Foto: kukulienka71
Tento recept sa tvári ako starodávny, ale nie je v mojich silách potvrdiť alebo vyvrátiť jeho pôvod. Našla som ho v maď.kuchárskej knihe, zistiť Zobraziť celý popisTento recept sa tvári ako starodávny, ale nie je v mojich silách potvrdiť alebo vyvrátiť jeho pôvod. Našla som ho v maď.kuchárskej knihe, zistiť dobu a teplotu pečenia, veľkosť plechu a zjednodušiť popis zostalo na mne, pretože veľa kníh vrátane tejto má len krásne fotky:-) Už samotná príprava cesta je zaujímavá. Vínová pena sa javí ku koláčiku ako právom náležitá, keďže si na nej pochutnávali už aj na dvore Kataríny Medicejskej. Pochutnajte si aj vy!
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Závin: | |
50 dkg |
|
5 dcl |
|
2 dkg |
|
3 ks |
|
10 dkg |
|
10 dkg |
|
0,5 KL |
|
7 dkg |
|
15 dkg |
|
6 PL |
|
Vínová pena: | |
3 dcl |
|
3 ks |
|
10 dkg |
|
|
|
|
|
|
|
1 dcl |
|
Postup
-
1
Z 1 dcl teplého mlieka, 1 KL cukru a droždia necháme vzísť kvások. Vajcia rozbijeme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka, 5 dkg cukru, citrónovú kôru a maslo vyšľaháme do penista, prilejeme zvyšok teplého mlieka, preosiatu múku, kvások a dôkladne zmiešame. Nakoniec primiešame sneh z bielkov. Necháme prikryté na teplom mieste podkysnúť asi 30 minút.
-
2
Medzitým si predhrejeme rúru na 190°C. Plech cca 42x32 cm vložíme do rúry so 7 dkg bravčovej masti a rozohrejeme ju. 10 dkg orechov pomelieme a zmiešame s 5 dkg cukru. Vykysnuté cesto vylejeme na plech s masťou, upravíme na celý plech a posypeme zmesou orechov s cukrom. Dáme piecť na približne 25 minút.
-
3
Pečenie treba sledovať, ak sa okraje pekne oddeľujú od plechu, mal by byť koláč upečený.
-
4
Cesto opatrne zosunieme z plechu na pečiaci papier a rýchlo za horúca stočíme do rolády, necháme vychladnúť. Z vychladnutej rolády odstránime papier, znova stočíme a povrch potrieme marhuľovým lekvárom a pováľame v zvyšných orechoch, ktoré sme podrvili alebo posekali na hrubšie.
-
5
Ideme na šodó :-) Videla som viac variánt prípravy vínnej peny, jedna z nich je nasledovná: Z 3 vaječných bielkov a 5 dkg cukru vyšľaháme hustú penu. Víno, vodu,klinčeky, škoricu a citr. kôru podľa chuti dáme zvariť. Žĺtka vymiešame s 5 dkg cukru do penista, dáme na oheň alebo nad vodný kúpeľ a pomalým prúdom prilievame za stáleho miešania do žĺtkovej peny zvarené víno. Zmes by sa nemala zraziť. Miešame, až kým nezačne trocha hustnúť, pozor, nevariť! Aj ked v knihe bola pridaná aj múka, ja som robila bez nej, nepasovala mi tam. Do horúceho primiešame bielkovú penu a dôkladne premiešame.
-
6
Roládu nakrájame na rezy, upravíme na tanier, do mištičky naberieme vínovú penu, ktorou budeme zajedať koláčik. Niekde sa táto pena pije, niekde vyjedá lyžičkou, každopádne, chutí skvele! Tento dezert odporúčam podávať na rodinných oslavách, je výdatný a dostane vás za malú chvíľu do nálady ;-) Ďeťom bez peny!
vyskúšam..
vnútorný hlas:=len aby..!!človek tu v opojení kadečo sľúbi..=
:-)
to cesto je úžasné, príde mi ako trené maslové piškotové cesto, navyše kysnuté a orechy na povrchu na hrubo podrvené - to je senzácia.
celé doplnené výborným vínnym šodó - celok si zasluhuje obdiv a veľkú pochvalu - obdivujem a chválim (y)
aby som nezabudla, kvitujem použitie masla a bravčovej masti, nepresladený, svieži chuťovo, s príjemným osviežujúcim kontrastom. vyzdvihujem uvedenie rozmerov plechu.
vynikajúci recept, novinka na vaeche.
"Upozorni admina na nevhodný komentár"
pod svojim rp.
@kukulienka71 , myslím, že tu chýba ešte jeden Tvoj komentár niekomu, kto to celé vždy spúšťa :)
ja nevyslovujem uznanie hocičomu zase, napíšem niečo také pod každý recept, ktorý za to stojí, aby som sa takto vyjadrila, nielen tebe, ale aj iným :-)
prosím ťa, nepodliehaj panike a depresii k vôli pár hlupákom a provokatérom, mne nestoja ani za reč, nevšímam si ich jedovatosť, nie každý mi stojí za odpoved. však oni sa len bavia, ak to teba mrzí, len o to im skutočne ide.
tak skús na nich nereagovať :-) viem, je to ťažké, ale ide to. ak ti smiem poradiť, tak sa najprv pozri KTO to povedal a až potom ČO ti povedal, nerob im zbytočne radosť, aby sa nemohli zabávať, že im to vyšlo :-)
ty sa len úprimne teš zo svojich zaslúžených úspechov!!!
Aj ja ti prajem krásny pohodový deň, jasnú myseľ, úsmev na tvári a veľa nových hodnotných receptov :-)
uvedom si, že oni nie sú Varecha.sk a nie sú ani ostatní slušní varecháči, ktorých je väčšina na šťastie :-)
je to len ich boj o lakte, lacnú popularitu, obľúbenosť, rozdelenie Varechy vo svoj prospech, na pre a proti, je to ich zúfalý boj o korunku diadém vo vlasoch, nič viac a akosi sa im to nedarí...možno majú nejaké problémy doma a tu sa chodia predvádzať a dokazovať sami sebe, akí sú neodolateľní, ale nie sú, sú len falošní, zákerní, úbohí a podlí - to je môj názor na celé.
už vidím, čo si videla:-)) vo vnútri to tiež vyzerá ako natreté pod orechami, ale keďže je to stočené, tak sa orechami posypaný vrch dotýka do oranžova pripečeného spodku cesta, vyzerá to fakt ako natreté lekvárom. Ale ten je len navrchu:-)