekom z kila múky piekla, hned by som si dala, hned, 5 * samozrejme
jednoducho - mňam :) keby sa mi chcelo momentálne piecť, akože sa mi teda nechce, aj by som si urobila ten hruškový. Vymyslela by som plnku z kompótových hrušiek, sušené nemám. Máš u mňa 5*
Prajem všetkým pekný sviatočný deň...:-)), ďakujem za veľmi milé komentáre. @havino - myslím,že z toho kila múky by vyšlo kľudne aj 7ks, cesto má byť pod plnkou tenučké, ja som ho až tak tenučké nemala. Ale nám doma stačili 2ks, ostatné rozobrali synovia na silvestrovské oslavy...:-))))
ani ja nie som frgolog :-), neviem, ci je uplne original, ale vyzera fantasticky a suhlasim, ze najlepsia trota je kysnute s tvarohom :-), hrusky moc nemusim, ale to uz je na kazdom, aku plnku si tam da
Tie hruškové sa na Valašsku volajú štípalkové.Keď sme boli na Valašsku na svadbe, piekli sme 120 frgálov. Bola som "posýpačka" - mrveničkou.
som sa tu pre istotu vrátila @stacy , či mám uložené, lebo doobeda som napísala, len ja jedno myslím, druhé robím a potom nemám a hladám a presne ako @mariamka píše, mňa si ozaj dostala s tými hruškovými, tiež zo sušeného ovocia mám najradšej hrušky, jadierka nebudem dávať preč, žiadne také, to je škoda, je to vlaknina, mne tak chutia, nech vrzga pod zubami, ale tá sladkosť aká bude, och, no mám takú chuť na ne po tých čokoládových vianočných až ...
@havino - tú sladkosť plnky si vlastne môžeš zredukovať tým slivkovým lekvárom, ten sa pridáva vlastne aj kôli tmavšej farbe plnky, aspoň tak som vyčítala. Kto chce plnku trocha svetlejšiu, nemusí dávať slivkový lekvár, ale potom treba trocha cukru predsa len pridať, podľa vlastnej chuti. Ja som už cukor nepridávala, bola akurát, nebola moc sladká. Dôležitý je ale pridať mletý badián a klinčeky. Ten bol aj dosť problém zohnať, obehla som zo 5 obchodov, nakoniec mi poradila predavačka zmes na varené víno,ale od Vitany, nie iné, v tom bol celý badián, tak som si namlela.
Poznam prave valasske frgale - tie tvoje su taktiez ako tie z Valasska.
U mna to mas za 5 (tych hviezdiciek).
Obdivujem tvoju dokonalost a..... Tolko roboty s fotenim!!!
práve my kysne cesto na frgále,som zvedavá ako sa mi podaria.Chcem sa len opýtať na makovú plnku ako robíte,lebo som to nenašla vo vašom recepte(či sparíte mliekom či zmiešate s lekvárom),ďakujem.
@moflika - mrzí ma, neskoro som našla komentár, dúfam,že sa vydarili frgále. Konkrétne v tomto recepte popisujem len hruškovú a tvarohovú plnku, ale keď robím makové frgále, mak nesparím s mliekom, robím len tak, že zmiešam mak s trochou práškového cukru a višňovým kompótom,poprípade dolejem trošku šťavy,aby sa dobre rozotierala. Dúfam,že chutilo...:-)))

Pridaj komentár k receptu: