Marhuľové čatní fotorecept

evusik - fotkaevusik, 22. júla 2015
Marhuľové čatní (fotorecept)
Foto: evusik

sezóna zavárania si nevyberá či je alebo nie je horko, či sa nám chce alebo nechce, jednoducho ovocie dozrie a treba s ním niečo robiť... u nás kompóty nikto moc nechce a tak som z prebytku marhúľ urobila výborné čatní... grilovacia sezóna je v plnom prúde tak sa celkom hodí...

20 minút
príprava
65 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 ks veľká
100 g
1 ČL
2 ks
5 ks
1 ks
1-2 hrste
2-3 ks
50 ml
50 ml
100 ml
 čerstvý
1 hrsť
1 hrsť
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    množstvá jednotlivých surovín sú orientačné pretože čatní je predovšetkým o chuti, treba neustále ochutnávať a dolaďovať chuť podľa seba... výsledné čatní by malo byť sladko - kyslo - pálivo - korenisté... všetky chute pekne prepojené

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame na kocky a hrozienka umyjeme, klinčeky je dobré dať do čajítka, alebo zabaliť do gázy aby ste ich potom nehľadali... do dobrého kastróla dáme asi 2/3 marhúľ a všetky suroviny a koreniny... 1/3 marhúľ, medovku a mätu odložíme na neskôr

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zmes pomaly varíme, najskôr premiešavame aby sa cukor rozpustil a potom necháme pomaly dusiť pod pokrievkou asi 40 minút, netreba miešať ale treba ochutnávať, hlavne ku koncu a dochutiť podľa seba... ja som pridávala ešte trochu cukru a štipku zázvoru

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď je všetko dobre rozvarené pridáme zvyšok marhúľ a nasekanú mätu a medovku... odokryté varíme ešte asi 20 minút tak aby sa prebytočná tekutina odparila, ale nemusí to byť veľmi husté, nevaríme lekvár... stále ochutnávame a ak je všetko tak ako má byť vyberieme škoricu, badián, klinčeky, vetvičky tymiánu... na záver v troche vody rozmiešame kukuričný škrob, vylejeme ho do čatní a necháme prevrieť aspoň 5 minút

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ešte horúce plníme do pohárov... ja čatní nesterilizujem a vydrží mi od niekoľkých dní až po niekoľko mesiacov

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čatní sa môže ihneď konzumovať... je výborné ku grilovanému mäsu, ku hydine ale aj k syrom, ale výborné je aj na hrianku...

    Marhuľové čatní (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@farbuska keď ja mám tymián veľmi rada a mne tam veľmi pasuje, ale kto ho nemá rád tak ho nemusí dávať
@jozka2 presne ako píšeš... si môj človek :-)
@junior a to som ešte nezverejnila recept na marhuľové čatní s paradajkami...
@zuzanka1376 ak vyskúšaš daj vedieť...
@babkamt @terinka55 u nás je tiež už po marhuliach... my teda nemáme marhule, tieto som dostala... chcela som aj kúpiť ale zdali sa mi veľmi drahé a tie v obchodoch sa mi zdajú moc umelé...
Včera som ho robila, chutí veľmi dobre. Jedine badyán a medovku som nedala, lebo som nemala a pridala som trošičku limetkovej šťavy. Už sa teším na najbližšiu grilovačku. Ďakujem pekne @evusik za recept, už je uložený, aby sa mi nestratil :-)


1x evusik
@katka78 teším sa, že sa ti recept páči, pekný pohár si vyrobila :-) čo sa týka surovín ja tiež dávam čo mám...
1x katka78