Foto: evusik
Pred troma dňami som si kúpila keramickú súpravu na nakličovanie semien a hneď som sa pustila do práce. A tu je výsledok :-)
Postup
-
1
Keramická súprava na nakličovanie sa skladá zo spodnej smaltovanej misky ktorá slúži na odtok vody. Na nej sú postavené dve nakličovacie misky s otvormi kade odteká voda a smaltovaného vrchnáka.
-
2
Večer: semienka, ktoré chceme nakličovať musíme najskôr opláchnuť a potom máčať ponorené v dostatočnom množstve vody, najlepšie cez noc. Ja som si namočila mungo fazuľky.
-
3
Deň prvý: ráno zistíme, že fazuľky nabobtnali....
-
4
.... tak ich scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a rozdelíme do dvoch nakličovacích misiek, položíme na odkvapkávaciu misku....
-
5
.... a uzavrieme vrchnákom. Nakličovanie semien má prebiehať v tme a to je výhoda tejto misky. Keď ju uzavriete, smená sú v tme a môžu krásne klíčiť. A vy môžete mať misku hoci aj na kuchynskej linke, ale nie na priamom slnku. Počas dňa semienka aspoň 2-3 krát prepláchneme.
-
6
Deň druhý: semienka nám už vytŕčajú prvé klíčiky. Ráno prepláchneme a počas dňa aspoň 2-3 krát zopakujeme.
-
7
Deň tretí: a je hotovo! posledný krát prepláchneme, necháme odkvapkať...
-
8
.... a vysypeme do spodnej smaltovanej misky, ktorú môžeme použiť aj ako servírovaciu misku....
-
9
Zakryjeme vrchnáčikom a odložíme do chladničky kde nám vydržia 2-3 dni. Tým mojim ale veľkú šancu nedávam :-)
-
10
ja som si hneď urobila takýto fajnový zeleninový šalát s mungo klíčkami ale výborný je aj zemiakový šalát s naklíčenými mungo fazuľkami
Pozrela by som sa po nej a kúpila ju,díky za odpoveď....
mrknite na nete sú rozne.
keď si dáte do vyhľadávača "nakličovacia súprava" vyhodí vám kopec e-shopov kde ich majú od 6,20 až po vyše 11,00€ samozrejme plus poštovné
napr. v tomto e-shope ju majú za 6,20€ + 4,00€ poštovné ezoshop.sk/103-kuchynske-pomocky/290-ine/1600-nakl...
alebo treba pozerať v obchodoch so zdravou výživou
viem, že v TN ich majú na námestí, ten obchod sa volá Malý princ
A samozrejme že na nakličovanie nie je potrebná takáto súprava, ja nakličujem už roky a vždy som to robila v obyčajných plastových nádobách, len takto je to také elegantnejšie a praktickejšie :-)
Na klíčenie existuje niekoľko metód. Všetky majú spoločnú podstatu vychádzajúcu z kopírovania prírodných podmienok, ktoré majú rastlinky v prírode.
Semená na klíčenie nasypte do 0,7 l skleneného pohára - asi tak 3 cm vrstvu. Potom ich preberte, prepláchnite pod tečúcou vodou, nasypte späť do opláchnutého pohára a zalejte vodou. Pohár umiestnite na tmavé miesto pri teplote 20 – 27°C, alebo prekryte látkou, či papierovým vreckom. Čas namáčania závisí od druhu semienok (ďatelina 5 hodín, šošovica 12 hodín, pšenica 24 hodín, ryža minimálne 48 hodín). Aby ste zabránili vzniku nebezpečných plesní, je nutné semienka preplachovať pod tečúcou vodou minimálne každých 12 hodín.
tých spôsobov nakličovania je určite viac, dôležitý je výsledok ale najdôležitejšie je aby človek dopestoval to čo mu prospeje a nie čo mu ubíži, myslím teraz tie plesne na čo by sa pri pestovaní klíčkov nemalo zabúdať....
v lete ich klíčim len občas,
ak nás čaká nejaké slávnostnejšie stolovanie, lebo na tanieroch a misách je z nich nádherná ozdoba, a najradšej viacej druhov semienok, lebo každé sú inak krásne.
aj tá miska, aj zátišie na foto je krásne:))
mungo fazuľky dostať kúpiť v supermarketoch v oddelení zdravej výživy, sú to také malé balíčky hádam po 50g
ako písala @atka7 nakličovanie munga je veľmi jednoduché, ja som to robievala tak, že som odstrihla dno PET fľaše, do spodu som nožom prerezala otvory aby mala kam odtekať voda nasypala mungo, prepláchla, položila na tanierik a dala do komory. Aj preplachovanie bolo jednoduché lebo tá PET fľaša slúžila zároveň ako sitko, ak máte chuť vyskúšajte najprv takto a potom uvidíte či vám to zachutí, je to fakt výborné do šalátov :-)
Ja tiez naklicujem v 7 dcl sklenenom pohari, na vrch ktoreho upevnim gumickou gazu a prevratim po preplachnuti vodou na maly tanierik hore dnom. Ked preplachujem, gaza zabrani , aby sa mungo vysypalo do vylevky.
Prvé namocenie ma prebiehat tak, ze sa umyte mungo v pohari s vodou umiestni na noc do chladnicky /tzv. jarovizacia-@Sovka62 vie o com je rec/ a az potom sa vyklada na linku alebo na ine miesto. Pocas naklicovania sa premyva, ako pise @Evusik. Klicky obsahuju viataminy a enzymy !
@lubja čo nakličuješ? moc by ma zaujímalo aké máš skúsenosti s inými semienkami :-)
ďakujem všetkým za pekné a podnetné komentáre :-)
Tiež najčastejšie dávam kličiť mugo to je favorit číslo jeden a potom šošovicu má chuť ako mladý hrášok, slnečnicu tú tiež máme radi. Tieto tri asi najčastejšie. Tak asi tolko.
Pekný večer všetkým :D
ja mám práve teraz misku mungo klíčkov na stole, tie mi asi chutia najviac zo všetkého a aj naše vnúčatká to radi zobkajú, hlavne v zime, v lete pôjde miska do komory, bude dosť ovocia a čerstvej zeleniny...
krásny prvý jarný deň prajem všetkým. :D