Foto: Shutterstock
Rôzne teplotné zóny
V chladničke sú rôzne teplotné zóny, lebo vzduch v nej cirkuluje. Studený vzduch klesá nadol, zatiaľ čo ten teplý stúpa nahor. Niektoré potraviny pri uskladnení vyžadujú teplotu blížiacu sa k nule, iným vyhovuje až okolo 8 stupňov Celzia. Preto je dôležité jedlo správne usporiadať podľa jednotlivých teplotných zón.Zeleninová priehradka na spodku chladničky
Je to najlepšie miesto pre väčšinu druhov zeleniny, aj pre listovú zeleninu, bylinky či niektoré druhy čerstvého ovocia (napr. marhule, čerešne alebo hrozno). Sklenená platňa nad touto priehradkou bráni príliš chladnému vzduchu, aby zeleninu a ovocie poškodil.Foto: Shutterstock
Spodná polica ideálna pre mäso
Toto je najchladnejšie miesto v chladničke a preto sem treba odkladať potraviny, ktoré sa rýchlo a ľahko môžu pokaziť. Patrí sem mäso, ryby, údeniny a mäsové výrobky. Je to zároveň aj najlepšie miesto, kde môžete šetrne rozmrazovať potraviny.Stredná polica na jogurty
Stredná polica je najvhodnejšia na uloženie mlieka a mliečnych produktov. Tégliky so smotanou, s jogurtami, tvarohom, čerstvým syrom aj s mliečnymi dezertami búdu v strede chladničky s teplotou najspokojnejšie.Vrchná polica je najteplejšia
Tu môžete položiť napríklad otvorené poháre s džemom, zvyšky vareného jedla ale trebárs aj rôzne druhy syra.Poličky vo dverách chladničky
Vo dverách chladničky sa nachádza viac poličiek v rôznych výškach. Na tej spodnej sa dobre uskladňujú už otvorené fľaše a tetrapaky s nápojmi ako sú džúsy, minerálky, víno.Do strednej časti dverí uložte olivy, horčicu, kečup, dresingy, otvorené zaváraniny, paradajkový pretlak či strúhaný chren. A celkom navrchu sa bežne uskladňujú vajíčka ale tiež maslo.
6 tipov, na čo ešte nezabudnúť
1. Do chladničky nikdy nevkladajte teplé alebo horúce potraviny. Všetko nechajte najprv vychladnúť a až potom odložte.2. Dbajte na to, aby bolo všetko dobre zabalené, aby jedlo neobschlo. Potraviny skladujte v originálnych obaloch, prikryté fóliou, tanierom alebo v dózach.
3. Čerstvé bylinky, mangold, reďkovky, špargľu alebo špenát zabaľte do vlhkej utierky a až tak vložte do zeleninovej priehradky. Vďaka vlhkosti vydržia tieto druhy dlhšie čerstvé.
Foto: Shutterstock
4. Dôležité je pravidelne kontrolovať dátumy spotreby potravín a umiestňovať staršie potraviny dopredu, aby sa spotrebovali čo najskôr.
5. Plná chladnička je energeticky úspornejšia, než tá poloprázdna, preto si chladničku pravidelne vhodne napĺňajte, aby ste zbytočne neplytvali.
6. Na uskladnenie menších potravín využite priehľadné dózy a obaly, aby ste mali prehľad o tom, čo máte k dispozícii.
Diskusia k článku