Diskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 7 najnovší komentár dnes 09:29
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 80 najnovší komentár včera 09:21
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2024 109 najnovší komentár 2. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 7 najnovší komentár dnes 09:29
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 80 najnovší komentár včera 09:21
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
- Martamm: Odšťavovač 29 najnovší komentár 25. apríla 2024
- Sracz: Blahoželanie k 80. výročiu 7 najnovší komentár 22. apríla 2024
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2024 39 najnovší komentár včera 09:21
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Máj 2024 7 najnovší komentár dnes 09:29
- Ivkatoth: Swiss krem 1 najnovší komentár 1. mája 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Ako si doplniť energiu rýchlym snackom 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Strava po športe večer 0 zatiaľ bez komentárov
- Janger: Sledovať líšku v nore... 240 najnovší komentár 10. apríla 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
- Stefanm: Opitá vianočka . 14 najnovší komentár 20. júna 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Bielková roláda s vanilkovým krémom a malinami VIDEO
- Krtkova torta na plechu VIDEO
- Vanilkové lístkové tyčinky s tvarohom VIDEO
- Makový koláč s tvarohom a vaječným likérom VIDEO
- Perfektná bábovka s BB pudingom a cheesecake plnkou VIDEO
- Domáca Sacherova torta VIDEO
- Jednoduchá biela veľkonočná polievka VIDEO
- Plný hrniec: 10x výdatný fazuľový guláš. S mäsom alebo aspoň s dobrou klobáskou
- Takmer bez práce: Stačí len vymiešať a upiecť. 10 receptov na koláče z jednej misy
- Obohaťte repertoár: V chladničke kuracie prsia a v hlave otázka, čo z nich zase navariť. 10 receptov, ktoré vám našepkajú...
- Aj pre oslávenca: Nemáte talent na torty? Tieto sviatočné rolády dôstojne obstoja aj pri slávnostných príležitostiach
- Sýty obed: 7x zemiakové knedle plnené mletým mäsom. A nechýba ani výborný tip, ako si prácu uľahčiť
- Aj na viedenskú roštenku: Ako pripraviť chrumkavú restovanú cibuľku a 11 jedál, ktoré sa bez nej nezaobídu
- Krásny efekt: Žiadne špeci pomôcky, na ozdobenie torty si vystačíte s obyčajnou bublinkovou fóliou
Šípky zbierame ešte pred príchodom mrazov, najlepšie už v septembri a októbri, keď sú zrelé. Vtedy sú sfarbené krásne do karmínovočervena.
Usušené šípky v porovnaní s čerstvými strácajú až polovicu obsahu vitamínu C a po roku od nasušenia už z „céčka“ prakticky nič neostáva, preto ich treba zberať každoročne a používať čo najčerstvejšie plody.
Pozor na miesta, kde zbierame šípky, musíme byť opatrní na čistotu pôdy a okolia z hľadiska postrekov pesticídmi!
Sušenie
Šípky pomaly usušíme pri slabom teple alebo voľne v prievane v jednej vrstve. Potom sa dajú dosušiť umelým teplom (napr. na plechu v rúre) do teploty najviac 65°C do krehka. Nesmú zhnednúť a spáliť sa, to znižuje obsah vitamínu C.
Existujú dva spôsoby prípravy sušených plodov :
1/ Ešte pred sušením zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme na polovičky a zrnká vyškriabeme. A dáme sušiť.
2/ Po dokonalom usušení ich roztlčieme najlepšie krúživým pohybom vo veľkej miske. Súčasne odfukujeme pichľavé chĺpky a jadierka.
Využitie
Výborná prísada do skoro všetkých čajových liečivých zmesí, vyskúšať sa oplatí s mätou, s jahodou alebo aj čučoriedkou.
Šípková marmeláda
Na 1 kg očistených šípok treba 300 – 400 g cukru. Umyté zrelé tvrdé šípky zomelieme a rozvaríme s trochou vody. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich. Potom znova varíme už s pridaním cukru. Kedy je marmeláda správne hustá, zistíme tak, keď prejdeme vareškou po dne a vytvorí sa cestička. Celé varenie by nemalo byť dlhšie ako 30 minút.
Ešte horúcu nalejeme do menších pohárov.
Vínny nápoj so šípkami
Sušené šípky umyjeme. Dáme ich povariť do mäkka s cukrom (podľa chute), červeným vínom a vodou (v pomere 2:1).
Do nápoja hneď taktiež pridáme postrúhanú citrónovú kôru a celú škoricu.
Nápoj podávame čerstvo varený a ochladený.
Šípkový kompót
Tvrdé šípky rozkrojíme, vyškriabeme jadierka a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej vode. Z 1 litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok. Najlepšie je potom roztok rozdeliť do viacerých hrncov. Rozdelíme aj šípky, nasypeme ich do vriaceho roztoku tak, aby šípky mohli plávať len kúsok nad dnom. Tým sa rýchlejšie urobí rôsol z roztoku. Vypneme varenie roztoku a takto ich ponecháme do druhého dňa. Opäť ich povaríme a nasledujúci deň opätovne zopakujeme krátke varenie.
Šípky by mali byť po tých 3 dňoch mäkké.
Potom ich poukladáme do menších pohárov. Môžeme ešte doliať zahustený cukrový roztok. Kompót sterilizujeme vo vodnom kúpeli asi 20 minút pri 90-95 C., ak použijeme paru, stačí 10 minút. Chutný je ako doplnok k jedlám z diviny či k ochuteniu múčnikov.