Trendy:
Chutné zdravie z našich polí

redakcia, 27. apríla 2012     8 minút čítania

Zrná obilnín by podľa odborníkov mali tvoriť súčasť našej každodennej stravy.


Foto: Shutterstock

Zrná sú bohatým zdrojom bielkovín.


Ak nemáte problém s lepkom a nie ste tým pádom odkázaní len na špeciálne bezlepkové výrobky, mal by váš jedálniček obsahovať aj jedlá pripravené zo zŕn. Sú totiž bohatým zdrojom bielkovín, minerálnych látok a vitamínov.

Ak si myslíte, že zrno sa pestuje len kvôli chovu zvierat, ste na veľkom omyle. O pozitívnom účinku konzumácie zŕn na ľudský organizmus sa presviedča čoraz viac ľudí. Nehovoriac o tom, že by sme si mali brať príklad zo stravovania našich predkov, ktorí vedeli z obilnín pripraviť výborné lahôdky.

Stačí si len nájsť čas, trochu experimentovať a prísť na najvhodnejší spôsob, ako si obilniny pre seba pripraviť. Tak, aby vám chutili a zároveň prospievali vášmu zdraviu. Ponúkame vám zopár tipov, ako si pripraviť u nás najpoužívanejšie obilniny.



Obľúbená pohánka

Pohánka patrí aj u nás na Vareche medzi obľúbené obilniny. Táto rastlinka chudobných pomáhala nasýtiť po jej rozšírení do Európy tunajšie hladné obyvateľstvo. Jej použitie je naozaj rôznorodé a príprava jednoduchá. Stačí ju uvariť, alebo nechať napučať, kým nezmäkne.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Pohánková kaša vás zasýti na raňajky.


Výborne chutí ako príloha k akémukoľvek jedlu, stačí ju dochutiť soľou, prípadne bylinkami. Skvelo chutí aj ako závarka do polievok a tiež na plnenie zapekanej zeleniny, pridáva sa do mäsových alebo zeleninových fašírok, prípadne zemiakových placiek. Vhodná je tiež ako súčasť šalátov, alebo ako náhrada ryže do rizota.

Na sladko chutí pohánka výborne ako teplé jedlo, uvarená vo vode, poliata medom a posypaná čerstvým aj sušeným ovocím a semienkami. Alebo ju môžete prevariť v mlieku, nechať nasať zvyšné mlieko a dochutiť podľa chuti, prípadne upiecť ako sladký nákyp. Pohánkovú múku môžete použiť na pečenie a zahusťovanie, vločky zas napríklad ako závarku do polievok.

Jej využitie v kuchyni je vďaka jednoduchej príprave naozaj bohaté, vyhovárať sa teda nie je na čo. Varte, ochutnávajte, experimentujte a o výsledkoch nás informujte, konzumáciou pohánky pomôžete vašim cievam, posilníte si imunitu, a priaznivým účinkom sa poteší vaše srdce, tráviaci systém, aj pečeň.


Jačmeň, ktorý živí Európu

Európa je najväčším pestovateľom jačmeňa, patrí medzi najstaršie pestované plodiny. Často sa využíva pri pečení chleba, v našich končinách je momentálne známy aj vďaka výživovým doplnkom, ktoré pomáhajú zlepšiť rôzne zdravotné problémy ako trávenie, chronická únava, kožné a žalúdočné choroby.


Foto: Shutterstock

Jačmeň dokáže vyliečiť mnohé zdravotné problémy.


Zrno jačmeňa obsahuje vysoký podiel bielkovín, sacharidov, ale aj vitamínov B a E a tiež minerálnych látok. Ak máte doma balíček jačmeňa a neviete, čo s ním, vyskúšajte ho naklíčiť. Vhodné je si zohnať špeciálne misky na klíčenie , máte s nimi väčšiu šancu, že sa to podarí. Vyskúšať to však môžete aj bez nich.

Jačmeň namočíme cez noc do vody. Na druhý deň semienka prepláchneme, scedíme a uložíme na tmavé miesto do nádoby, ktorú zakryjeme gázou. Každý deň semienka dva krát prepláchneme, predíde sa tým tvorbe hnilobných procesov, a na tretí deň budú pri ideálnych podmienkach krásne naklíčené. Najzdravšie sú ak ich zjete surové, neuškodí im však ani krátka tepelná úprava.

Zrno jačmeňa je možné konzumovať tiež ako krúpy, ktoré však neobsahujú tie najcennejšie zložky, vhodnejšie sú preto jačmenné vločky. Uvarený jačmeň je vhodný do polievok, alebo ako príloha. Jačmeň stačí opláchnuť vodou a na jeden diel zrna pridať tri diely vody a uvariť do mäkka.

Najcennejší ovos

Prečo najcennejší? Lebo zo všetkých obilnín obsahuje najväčšie množstvo biologicky hodnotných bielkovín a tukov. Obsahuje tiež veľa vitamínov najmä B a E a minerálov, obzvlášť jódu. Je známe, že starovekí germánski bojovníci jedávali tzv. pokrm bohov – kašu z ovsa, pred nástupom na ťažké boje.


Foto: Shutterstock

Kašu z ovsa jedávali už starovekí
germánski bojovníci.


Ovos ako obilnina významne vplýva na zlepšenie imunity, pomáha potláčať únavu, ženám v prechode zmierňuje stavy návalov horúčavy. Pomáha tiež znižovať cholesterol, je vhodný aj pre diabetikov, ktorým sa odporúča konzumovať denne pre jeho účinky na stabilizáciu cukru v krvi. Výborný je tiež ako pomocník pri tráviacich ťažkostiach, či hnačkách.

