Trendy:
Do rodiny sushi stále pribúdajú nové druhy

Soňa Hudecová-Podhorná, 27. októbra 2018     3 minúty čítania

Svetový sushi boom sa veru nevyhol ani Slovensku a dnes sa aj u nás fanúšikovia japonskej „finger-foodovej“ delikatesy počítajú na státisíce. Sushi filozofia si však stále získava ďalších a ďalších nováčikov. Pravdepodobne aj preto, že už ani profesionálna gastronómia netrvá na striktných, ortodoxných pravidlách, ale sushi chápe predovšetkým ako ľahké a svieže jedlo.



Fusion ebi roll

K tradičným druhom stále pribúdajú nové a nové. A tak si môžu ryžové rolky dopriať aj tí, čo ryby, morské plody, ryžu alebo riasy príliš nemusia... Veď dokonca japonský veľvyslanec na Slovensku Jun Shimmi prekvapil pred časom prípravou tzv. bratislavského a bryndzového sushi. Jeho cieľom bolo spopularizovať slovenské chute v Japonsku - slaninku, bryndzu, feferónku, pažítku, syrové nite.

Fantáziu a nové trendy začali vyznávať aj v bratislavskom Panasian Mama´s Restaurant a už vlani pridali ku klasike aj kuraciu rolku - crispy chicken roll posypanú lososovým kaviárom, plnenú avokádom, pažítkou a chrumkavým marinovaným kuracím mäsom v tempure. Najmä preto, aby ponuka stále „žila“ a dokázala oslovovať klientelu, zloženú predovšetkým zo stálych hostí.

Tento rok zašli ešte ďalej a ponuku spestrili aj rybacími tatarákmi či japonským tataki. „Ešte počas školských rokov mi ázijská gastronómia zabrnkala na profesionálnu strunu. V trnavskom Holiday Inn som praxoval práve pri cateringu pre ázijské rodiny. Mal som možnosť oceniť pestrosť a čerstvosť surovín v tamojšej, pre nás stále málo známej kuchyni," hovorí jeden z dvoch zmenových šéfov kuchyne Michal Karas a dodáva, že po skončení školy využil príležitosť pracovať v reštaurácii Sushi time, neskôr vo Wagamama a potom Kobe. Tam sa venoval výlučne sushi a dostal pri tvorbe nových roliek do jedálneho lístka voľnú ruku.

V Panasian Mama´s Restaurant všetky tieto skúsenosti zúročil a počas tohto leta ponúkol šesť druhov fusion roll. „V tomto ľahkom jedle nepoužívam ryžu ale ryžový papier a k tomu krevety alebo lososa, kuracie teriyaki, wakame či avokádo. Môžeme pridať rôzne omáčky – yakisoba, teriyaki..."

Takto sa zrodila aj ľahká a chrumkavá rolka – fusion ebi roll. Pri jej príprave treba listy ľadového šalátu poukladať na navlhčený ryžový papier. Ale len približne 1-2 cm od okraja, aby sa na konci dal papier zatočiť. Krevety vypražil Michal Karas v tempure a položil ich na  šalátové listy. Majonézu zmiešal s curry pastou a nalial na rozložené krevety. Pridal avokádo a smaženú cibuľku. Potom treba zvinúť papier do rolky a rolku položiť „zlepenou" časťou papiera nadol. „Najlepšie je nechať odležať aspoň dve minúty, aby sa spoj nerozlepil. Potom už len nakrájať na rovnaké časti, mne ich vyjde šesť. " K fusion ebi roll sa vraj najlepšie hodí wakame šalát, nakladaný zázvor a wasabi.



ANKETA: Ste milovníkom sushi?

67,9%



32,1%







Diskusia k článku

zivestriebro
Tieto nové sushi mám veľmi rada práve preto, že neznášam riasy a ani tú lepkavú ryžu. Celkovo u nás klasické sushi nikto nemal rád. A zrazu dcéra, keď mala nejakých 11 rokov, prvýkrát ochutnala sushi a vyslovene ich odvtedy zbožňuje. Pritom sa nedá povedať, že "podľahla módnych vplyvom", jednoducho jej to chutí. Aj v mojom okolí je dosť ľudí, ktorí sushi doslova vyhľadávajú.






 



TOPlist