Bude sa rozplývať:
Tajná surovina, vďaka ktorej už nebudete so steakom na tanieri bojovať

Jarmila Horváthová, 6. apríla 2024     3 minúty čítania

Idete na dobrý steak radšej do reštaurácie, lebo ten váš doma je vždy tvrdý ako podošva? Skúste naň nabudúce použiť zbraň, ktorú máte bežne v kuchyni.



Foto: Shutterstock

Poriadny kus mäsa poteší všetky zmysly každého gurmána, ktorý zrovna neholduje vegetariánstvu. Aj tak ste však prípravu dobrého steaku doma už vzdali, pretože pravidelne skončil na tanieri ako „podošva“, teda tvrdý a suchý, a mrzelo to vás, vašich stravníkov aj vašu peňaženku. Veď čo si budeme hovoriť, kvalitné mäso vôbec nie je lacné.

Ešte to skúste s...

Ale nie je všetkým dňom koniec. Prezradíme vám jeden trik, respektíve prísadu, ktorá by vám mohla pomôcť problém s tvrdým mäsom vyriešiť. Túto surovinu navyše máte vždy doma a stojí naozaj bagateľ.

Tým tajným tromfom, ktorý by vám mohol pomôcť nabrať odvahu na domáci steakový reparát je obyčajná jedlá sóda (sóda bikarbóna). Že sa hodí aj na tento účel, by vám asi nenapadlo, ale ako uvádza americký magazín Cook’s Illustrated, jedlá sóda je skutočnou zázračnou zbraňou ak ide o to, ako pripraviť šťavnaté, jemné a krehké mäso.



Foto: Shutterstock

Ako sa to robí

Ako presne treba so sódou bikarbónou postupovať, závisí najmä od veľkosti mäsa. Pri veľkých kusoch mäsa, ako je steak sa odporúča posypať mäso jedlou sódou a dobre ju doň vmasírovať. Potom ho treba odložiť na 3-4 hodiny do chladničky. Hodinu alebo dve pred prípravou ho treba vybrať, opláchnuť čistou vodou, osušiť a pokračovať podľa návodu na prípravu steaku.

Zmäkčujúci účinok jedlej sódy však môžete použiť aj pri príprave húževnatého mäsa nakrájaného na kúsky. Tie sa odporúča namočiť do roztoku sódy a vody. Na 300 g mäsa rozpustite 1 čajovú lyžičku jedlej sódy v 100 ml vody. Namočte mäso do tohto roztoku na štvrť hodiny, potom ho opláchnite, osušte a následne pripravte podľa receptu.



ANKETA: Pripravujete doma steaky?

61,4%



38,6%







Diskusia k článku

chemik
Stará osvědčená finta pro změkčení každého snadno tvrdnoucího masa, které se jedlou sodou na povrchu zalkalizuje. Zmenší se denaturace bílkovin, které se více srážejí v prostředí s nižším pH. Pro výslednou přirozenou chuť je naprosto nezbytné sodu po krátkém působení důkladně vymýt a maso před použitím dobře vysušit. Osvědčuje se zvláště pro hovězí játra.
1x radost
mamka4
Dovoľujem si pridať moju radu, Keďže mám muža poľovníka a raz ta x-rokov sa mu podarí streliť aj staršiu zver/samozrejme podľa povolenky/, namočí mäso do bublinkovej minerálky. Aj mäso zo staršej zveri skrehne a skráti sa doba prípravy, napr. guláša.
1x radost






 



TOPlist