Bublinkové opojenie:
Ako si vybrať kvalitný sekt na silvestrovskú oslavu?

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 27. decembra 2022     5 minút čítania

Naučte sa rozoznať výnimočné druhy obľúbeného bublinkového nápoja.



Foto: Unsplash

Celý svet sa zamiloval do sektu a dopyt po kvalitných „bublinkách“ stále rastie aj na Slovensku. Prežívame priam renesanciu sektu, ktorý nás sprevádza nielen počas výnimočných udalostí, ale aj spríjemňuje stretnutia so vzácnymi priateľmi. Je to kvalitný nápoj vznikajúci druhotným kvasením prírodných vín priamo vo fľaši.

„Ak pochádza z presne určenej oblasti Francúzska Champagne, nazýva sa šampanské, vo vyhradených vinohradníckych oblastiach Talianska zasa vyrábajú Prosecco, v Španielsku ho nájdeme pod označením cava, no a u nás na Slovensku vyrábame sekt,“ vysvetľuje Margita Šebová, ktorá spolu s manželom Ladislavom stojí za rodinným vinárstvom Karpatská perla.

Hovorí sa, že prvý sekt vyrobil práve v oblasti Champagne vo Francúzsku koncom 17. storočia mních Dom Perignon. Dodnes pravé šampanské pochádza práve z osvedčených odrôd tamojších vinohradov, ktorými sú Chardonnay, Pinot noir a Pinot meunier. Odborníci hovoria, že majú exkluzívnu jemnosť a vysokú kvalitu. Aj výborné slovenské sekty, ktoré sú vyrobené z týchto odrôd pestovaných vo vinohradoch našich vinárov, však chutia výnimočne.

Aký je rozdiel medzi sektom a perlivým vínom?
Sekt – bublinky vznikajú prirodzene vo fľaši počas druhotného kvasenia Frizante, perlivé víno – vyrába sa sýtením prírodného vína oxidom uhličitým

Ako vzniká sekt

„V našom vinárstve využívame osvedčené odrody Chardonnay a Pinot noir a vyrábame z nich pestovateľský sekt – extra brut a brut. Ak nájdete na etikete nápis pestovateľský sekt, znamená to, že vinár si hrozno dopestoval vo vlastnej vinici, sekt vlastnoručne vyrobil a stojí za jeho kvalitou. Keďže hospodárime na 60 hektároch vlastných viníc a sekty dozrievajú v našich pivniciach, môžeme ich aj my označovať týmto názvom," hovorí Margita Šebová.

„Sekt vyrábame tradičnou šampanskou technológiou výhradne ručne. Do prírodného vína pridáme kvasinky a zahustený mušt a naplníme do fliaš. Čakáme, kým vznikne druhotná fermentácia, celý proces sledujeme, kontrolujeme tlak aj zvyškový cukor. V správnej chvíli nastane proces striasania kalu, ktorý sústredíme pri uzávere. Kal zamrazíme, zátku otvoríme a prirodzený tlak bubliniek ľad vystrelí, hladinu doplníme, zaštupľujeme a máme hotový sekt. Každá fľaša je originál, je to živý materiál a v tom je jeho veľké čaro," hovorí Ladislav Šebo.



Vinári Margita a Ladislav Šebovci
Foto: Karpatská perla


Módne trendy

Tak ako v iných oblastiach kulinárstva aj pri sektoch sledujeme módne trendy. Aktuálne je hitom Pet–nat, čo je skratka pre francúzske označenie pétillant naturel – prírodné šumivé víno. „Pet–nat je dnes skutočne veľká móda, pretože letia autentické, naturálne vína. Vyrábame ho tak, že pri dokvášaní víno stočíme do fliaš a fermentácia sa dokončuje priamo pred vašimi očami, na dne môžete vidieť aj jemný zákal,“ spresňuje Margita Šebová.

A čo podľa jej odporúčaní máme na etikete sektu sledovať, keď si chceme dopriať výnimočnú chuť? „Hľadajme odrody Chardonnay, Pinot noir, pretože tie sú tradíciou overené. Sledujme aj informáciu o tom, či bol vyrobený tradičnou šampanskou technológiou, aj či je to pestovateľský sekt," odporúča vinárka.

Kombinácie s jedlom

„Sekt používame ako prípitok, welcome drink, u nás vo vinárstve ho často predvádzame spolu so sabrážou, čo je technika otvárania fliaš šabľou. Kombinujeme ho s jemnými jedlami ako sú dary mora, ustrice a šaláty,“ hovorí vinár Ladislav Šebo.


Ako čítať etiketu sektu




Foto: Shutterstock

Už na etikete sektu môžeme zistiť, koľko cukru obsahuje a od toho sa odvíja aj jeho chuť. Odborníci, vinári aj gurmáni inklinujú k suchším vínam s nízkym obsahom cukru, no dámy si veľmi rady vychutnajú polosladké aj sladké sekty.

  • Brut nature – bez pridania cukru do šťavy
  • Extra brut – veľmi nízky obsah cukru
  • Brut – tvrdé
  • Extra sec – extra dry, extra suché
  • Sec - suché
  • Demi-sec - polosuché, polosladké
  • Doux – sladké





  • ANKETA: Aj u vás budú na Silvestra o polnoci bublinky?

    84,0%



    16,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist