Diskusie
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 2 najnovší komentár 17. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 6 najnovší komentár 14. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 462 najnovší komentár včera 23:00
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Kjuraj: Kypriaci prášok 1 najnovší komentár 14. apríla 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 462 najnovší komentár včera 23:00
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 2 najnovší komentár 17. mája 2025
- Ailuj82: čistenie sedačky 28 najnovší komentár 15. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 6 najnovší komentár 14. mája 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, na čem si pochutnáváte? Máj 2025 383 najnovší komentár včera 23:00
- Mdlenka: Bezodpadové varenie 2 najnovší komentár 17. mája 2025
- Lidka1: Rastlinná šľahačka 1 najnovší komentár 17. mája 2025
- Martamm: Papierové košíčky na muffiny 1 najnovší komentár 14. mája 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Nepečený cheesecake à la dubajská čokoláda VIDEO
-
Vafle z varených zemiakov, jednoduchý nápad na chutnú chrumkavú chuťovku VIDEO
-
Že vaše domáce hranolky pečené v rúre nikdy nie sú chrumkavé? Tento malý trik všetko zmení! VIDEO
-
Rýchly likér bez vajec? Skúste tento s vanilkovým jogurtom VIDEO
-
Vajíčkové kvetinky VIDEO
-
Avokádové krekry VIDEO
-
Nepečená jahodová stracciatella torta VIDEO
-
Recepty od srdca: 15 jedál, ktoré nás naučili variť naše mamy a robíme ich dodnes
-
Pre chutnejší výsledok: Mrazíte si pečivo? S týmto trikom bude po rozmrazení chrumkavé ako od pekára
-
Strúhaný, sypaný aj linecký: 11 receptov na tvarohové koláče, ktorými sa zavďačíte celej rodine
-
Nezostaňte hladní: 12 večerí na spôsob čo dom dal. Zachránia vás, keď ste nestihli nakúpiť
-
Nechýba ani krémeš: 10 receptov na sviatočné zákusky s medom. Tieto naozaj stoja za hriech
-
Dobre vedieť: Otvorená majonéza v chladničke. Viete, dokedy je jedlá?
-
Tajný trik cukrárov: Pridajte túto nečakanú prísadu do čokoládového koláča. Spraví s ním naozajstné divy!
Šípky zbierame ešte pred príchodom mrazov, najlepšie už v septembri a októbri, keď sú zrelé. Vtedy sú sfarbené krásne do karmínovočervena.
Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až polovicu obsahu vitamínu C a po roku od nasušenia už z „céčka“ prakticky nič neostáva, preto ich treba zberať každoročne a používať čo najčerstvejšie plody.
Pozor na miesta, kde zbierame šípky, musíme byť opatrní na čistotu pôdy a okolia z hľadiska postrekov pesticídmi!
Sušenie
Šípky pomaly usušíme pri slabom teple alebo voľne v prievane v jednej vrstve. Potom sa dajú dosušiť umelým teplom (napr. na plechu v rúre) do teploty najviac 65°C do krehka. Nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C.
Existujú dva spôsoby prípravy sušených plodov :
1/ Ešte pred sušením zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme na polovičky a zrnká vyškriabeme. A dáme sušiť.
2/ Po dokonalom usušení ich roztlčieme najlepšie krúživým pohybom vo veľkej miske. Súčasne odfukujeme pichľavé chĺpky a jadierka.
Využitie
Výborná prísada do skoro všetkých čajových liečivých zmesí, vyskúšať sa oplatí s mätou, s jahodou alebo aj čučoriedkou.
Šípková marmeláda
Na 1 kg očistených šípok treba 300 – 400 g cukru. Umyté zrelé tvrdé šípky zomelieme a rozvaríme s trochou vody. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich. Potom znova varíme už s pridaním cukru. Kedy je marmeláda správne hustá, zistíme tak, keď prejdeme vareškou po dne a vytvorí sa cestička. Celé varenie by nemalo byť dlhšie ako 30 minút.
Ešte horúcu nalejeme do menších pohárov.
Vínny nápoj so šípkami
Sušené šípky umyjeme. Dáme ich povariť do mäkka s cukrom (podľa chute), červeným vínom a vodou (v pomere 2:1).
Do nápoja hneď taktiež pridáme postrúhanú citrónovú kôru a celú škoricu.
Nápoj podávame čerstvo varený a ochladený.
Šípkový kompót
Tvrdé šípky rozkrojíme, vyškriabeme jadierka a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej vode. Z 1 litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok. Najlepšie je potom roztok rozdeliť do viacerých hrncov. Rozdelíme aj šípky, nasypeme ich do vriaceho roztoku tak, aby šípky mohli plávať len kúsok nad dnom. Tým sa rýchlejšie urobí rôsol z roztoku. Vypneme varenie roztoku a takto ich ponecháme do druhého dňa. Opäť ich povaríme a nasledujúci deň opätovne zopakujeme krátke varenie.
Šípky by mali byť po tých 3 dňoch mäkké.
Potom ich poukladáme do menších pohárov. Môžeme ešte doliať zahustený cukrový roztok. Kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli asi 20 minút pri 90-95 C., ak použijeme paru, stačí 10 minút. Chutný je ako doplnok k jedlám z diviny či k ochuteniu múčnikov.