Varenie

Nedozreté, zelené, mäsité paradajky mám, čo z nich robiť mám :-)

zdezda - fotkazdezda, 28. septembra 2010

Kolegyňa dopestovala nádherné paradajky, no už nedozrejú na koreni, lebo sa rýchlo ochladilo a slniečka je menej. Tak som jej povedala , že mám super kamošky na Vareche, ktoré určite poradia, čo s nimi. Mám nevyskúšaný recept na šalát z nich(sterilizovaný), našla som ešte čatní, no ani to nemám ešte vyskúšané, preto prosím o vašu skúsenosť. Ďakujem vopred :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

39 komentáre k článku
Ja by som ich rozložila a niekedy oni dozrejú aj tak. Čítala som totiž, že zelené paradajky sa nemajú konzumovať, lebo obsahujú nejakú nezdravú látku, bohužial si nepamätám akú
Toto som našla na nete:
PARADAJKY A JABLKÁ MAJÚ SILNÝ VZŤAH

Nie ste jediný, komu sa stalo, že mu nedozrela úroda paradajok, pretože už bola pokročilá jeseň.
Recept je pritom celkom jednoduchý. Ku koncu sezóny treba pozbierať všetky – aj nazelenalé paradajky – tie celkom zelené pokojne vyhoďte – a poukladajte ich spolu s niekoľkými jablkami na ploché tácky. Prikryte ich poprepichovanou potravinovou fóliou a pozorujte malý zázrak. Etylén, ktorý sa uvoľňuje z jabĺk, urýchli dozrievanie paradajok, ktoré o pár dní pod fóliou sčervenajú. Zelené paradajky obsahujú jedovaté alkaloidy, ale v nažltlých plodoch je ich už oveľa menej.
@Zdezda nemám vyskúšané, ale kto vie? Úplne zelené treba vyhodiť ako píšu. Ja si pamätám ako dieťa moja babička nakladala zelené paradajky do veľkého pohára.... Keď som to teraz spomenula mame - jednoznačne povedala - zelené VYHODIŤ sú jedovaté!
zdezda, ja som sa dočítala, aj to sama skúšam - že zelené nezrelé rajčiny treba obrať, dať do krabice v jednej vrstve do suchej chladnej pivnice a nechať dozrieť - vraj to trvá do novembra, decembra...tak som aj ja zvedavá:)
staci dat bud na plech a na slnecne miesto na parapetu. dozreju. a ani tak dlho to netrva, urcite do decembra budu uz zjedene. a
Velmi davno ..., ked sme chodili dovolenkovat do Bulharska sme odtial nosili dzem zo zelenych paradajok,bola to ich specialita.
Neviem nic viacej o procesovani,ale bolo to chutne.
Tiez na juhu US zelene paradajky obaluju v cesticku a vyprazaju ako prilohu k masu.Su naozaj skodlive?!
Ďakujem vám všetkým za rady, ja si pamätám, že moja babka ich pridávala aj do uhoriek, keď zavárala, a žila dlho:-). Vyskúšam ten džem-chutney, ktorý spomína babav aj šalát, aj uložím do krabice s jabĺčkami :-)
ja tie posledné, malé pooberám a zavarím ich s feferonami a s bar. rohami ako uhorky na kyslo ale do malých výživových pohárikov. Myslím si že neobsahujú až toľko jedu aby nam ubližili v malom množstve a pri konzumácii "kde-tu". Robila to tak moja babka, moja mamina a robím to aj ja. Pamätám sa že pri zabíjačkách boli vždy na stole s uhorkami, čalamádou...
Zelené paradajky treba dať na svetlé miesto, najlepšie je na slnko za sklo pomaly dozrejú. Nezrelé zelené paradajky obsahujú solanin podobne ako zelené zemiaky ale varením sa tento jed rozkladá, takže zelené paradajky sú škodlivé iba v surovom stave, po uvarení su neškodné.
Zelené rajčiny jedovaté alkaloidy solanín a chaconín, ktoré sa nedajú zničiť ani varením. Sú nebezpečné hlavne pre plod. Smrteľná dávka solanínu je 400 miligramov. V 80-gramovej zelenej rajčine je 25 miligramov tohto prudkého jedu. "Priotráviť" sa teda dá aj zo zaváraných zelených rajčín.
a ešte dodatok: V napoly zrelej rajčine je menej ako 2 mg solanínu, čo je neškodné množstvo. Ako som už písala, "solanín sa nezničí ani teplom, takže zdravotne rizikové sú aj nakladané a pečené zelené rajčiny. Obsah solanínu znižuje cukor a kvasenie. Aj pri takejto úprave sa však neodporúča zjesť viac ako 100 gramov."
Pripájam sa k @sjuz už na zdravotníckej škole nás pán doktor varoval pred zelenou paradajkou /mamka tiež dovtedy zavárala/, klíčkovými zemiakmi, zohrievaným špenátom, kakaovým maslom všetko sú jedovité záležitosti a rakovinytvorné..keď som nedávno študovala ako vzniká rakovina žalúdka som sa zhrôzou dočítala, že z nahnitých jabĺk !! A môj otec denne jabĺčka okrajoval, lebo škoda zahodiť :-( Tak veru dievčatá..napríklad vedeli ste, že na cigarete je najškodlivejší papier v ktorom je tabak ? To keď nám skvelý doktor povedal tak sme mu sľúbili, že budeme fajčiť fajku.. : "Výborne, odpovedal tak sa pripravte na rakovinu pery !" :-)
Celý život používam aj zelené rajčiny,mierne načervenalé dám na plato a skutočne krásne dozrejú,niektoré poukladám do veľkého pohára a zakryjem celofánom a tiež dozrejú,zo zelených som robievala čalamádu s uhorkami,kapustou a ostatné čo kto má rád,cibuľa paprika....je veľmi chutná,nálev ako na sladkokyselé uhorky.Robievam pokiaľ mám zelené rajčiny čatní zo zelených rajčin ,recept od Ľuby Hermanovej,veľmi dobrý.Keď bude záujem môžem napísať ale nemám rajčiny aby som nafotila.
babav, ale tie zelene paradajky , ktore konzumuju na juhu USA nie su tieto nedozrele paradajky ktore my pozname. To su špecialne zelene mexicke paradajky( zrele, ale zelene)a volaju sa Tomatillos z ktorych sa pripravuje fantasticka salsa verde ako priloha k roznym masovym jedlam. Tomatillos" sú malé zelené paradajky. Sú kyslejšie ako tie, ktoré poznáme my a často sa používajú na prípravu dressingov, v ktorých spolu s chilli papričkami vylepšujú chuť.
Tu sa rozchádzajú rôzne tvrdenia. Aj moja mama zavárala zelené paradajky stále, hlavne brat ich mal rád, teraz má 63 r. , zatiaľ mu nič nie je. Ale vtedy sa ešte o škodlivosti nehovorilo, nevedelo, Možno neboli až tak jedovato zelené, a robila ich tiež ako uhorky. A to, že je zelená odroda je normálne, veď ako viete, u nás sú aj žlté.Ale ja som ich rada nemala, kým som bola mladá, teraz by mi možno zachutili. Keby som ich mala zavárať, počkala by som, kým by neboli mierne žltkavé, také bledozelené, nie tmavé.
@huck , vdaka za informaciu! Vidim v nasich obchodoch paradajy vsetkych farieb ,od zelenych cez zlte ,oranzove az cervene.Tie vyprazane som nikdy nechutnala ,dozvedela som sa o nich iba z filmu(Fried green tomatoes);-))
s tou toxicitou by som to nebrala tak vážne. Tá sa stráca postupným dozrievaním, takže ak si od susedky zoberieš rajčiny, ktoré sú už svetlozelené, tak už majú oveľa menej toxických látok. Ja som v sobotu robila čalamádu a vždy tam pridávam aj zelené rajčiny, alebo aspoň také, ktoré už trochu chytajú farbu. Zo zelených rajčín nájdeš na googli viac receptov a aj niekoľko diskusií k ich toxicite. Ale čo už dnes nie je toxické !
