Marhuľové čatní fotorecept

evusik - fotkaevusik, 22. júla 2015
Marhuľové čatní (fotorecept)
Foto: evusik

sezóna zavárania si nevyberá či je alebo nie je horko, či sa nám chce alebo nechce, jednoducho ovocie dozrie a treba s ním niečo robiť... u nás kompóty nikto moc nechce a tak som z prebytku marhúľ urobila výborné čatní... grilovacia sezóna je v plnom prúde tak sa celkom hodí...

20 minút
príprava
65 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks veľká
100 g
1 ČL
2 ks
5 ks
1 ks
1-2 hrste
2-3 ks
50 ml
50 ml
100 ml
 čerstvý
1 hrsť
1 hrsť
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    množstvá jednotlivých surovín sú orientačné pretože čatní je predovšetkým o chuti, treba neustále ochutnávať a dolaďovať chuť podľa seba... výsledné čatní by malo byť sladko - kyslo - pálivo - korenisté... všetky chute pekne prepojené

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na kocky a hrozienka umyjeme, klinčeky je dobré dať do čajítka, alebo zabaliť do gázy aby ste ich potom nehľadali... do dobrého kastróla dáme asi 2/3 marhúľ a všetky suroviny a koreniny... 1/3 marhúľ, medovku a mätu odložíme na neskôr

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zmes pomaly varíme, najskôr premiešavame aby sa cukor rozpustil a potom necháme pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút, netreba miešať ale treba ochutnávať, hlavne ku koncu a dochutiť podľa seba... ja som pridávala ešte trochu cukru a štipku zázvoru

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď je všetko dobre rozvarené pridáme zvyšok marhúľ a nasekanú mätu a medovku... odokryté varíme ešte asi 20 minút tak aby sa prebytočná tekutina odparila, ale nemusí to byť veľmi husté, nevaríme lekvár... stále ochutnávame a ak je všetko tak ako má byť vyberieme škoricu, badián, klinčeky, vetvičky tymiánu... na záver v troche vody rozmiešame kukuričný škrob, vylejeme ho do čatní a necháme prevrieť aspoň 5 minút

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ešte horúce plníme do pohárov... ja čatní nesterilizujem a vydrží mi od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čatní sa môže ihneď konzumovať... je výborné ku grilovanému mäsu, ku hydine ale aj k syrom, ale výborné je aj na hrianku...

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
recept skvelý, len ten tymián mi tam veľmi nesedí, ale možno sa mýlim. mám teda tému na víkend - vďaka. čatní používam ku všeličomu, ale asi najviac k syrom. je to vynikajúca kombinácia.
Ja ho pridavam do marinady Ked peciem kridelka.Dodava kridelkam fantasticku chut.Nemozes dajake marhulky poslat aj mne?asi lepsie ak by si doniesla.
@evusik , zdá sa mi tam toho strašne priveľa, ale, ako poznám Tvoje recepty, ktoré sme už odskúšali, nič nemôžeme pokaziť. Všetko dopadlo skvele. Keďže marhúľ máme dosť, vrháme sa aj na tento Tvoj recept, mimochodom, odo mňa 5 hviezdičkový.
@farbuska keď ja mám tymián veľmi rada a mne tam veľmi pasuje, ale kto ho nemá rád tak ho nemusí dávať
@jozka2 presne ako píšeš... si môj človek :-)
@junior a to som ešte nezverejnila recept na marhuľové čatní s paradajkami...
@zuzanka1376 ak vyskúšaš daj vedieť...
@babkamt @terinka55 u nás je tiež už po marhuliach... my teda nemáme marhule, tieto som dostala... chcela som aj kúpiť ale zdali sa mi veľmi drahé a tie v obchodoch sa mi zdajú moc umelé...
Naposledy som marhuľové čatní robila asi 3 roky dozadu, recept si už nepamätám, vyskúšam najbližšie podľa tohoto, páči sa mi. Foto krásna ako tradične :-)
@kimlo ďakujem, ja občas robím aj zo zaváraného ovocia, samozrejme v zime, len tak trochu, z jedného pohára a je to tiež dobré... ale to robím len tak na zjedenie k pečenému mäsu...
Včera som ho robila, chutí veľmi dobre. Jedine badyán a medovku som nedala, lebo som nemala a pridala som trošičku limetkovej šťavy. Už sa teším na najbližšiu grilovačku. Ďakujem pekne @evusik za recept, už je uložený, aby sa mi nestratil :-)



Pridaj komentár k receptu: