Klasický vanilkový crème brûlée
mesačník Varecha, 21. februára 2023
Foto: Kulinární studio MAFRA
Tento dezert je geniálny hneď dvakrát. Jeho príprava je jednoduchá a chuť je úchvatná. Krém môžete upiecť vopred a mať ho v chladničke Zobraziť celý popisTento dezert je geniálny hneď dvakrát. Jeho príprava je jednoduchá a chuť je úchvatná. Krém môžete upiecť vopred a mať ho v chladničke pripravený aj dva dni. A keď prídu hostia, stačí krém posypať kryštálovým cukrom a skaramelizovať ho.
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 150 °C na programe teplovzdušný režim. Pripravíme si pekáč s vyššími okrajmi a poukladáme doň zapekacie misky, do každej by sa malo zmestiť asi 150 ml tekutiny.
- 2
Smotanu vylejeme do hrnca. Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme z neho semienka, pridáme ich spolu so strukom do smotany. Na miernom ohni necháme za stáleho miešania prejsť varom. Potom zložíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
- 3
Žĺtky a krupicový cukor vyšľaháme do hladkej peny. Z teplej smotany vyberieme vanilkový struk a vmiešame žĺtkovú penu.
- 4
Smotanovú zmes rozdelíme do pripravených zapekacích misiek. Potom do pekáča vlejeme teplú vodu tak, aby siahala do 2/3 misiek. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút, hotový krém v miskách má byť jemne trasľavý. Necháme vychladnúť a misky uložíme do chladničky asi na 5 hodín.
- 5
Vychladený krém tesne pred podávaním posypeme tenkou vrstvou kryštálového cukru. Pomocou plynovej pištole cukor na povrchu opálime tak, aby sa spojil do tenkej karamelovej vrstvy.
Tiež crème brûlée:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu