Foto: Shutterstock
2. Čatní
Ďalšou možnosťou je čatní – veľmi hustá omáčka, ktorá je výborná ako príloha k mäsu (ale pokojne aj k zelenine), vyzretým syrom ale môžete si ho aj natrieť na pečivo, či skombinovať s nejakou mäsovou paštétou.Potrebujete len ovocie, kvalitný ocot, cukor a soľ. Ak chcete dosiahnuť zaujímavejšiu chuť, môžete pridať aj cibuľu, cesnak a korenie podľa vlastnej chuti. V základnom recepte ide na 500 g ovocia 100 ml vínneho octu, 200 g trstinového cukru a 1/2 ČL soli plus koreniny na dochutenie.
Ovocie stačí nakrájať na drobné kúsky, pridať všetky ostatné prísady a pomaličky variť asi hodinu. Potom ešte horúce čatní naplňte do zaváraninových pohárov, uzavrite a uchovávajte v chladničke.
Diskusia k článku