Druhá šanca:
Čo s prezretým ovocím, ktoré už nikto nechce? 7 dobrôt, po ktorých sa len tak zapráši

Jarmila Horváthová, 10. augusta 2023     7 minút čítania

Poradíme vám, kde všade nájde uplatnenie ovocie, ktoré stratilo svoju sviežosť a doma nad ním už všetci ohŕňajú nos. Týmto pochúťkam ale určite neodolajú.



Foto: Shutterstock

2. Čatní

Ďalšou možnosťou je čatní – veľmi hustá omáčka, ktorá je výborná ako príloha k mäsu (ale pokojne aj k zelenine), vyzretým syrom ale môžete si ho aj natrieť na pečivo, či skombinovať s nejakou mäsovou paštétou.

Potrebujete len ovocie, kvalitný ocot, cukor a soľ. Ak chcete dosiahnuť zaujímavejšiu chuť, môžete pridať aj cibuľu, cesnak a korenie podľa vlastnej chuti. V základnom recepte ide na 500 g ovocia 100 ml vínneho octu, 200 g trstinového cukru a 1/2 ČL soli plus koreniny na dochutenie.

Ovocie stačí nakrájať na drobné kúsky, pridať všetky ostatné prísady a pomaličky variť asi hodinu. Potom ešte horúce čatní naplňte do zaváraninových pohárov, uzavrite a uchovávajte v chladničke.






ANKETA: Dokážete zužitkovať ovocie, ktoré už nikto nechce jesť?

86,5%



13,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist