Dobré trávenie:
Celozrnné výrobky

Jaroslav Žídek, Varecha.sk, 4. decembra 2015     5 minút čítania

Iba pár desiatok rokov dozadu bolo biele pečivo synonymom bohatstva a bolo určené len na stoly šľachty a bohatých ľudí. Dnes je to skôr naopak. Biele pečivo je tak lacné a dostupné všetkým, že ho jeme nadbytok a pár múdrych hláv nielen v Nemecku zistilo, ako veľmi škodí nášmu organizmu.


Foto: Shutterstock
Už pár rokov trvá boom všetkého celozrnného, ale aj v tomto prípade treba oddeliť „zrno od pliev“. Celozrnnými by sa mali označovať len tie výrobky, pri ktorých bola použitá celozrnná múka (ktorá vznikla pomletím celého obilného zrna vrátane obalu a klíčka) a ktorá je zastúpená minimálne 70% na celkovej hmotnosti výrobku.

Celozrnné pečivo je hutnejšie ako biele, obsahuje však viac vlákniny, ktorú náš organizmus potrebuje. O ostatných látkach ani nehovorím. Ak si však myslíte, že obsahuje menej kalórií ako biele, ste na omyle. Rozdiel je len v zasýtení nášho organizmu – kým z bieleho pečiva zjem aj 4 rožky, kým si všimnem, že som jedol, z celozrnného mi stačí 1, prípadne 2 kúsky a hladný som až oveľa neskôr. Teda záver je, že aj z celozrnného pečiva sa priberá, ale menej, pretože ho aj menej zjeme.

Gramotnosť je síce v strednej Európe vysoká, ale akosi pokrivkáva pri čítaní obsahu výrobkov a veľa ľudí naletí krásnym letákom a veľkým nápisom. Ak čítate zloženie výrobku a tam je prvá uvedená pšeničná múka a potom až celozrnná, logicky tej prvej je tam asi viac ... a pravdepodobne taký zdravý výrobok to nebude. O pridaní cukru a podobných „pokladov“ ani nehovorím.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Takže sa opäť spoliehajte na odborný personál v špecializovaných obchodoch alebo si pečivo pripravte sami. Ak ste však doma kupovali dlhé roky biely, jemný chlieb a zrazu začnete doma servírovať iné pečivo, nemusíte sa stretnúť s pochopením. Hlavne ak bojujete so spomienkami na detstvo a voňavý čerstvý chlieb od babičky. Preto každú zmenu aplikujte pomaly.

Okrem toho, že celozrnné výrobky priaznivo pôsobia na ručičku na našej váhe, náš glykemický index, rovnako pozitívne ovplyvňujú aj naše črevá a ich priechodnosť. Môže za to už spomínaná vláknina, ktorá ich udržuje čisté a priechodné.

Napriek tomu, že celozrnné pečivo má množstvo pozitív, nie je vhodné pre každého. Sú špecifické ochorenia, pre ktoré sa nehodí. Ale v takýchto prípadoch jedálny lístok a diétu nastavuje vždy lekár.

Aj tu platí, že každý by mal sledovať nielen trendy v stravovaní, ale najmä svoj organizmus. Všetko by sme mali jesť s mierou a ničím zbytočne neplytvať.
Ďalšie užitočné rady a zaujímavé postrehy Jarda Žídeka si prečítajte tu.

Jaroslav Žídek

ambasádor seriálu

Pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.




Diskusia k článku







 



TOPlist