Crème brûlée
Crème brûlée

Klasický vanilkový crème brûlée

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 21. februára 2023
Klasický vanilkový crème brûlée
Foto: Kulinární studio MAFRA

Tento dezert je geniálny hneď dvakrát. Jeho príprava je jednoduchá a chuť je úchvatná. Krém môžete upiecť vopred a mať ho v chladničke Zobraziť celý popisTento dezert je geniálny hneď dvakrát. Jeho príprava je jednoduchá a chuť je úchvatná. Krém môžete upiecť vopred a mať ho v chladničke pripravený aj dva dni. A keď prídu hostia, stačí krém posypať kryštálovým cukrom a skaramelizovať ho.

8-10
porcií
20 (+ chladenie) minút
príprava
35 minút
na 150 °C

Suroviny

1 l (33 %)
1 ks
8 ks
100 g
Navrch:
2 PL




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 150 °C na programe teplovzdušný režim. Pripravíme si pekáč s vyššími okrajmi a poukladáme doň zapekacie misky, do každej by sa malo zmestiť asi 150 ml tekutiny.

  2. 2

    Smotanu vylejeme do hrnca. Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme z neho semienka, pridáme ich spolu so strukom do smotany. Na miernom ohni necháme za stáleho miešania prejsť varom. Potom zložíme z ohňa a necháme trochu vy­chladnúť.

  3. 3

    Žĺtky a krupicový cukor vyšľaháme do hladkej peny. Z teplej smotany vyberieme vanilkový struk a vmiešame žĺtkovú penu.

  4. 4

    Smotanovú zmes rozdelíme do pripravených zapekacích misiek. Potom do pekáča vle­jeme teplú vodu tak, aby siahala do 2/3 misiek. Vložíme do vyhriatej rúry a pe­čieme asi 35 minút, hotový krém v miskách má byť jemne trasľavý. Ne­cháme vychladnúť a misky uložíme do chladničky asi na 5 hodín.

  5. 5

    Vychladený krém tesne pred podáva­ním posypeme tenkou vrstvou kryštálo­vého cukru. Pomocou plynovej pištole cu­kor na povrchu opálime tak, aby sa spojil do tenkej karamelovej vrstvy.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia