Zdravá výživa

Zdravý životný štýl

monalisa2015 - bez fotkymonalisa2015, 23. februára 2015

Nakoľko sa venujem zdravému životnému štýlu a výžive, rada by som otvorila diskusiu a bola zvedavá na váš názor, napríklad čo rozumiete pod pojmom zdravý životný štýl.

@zareaguj


Diskusia k téme

bubaya
Treba sa navrátiť k zdravému rozumu. Nejesť hotové jedlá, konzervy, fastfoody, nekupovať upravované potraviny, vyberať čo najkvalitnejšie. Netreba veriť všetkému, čo sa píše na internete, lebo tohto roku to bude extra zdravé a na budúci rok už nie. Treba jesť hlavne to, čo jedli naši predkovia a na čo sú naše žalúdky zvyknuté po stáročia. A ako vraví Kukulienka - všetko s mierou. Aj priveľa dobrého veľa škodi, aj 25 km behu denne vám odpáli kolená...
marikafil
my sme napríklad pred 2 a pol rokom takmer prestali jesť mäso (prestala som ho kupovať domov, ale keď sme na nejakej akcii aj so stravou, tak sa nezbláznim a nejaké to mäso zjem) a náš jedálniček sa rozšíril o fúru zeleninových jedál, veľká inšpirácia je aj tu priamo na vareche. a ako píše @bubaya , rozhodne nekupujeme polotovary ani hotové jedlá, chlieb si pečieme sami (manžel dokonca melie zrno na múku...) v záhradke si tiež niečo dopestujeme. namiesto konzervovanej zeleniny radšej mrazenú, keď už nemáme vlastnú. ale fakt je, že skoro každý mesiac sa "objaví" Amerika v podobe ďalších diét a to, čo bolo ešte nedávno zlé, je odrazu dobré. fakt treba používať svoj rozum a potom pozorovať, čo nám "oznamuje" naše telo. ja mám napríklad rada varené zemiaky s maslom, ale už roky mi po nich bolo ťažko - s ryžou tento problém nemám, ale objavila som quinou, bulgur a kuskus, takže to nie je jednotvárne.
martina0812
@bubaya , ja som síce v zdravej strave úplný nováčik, ale to s tými predkami by som poupravila. Ak máš na mysli predkov ako naše staré a prastaré mamy, tak nesúhlasím. Ony totiž mali oveľa viac pohybu, ako my a taký výdaj energie, že si viem predstaviť, že aj pri jednoduchých ( ale energetických ) jedlách mohli vyzerať štíhlo. Takých 6 hodín na panskom, kedy pomaly motyku z ruky nepustili a tak to fungovalo deň po dni, to už je výdaj energie poriadny. Ale ak máš na mysli starších predkov - poďme rovno medzi jaskynných ľudí - to sa mi pozdáva viac. Ich strava pozostávala hlavne zo surových plodín, čo si nazbierali a keď sa podarilo zapichnúť nejakého toho mamuta, tak mali aj mäso ( ale to, čo zjedli, zasa spálili lovom na ďalšieho mamuta ). Nakoľko je dnes akútny nedostatok mamutov, povedala by som, že zelenina, ovocia a iné surové plody by asi mali tvoriť podstatnú časť našej stravy. Ale to je len môj názor, pokojne mi ho vyvráťte, ako hovorím, som v tomto nováčik.
martina0812
Aha a zabudla som - s ostatnými tvojimi postrehmi čo sa týka polotovarov atď. bezvýhradne súhlasím!
bubaya
martina0812, nechcem ti nič vyvracať, a nemyslela som pôlt slaniny na raňajky a pol prasaťa na večeru. Naši predkovia, tí nedávni, jedli oveľa skromnejšie ako my, a pohybovali sa oveľa viac, a nemuseli nevyhnutne len robiť na panskom, spomeň si na starých rodičov, či sa vozili na aute do práce, do obchodov? Myslela som na stravu, ktorá má pôvod u nás, v Európe. Stotisíc rokov naši predkovia jedli to, čo TU ulovili, alebo vypestovali, a my za 50 rokov chceme zmeniť nastavenie našeho žalúdka a jesť surové ryby, jahody vo februári, tropické plody, morské riasy....Jasné že môžeme, je to vítané spestrenie jedalníčka, ale nedivme sa, keď nám niečo z toho nerobí dobre. Napríklad poplach okolo omega 3 kyselín: Skade mali naši predkovia omega 3? keď tu nemali makrely, lososy a iné mastné ryby? A predsa nezomierali na srdcovocievne ochorenia, zato dnes, keď sa napchávame lososom, polievame olivovým a kokosovým olejom, kapeme ako muchy na infarkty? Pretože tu žijeme tisíce rokov bez lososov, vedelo si naše telo doplniť omega3 a iné oné z tuzemských zdrojov. Niekde sa stala nejaký chyba, keď jeme čoraz zdravšie - ževraj, a sme čoraz chorší.
elalea
....@bubaya.... myslim,ze som pochopil,co si chcela tvojim poslednym prispevkom povedat,len tie "roky"by som radsej uvadzal ako storocia,nie tisicrocia....;-))))
hubata
Na fb mám za priateľky aj niektoré varecháčky a tak mi chodia správy s foto čo uvarili, aké zdravé jedlá pokombinovali, zapíjali tak módnym smothie s nezmyselnými kombináciami ovocia a zeleniny a nestačím sa čudovať: samá chrípka, teploty, nádcha, celá rodina takisto v posteli....