Konzumuje sa ako iné obilniny v celku, ale najčastejšie ako ovsené vločky , či múka. Vločky sú vhodné ako závarka do polievok, pridáva sa do fašírok, koláčov, keksov, opražené do müsli, nepečených sladkostí. Ako múka sa používa ako prídavok do chlebov a pečiva, vďaka čomu majú dlhšiu trvanlivosť a sú jemnejšie. Môžete ho tiež cez noc namočiť, ráno uvariť do mäkka a ďalej použiť buď na slano alebo na sladko podľa chuti.

Slovanské pšeno

Pšeno radili starí Slovania medzi obľúbenú obilninu. Keď ešte netušili o existencii ryže, používali pšeno všade tam, kde dnešná bežná gazdinka ryžu. A vyzerá to, že karta sa možno opäť obráti. Pšeno je totiž jediná zásaditá obilnina, čo okrem iného napomáha pri črevných problémoch spôsobených prekyslením organizmu.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Pšeno používali starí Slovania ako prílohu.


Okrem bielkovín a tukov obsahuje aj vitamín B, a vysoký obsah železa a kremíka. Je aj výživné a sýte, niet preto divu, že ho Slovania mali tak radi. Železo obsiahnuté v pšene je vhodné pre ľudí trpiacich na chudokrvnosť, zinok zase zlepšuje kvalitu zubov, nechtov a vlasov.

A ako si ho pripravíte? Najprv ho treba spariť a vodu vyliať. Potom sa varí v raz takom množstve vody ako pšena, tesne pred odparením všetkej vody sa vypne a nechá pod pokrievkou, aby nasiaklo zvyšnú vodu. Nakoniec stačí pridať pár kvapiek olivového oleja a premiešať. Konzumuje sa ako príloha, stačí však k nemu pridať napríklad dusenú zeleninu na slano, a na sladko zas postrúhané ovocie.

Naši českí bratia z neho pečú výborný tradičný koláč, pre niekoho nákyp – Jáhlovník. Do vychladnutej pšenovej uvarenej kaše sa vmiešajú žĺtky, med alebo cukor a citrónová kôra, nakoniec sa primiešajú vyšľahané bielky. Masa sa rozotrie do vymasteného pekáča, navrch sa naukladá ovocie a po upečení máte chutnú a výživnú dobrotu na svete.





Zdroj: wikipedia.




Diskusia k článku

julica
Super! taký námet do diskusie: neskúšali ste si niekto doma lisovať vločky?
kuchticka
Velmi hodnotny clanok, vdaka redakcia.
@julica , ja kupujem hotove lisovane vlocky, ktore dostanem jemne i hrube. Neviem cim by som doma lisovala a ovos ako taky ani neviem kde zohnat. Mozno u vas sa da.
mariaklara
Všetky tieto obylniny mám doma v špajzy, často si ich pripravujem, nieje mi to vôbec cudzie, lis na ovos nemám, ale aby som ich zjemnila, meliem si ich na mäsovom mlynčeku. Často si ich pridávam do polievky namiesto rezancov. A často si robím rizoto z pohánky alebo zo pšena. Som rada, že ja tu takáto téma, ale vidím a to ma mrzí, že málo varecháčov sa pripojilo.
julica
Ano, @kuchticka , ja si kupujem tiez hotove, tie vsak neobsahuju tolko "plevy" zo zrna, kolko by som chcela - ja by som chcela take drsnejsie, vlaknovitejsie :) @mariaklara , skusim mlyncek, dik.
kuchticka
@julica , mas pravdu, ze v tych lisovanych nie je dostatok pliev, ale ja si ich kupujem zvlast, tie ovosne plevy. Mozna ze v tych hrubo lisovanych je jich i viacej.
honeydew
Chcela by som sa opýtať,či je pseno to isté ako kus-kus ?
lia66
kus-kus sa zalieva vriacou vodou, vývarom a nechá sa nabobtnať
...pšeno sa musí variť...kus kus je "cestovina"...jahle(pšeno)je vylúpaná-fú, musím kuk...
lia66
aby som upresnila-kus kus sa vyrába z tvrdej pšenice, resp.z jej krupice-malé guličky, cestovina...kdežto pšeno je "semeno" rastliny:))
honeydew
Aha,veľmi pekne ďakujem,ono to vyzerá podobne ale je to iné. Tu v Írsku asi pseno nenájdem,alebo začne používať okuliare a pre istotu slovník :-)
irenaw
ja som už niekoľkokrát pozerala ručný lis na vločky, ale zatiaľ je len v pláne. tiež niekedy zrná meliem, ale ich predtým namáčam, aby sa lepšie zomleli. pri vločkovačoch som čítala, že okrem ovsa sa každé zrno musí tiež zmäkčiť vodou. skúsenosť z praxe zatiaľ nemám :-). na pšeno nedám dopustiť, je z neho skvelý koláč a je dobré aj samostane. a pohánka je môj najnovší prírastok a celá rodina ju v pohode prijala. naozaj to chce len začať. pekný článok.
dobreazdravo
Pokúsim sa čo najskôr napísať o mojom drevenom mlynčeku na zrná s kameňmi. Nie je nad to si namlieť čerstvú múku, vtedy, keď ju potrebujem. Dlhým skladovaním múka prichádza o niektoré svoje dobré vlastnosti. Bielu múku nepoužívam, rozdelenie na hladkú, polohrubú a hrubú ma netankuje. Dobrý výber dobrých múk býva v Maďarsku, majú aj zaujímavé ceny. Zatiaľ prispejem jedným receptom:

 dobreazdravo.sk/vyborna-zapecena-pohanka/...






 



TOPlist