Foto: Shutterstock
Klasický dezert crème brûlée je pečený vanilkový krém s tenučkou vrstvou skaramelizovaného cukru, ktorá priam volá po tom, aby ste do nej ťukli lyžičkou. Škrupinka praskne a cesta k najjemnejšej vanilkovej slasti je voľná.
Aby to takto celé prebiehalo, keď crème brûlée vlastnej výroby postavíte pred hostí, držte sa týchto našich rád.
Použite kvalitné suroviny
Smotanu na krém sa odporúča použiť tučnú, aspoň 33 %. Vanilkový struk sa nedá nahradiť ničím, určite ho nenahradzujte vanilkovým cukrom ani vanilkovou esenciou. Tým, že sa struk v smotane povarí, zintenzívni sa chuť aj vôňa dezertu. Do crème brûlée patria len žĺtky, nie celé vajíčka, len tak bude dezert dokonale krémový.Zásadne pečte vo vodnom kúpeli
Krém sa musí piecť vo vodnom kúpeli, robí sa to v hlbšom pekáči, do ktorého sa poukladajú zapekacie misky, naplnia sa pripraveným vanilkovým krémom a potom sa do pekáča naleje teplá vodu tak, aby siahala do 2/3 misiek.Teplota v rúre nesmie byť vysoká, aby sa krém nezrazil, obvykle sa pečie pri 150 °C. Po upečení je krém ešte trasľavý, ale nebojte sa, v chladničke krásne stuhne.
Foto: Shutterstock
Opatrné opaľovanie
Neoddeliteľnou súčasťou crème brûlée je krehká vrstvička karamelu na povrchu krému. Tá sa robí na vychladenom kréme tesne predtým, ako ho budeme podávať. Krém posypte tenkou vrstvou kryštálového cukru, pri opaľovaní je dôležité, aby vrstva cukru skaramelizovala, ale krém sa nezohrial. To najlepšie docielite, keď použijete plynovú pištoľ, pomocou ktorej cukor na povrchu opálite tak, aby sa spojil do tenkej karamelovej vrstvy.Ak pištoľ nemáte, ako alternatívu môžete v rúre rozpáliť horný gril na maximum a na veľmi krátky čas, doslova na chvíľočku, pod ním nechať cukrovú vrstvu skaramelizovať.
Rôzne misky pre lepší efekt
Zapekacie formičky na crème brûlée nemusia byť všetky úplne rovnaké, naopak, je veľmi pekné, keď máte na stole rôzne tvary. Myslite ale na to, aby mali všetky približne rovnaký objem. Len vtedy sa upečú za rovnaký čas. Čím väčšia je formička, do ktorej krém pripravíte, tým dlhší čas je potrebný na jeho upečenie.Foto: Kulinární studio MAFRA
Ďalšie chute pre crème brûlée
Okrem vanilkovej klasiky môžete crème brûlée obohatiť aj o iné chuťové zážitky. Skúste do krému pridať čokoládu alebo exotické koreniny.Čokoládové crème brûlée: Budete potrebovať rovnaké suroviny ako na vanilkový krém. Navyše si pripravte 100 g nasekanej horkej čokolády s obsahom kakaa 60 – 70 %. Keď prevarená smotana vychladne asi na 60 °C, vmiešajte do nej najskôr nasekanú čokoládu a potom aj žĺtky vyšľahané s cukrom.
Korenisté crème brûlée: Crème brûlée môže mať aj rafinovanú chuť vychádzajúcu zo zmesi exotických korenín. V smotane môžete povariť spolu s vanilkou aj celé klinčeky, tyčinku škorice, badián a kardamóm, ktoré zabalíte do balíčka z gázy. Alebo v smotane nechajte 10 minút lúhovať vrecúško čaju chai tee.
Diskusia k článku