A ja? Ja nič: nemám nádchu, teplotu, nemám ani obvodnú lekárku ......... som odchovaná na kozom mlieku na horárni, na zelenine a ovocí z vlastnej záhrady a ak som ju nemala tak som nakupovala ovocie, zeleninu, vajíčka, hydinu a mäso u najchudobnejších ľudí v blízkych dedinách alebo od záhradkárov. Čaj pijem len ten čo si sama nazbieram, nekupujem pomaranče, banány, avokádo, kiwi, a vitamínové prípravky. Načo, veď som ešte nevidela majiteľov čajovní alebo chemikov zbierať liečivé byliny po lúkach - takže je to čistá chémia. Neviem prečo si ľudia nedajú povedať a nejedia ovocie a zeleninu od jarnej cibuľky až po novembrové hrozno - z nášho podnebného pásma, načo kupujú jarnú cibuľku v zime, hrozno v marci a slivky vo februára vypestované v tých hrozných živných roztokoch?

Keď tu na vareche čítam aké zdravé šaláty pripravujete v zime z ľadového šalátu, paradajky, papriky, reďkovky, cibuľky - a s menšími obmenami sú to šaláty všetko jednej chute - až mám koprivku! Prečo ich nepripravujete od jari do jesene?

Zadanie znie: zdravý životný štýl: ale jedlo je základ zdravého životného štýlu, lebo nenajedený človek zbytočne vybehne na lyže športovať keď sa trasie zimou lebo sa ráno najedol hentakého vyššie spomenutého šalátu namiesto riadnej porcie chleba s klobásou a chrenom. Áno chrenom, lebo ten je pre nás v zime zdrojom antibiotík proti chrípke a nádche. To je prekvapenie že?

alena45
však aj ja som sa už párkrát vyjadrila. Nedávno tu bola diskusia o olejoch, bez ktorých tie šaláty a jedlá tiež nejdú urobiť. A čítam a v okolí počúvam, že kokosový, palmový, olivový, všelijaký, a čím drahší, tak tým lepší. No - figu borovú !
martina0812
@bubaya , v tom prípade úplne súhlasím, domáce potraviny sú najlepšie. Ale nemyslím, že by sme boli schopní dostať sa na úroveň zdravia našich prastarých mám, lebo my tie jedy do seba prijímame jedlom, pitím, ešte aj dýchaním. Len mi je záhadou, ako je možné, že priemerná výška života stále stúpa, keď už dvadsaťpäťroční ľudia majú také zdravotné problémy, ako mali staré mamy v päťdesiatke.
hubata
Zdravým životným štýlom treba žiť a nie sa mu venovať, to je zbytočná strata času.
smejkad
to bude asi tym, ze kazdemu, kto vyraba spotrebny tovar, je uzitocny zivy zakaznik a farmacii je uzitocny zivy a dlhodobo , najlepsie celozivotne chory zakaznik :-(
1x radost
dobryhrncekvar
@hubat á súhlasím s tebou na 70%, ja tiež jem zásadne zeleninu dopestovanú bez chémie, pijem vlastné bylinkové čaje, kupujem mäso od ľudí, čo doma dochovajú a mám svoje vlastné zajace. Ale zaradila som do stravy mnohé veci, čo moja mama nejedla....kurkumu, avokádo, kupujem hodne ovocia. Nemala som chrípku možno viac ako rok. Mám 61 a chodím lyžovať, bicyklujem, v lete na túry. Čo môžem odporúčať...jedzte varené jedlá, jedzte surový cesnak, v zime kyslú kvasenú kapustu, ale nie kupovanú. A nasleduje pohyb, pohyb, pohyb bez množstva zákuskov, ktorými sa tu varecha hmýri.
zolik
dnes som citala velmi vystizny vyrok k danej teme, v preklade asi takto: "Jedz iba take jedla, ktore by spoznala a za jedlo povazovala aj Tvoja stara mama."
hubata
@dobryhrncekvar : nemala si chrípku možno viac ako rok ......
To akože každý rok mávaš chrípky?
Tak vynechaj kurkumu, avokádo a v zime nekupuj z hyperbordelov ovocie a nebudeš ju mať do smrti. Miesto toho si v zime daj cibule, cesnaku, chrenu, kyslej kapusty, mrkvy, šípok, kôpru ....... a samozrejme lyžuj, lebo to ja z dolniakov neviem a toto úprimne závidím.
1x bysop
dobryhrncekvar
@hubata pred rok a pol som bola na kontrole v Lubochni a sedela som pri babke a debatovali sme asi 2 hodiny. Videla som, že je akási nascípaná, no myslela som že len prechladla. Na konci mi povedala, že má už 2 týždne chrípku a nie sa jej zbaviť, vystriedala už viac liekov....no tak nechyť!
abraka
zdravy zivotny styl pre mna znamena chutna ale zdrava strava, cvicenie, dostatok spanku a pozitivna mysel... no nie je to lahke :D
andysisi
keďže každy tu piseme o chripke,, ja sa nepametam kedy som ju mal,,,, cvičim najmenej 3xdo tyzdňa, konzumujem fermentovane potraviny, vela zeleniny, v poslednej dobe veľa nakličujem, vyhybam sa cukrom v hociakej podobe
frezia68
@andysisi :snažíš sa žiť zdravo a možná máš aj genetické predispozície.Ale vírusy číhajú,možná necestuješ hromadnými prostriedkami....niekto zakašle na Teba a vreckovku,či aspoň ruku pred ústa.....? Kdeže...no,nenachytaj.Ale nie o tom som chcela.Podľa mňa menší príjem stravy,ako výdaj,pohyb,vyhýbať sa bielej múke,cukru a tomu,čo mi škodí,lebo telo sa ozve.Ale zdieľam názor @hubatej ,len nemám od koho kúpiť zdravú zeleninu.