Aj vykúpať sa v ňom môžete:
6 tipov, ako využiť zvyšky vína v kuchyni a nielen v nej

Jarmila Horváthová, 4. januára 2024     5 minút čítania

Nedopité víno, na ktoré už nemá nikto chuť, nemusí skončiť vo výlevke. Ešte dokáže potešiť telo aj dušu...



Foto: Shutterstock

Zostala vám trocha vína, na ktoré po silvestrovských oslavách už naozaj chuť nemáte? Alebo ste v chladničke či komore našli zabudnuté víno, ktoré už nie je vhodné ani na varenie? Nevylievajte ho, poznáme niekoľko spôsobov, ako ho ešte doma využiť.

1. Vínna soľ

Aj keď víno už nechcete použiť na varenie, stále z neho môžete pripraviť vínnu soľ. Dá sa to veľmi jednoducho, okrem vína potrebujete len soľ, najlepšie hrubozrnnú. Zmiešajte tieto dve ingrediencie tak, aby bola soľ práve zaliata vínom. Nechajte krátko odstáť, potom prebytočnú tekutinu vylejte.



Foto: Shutterstock

Soľ nasiaknutú vínom rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ju sušiť v rúre pri teplote 50 °C dve až tri hodiny. Vínom ochutená soľ sa používa napríklad na ochutenie omáčok.

Ak použijete červené víno, soľ bude aj vizuálne zaujímavá, môžete ju použiť aj ako darček, ktorý niekoho iste poteší.

2. Do kúpeľa

Červené, biele alebo šumivé víno sú skvelou osviežujúcou a pokožku vypínajúcou prísadou do kúpeľa. Stačí pridať jeden až tri poháre do vody vo vani a užiť si kúpeľ s pridanou hodnotou.



Foto: Shutterstock

3. Leštidlo na nábytok

Zo zvyškov červeného vína si môžete vyrobiť aj leštidlo na nábytok tmavej farby. Na tento účel zmiešajte čajovú lyžičku soli s lyžicou vína a lyžicou rastlinného oleja.



Foto: Shutterstock

Potom zmes naneste na drevo a vyleštite handričkou. Najlepšie je však tento prostriedok najprv vyskúšať na malej, nenápadnej ploche nábytku.

4. Farbenie vajíčok

Ak vám zostane červené víno pred Veľkou nocou, môžete ho použiť na farbenie vajíčok. Zvyšky vína zohrejte v hrnci. Pridajte troška octu a vložte surové vajíčka - musia byť celé zaliate vínom. Varte približne 20 minút.

5. Vínna pena

Keď nechcete, aby sa víno pokazilo, ale zároveň už naň nikto nemá chuť, môžete z neho urobiť napríklad rýchly dezert – vínnu penu. Potrebujete 250 ml zvyšného vína, 3 žĺtky, 1 celé vajce a 100 g práškového cukru.

Všetky prísady dajte do misy a zmes vyšľahajte ručným mixérom. Hotovú penu ihneď podávajte. Ak sa bojíte surových vajec, pripravte penu šľahaním nad vodným kúpeľom.



Foto: Shutterstock

6. Vínna bábovka

Ešte jeden tip na jednoduchú bábovku, do ktorej sa pridáva víno. Ide do nej 250 g hladkej múky, 150-200 ml zvyšného červeného vína, 120 g cukru, 4 vajcia, 160 g neutrálneho rastlinného oleja, 1-2 PL kakaa, 100 g strúhanej čokolády, 10 g prášku do pečiva, prípadne aj 1 lyžička škorice a štipka mletého klinčeka.

Všetko sa spolu zmieša, naleje do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečie 50-60 minút pri 180 stupňoch. Bábovka bude ešte šťavnatejšia, ak na ňu urobíte aj vínovú glazúru – vymiešaním červeného vína a práškového cukru.

Aj v týchto receptoch využijete zvyšky vína





ANKETA: Stáva sa vám pravidelne, že zabudnete na nedopité víno odložené v chladničke?

33,3%



66,7%







Diskusia k článku

smejkad
Do gulášu a vôbec pod mäso ťažko niečo lepšie nájdete






 



TOPlist