Foto: evusik
sezóna zavárania si nevyberá či je alebo nie je horko, či sa nám chce alebo nechce, jednoducho ovocie dozrie a treba s ním niečo Zobraziť celý popissezóna zavárania si nevyberá či je alebo nie je horko, či sa nám chce alebo nechce, jednoducho ovocie dozrie a treba s ním niečo robiť... u nás kompóty nikto moc nechce a tak som z prebytku marhúľ urobila výborné čatní... grilovacia sezóna je v plnom prúde tak sa celkom hodí...
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 ks veľká |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
1-2 hrste |
|
2-3 ks |
|
50 ml |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
čerstvý |
|
|
|
|
|
1 hrsť |
|
1 hrsť |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
množstvá jednotlivých surovín sú orientačné pretože čatní je predovšetkým o chuti, treba neustále ochutnávať a dolaďovať chuť podľa seba... výsledné čatní by malo byť sladko - kyslo - pálivo - korenisté... všetky chute pekne prepojené
-
2
marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na kocky a hrozienka umyjeme, klinčeky je dobré dať do čajítka, alebo zabaliť do gázy aby ste ich potom nehľadali... do dobrého kastróla dáme asi 2/3 marhúľ a všetky suroviny a koreniny... 1/3 marhúľ, medovku a mätu odložíme na neskôr
-
3
zmes pomaly varíme, najskôr premiešavame aby sa cukor rozpustil a potom necháme pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút, netreba miešať ale treba ochutnávať, hlavne ku koncu a dochutiť podľa seba... ja som pridávala ešte trochu cukru a štipku zázvoru
-
4
keď je všetko dobre rozvarené pridáme zvyšok marhúľ a nasekanú mätu a medovku... odokryté varíme ešte asi 20 minút tak aby sa prebytočná tekutina odparila, ale nemusí to byť veľmi husté, nevaríme lekvár... stále ochutnávame a ak je všetko tak ako má byť vyberieme škoricu, badián, klinčeky, vetvičky tymiánu... na záver v troche vody rozmiešame kukuričný škrob, vylejeme ho do čatní a necháme prevrieť aspoň 5 minút
-
5
ešte horúce plníme do pohárov... ja čatní nesterilizujem a vydrží mi od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov
-
6
čatní sa môže ihneď konzumovať... je výborné ku grilovanému mäsu, ku hydine ale aj k syrom, ale výborné je aj na hrianku...
@jozka2 presne ako píšeš... si môj človek :-)
@junior a to som ešte nezverejnila recept na marhuľové čatní s paradajkami...
@zuzanka1376 ak vyskúšaš daj vedieť...
@babkamt @terinka55 u nás je tiež už po marhuliach... my teda nemáme marhule, tieto som dostala... chcela som aj kúpiť ale zdali sa mi veľmi drahé a tie v obchodoch sa mi zdajú moc umelé...