Mne casto dozrievaju paradajky dnu... vzdy nas prekvapi mraz, studene noci a dokonca aj sneh a tak paradajky, ktore pestujem vo velkych crepnikoch dame dnu tak ako su a tie ostatne pestovane v zemi odrezem nad korenom a tak ich vystrieme na plachty a krasne pomaly dozrievaju a dokonca si udrzia aj vonavost, aj ked samozrejme nie taku ako by tomu dalo slniecko. Take, co opadnu z vinica podavam do krabice s novinami v jednom rade a tiez krasne dozreju.
Mamka tiez zavarala zelene paradajky, bolo to velmi oblubene a odkukane od bulharov, ktori u nas pestovali zeleninu. Pripajam sa k @Sjuz , vela som citala o ich jedovatosti.
Suhlasim s @Huck , vyprazane v cesticku alebo v trojobale- Tomatillo"s su vynikajuce a dost to spopularnil film, ktory spomina @Babav. Ja z nich robievam jednoduchu Salsa, ktora svojou pikantnostou spestri podavane jedlo.
Dievčatá, ste úžasné, všetko, čo ste mi napísali, beriem smrteľne vážne ale nebudem už špekulovať moc čo s nimi, lebo som spravila aj, aj, aj :-)))) Zajtra dodám foto. Ďaaaaakuuuuujeeeem
Ja vykrajujem aj lôzko na zrelych rajcinach pred konzumaciou v surovom stave.
Pamatam sa, ze bola velka afera v Trnave, ked sa priotravili solaninom v zemiakoch cela rodina, dievcatka zomreli a otec prehlasil, ze uz nikdy nechce po tejto smutnej udalosti ziadne deti.
Ja vykrajujem aj lôzko na zrelych rajcinach pred konzumaciou v surovom stave.
Pamatam sa, ze bola velka afera v Trnave, ked sa priotravili solaninom v zemiakoch cela rodina, dievcatka zomreli a otec prehlasil, ze uz nikdy nechce po tejto smutnej udalosti ziadne deti.
hmmmm, smutné, marienka44, ja ani horčicu či kolu nedávam malým deťom, nieto ešte čatní, či iné dobroty pre dospelákov, je fajn, že si mi napísala svoj názor, dík(ináč i ja vykrajujem zelené z paradajok, kvôli dusičnanom)
Aj my sme kedysi nakladali posledne nedozrete jesenne paradajky na sposob sterilizovanych kyslych uhoriek a mali sme ich radi. Potom sa zacalo hovorit o ich skodlivosti a prestali sme ich robit.
Je to len vec reklamy ? Ale vsetky nove poznatky su tiez dölezite. Ved naco si vedome skodit ?Len clovek uz nevie, comu möze alebo ma verit. Skoda. Ja by som kazdu ,zamerne nepravdivu informaciu, ci uz vo farmacii, potravinarstve, ci v politike kruto postihovala. Inak si myslim, ze takto sa svet ruti do zahuby.
 www.solen.sk
- pozrite túto stránku a zistíte, že v zelených paradajkách sa nachádza solanín - ten istý jed, čo v zemiakových klíčkoch a bobuliach. Tak čo vlastne ušetríme spracovaním zelených paradajok?!! :(((
@zdezda dostala aj navsteva s panekou ako zivanka, aj dupla bola :-)
Trochu som sa hrabal na internete tie zelene paradajky neobsahuju solanin ako zelene zemiaky ale tomatin co je podobne tak isto jedovate ale sa nevstrebava tak lahko, takze clovek by tych paradajek musel zjest kila.


zelené paradajky, ktoré sa používajú na konzum sú riadnou zelenou odrodou a iné po dozretí ako zelené ani nebudú. Nie sú to tie nezrelé plody. Samozrejme na dozretie paradajok stačí postaviť ich do sklenenej 5 l fľaše na zaváranie, v strede môže byť jablko a plody postupne dozrejú. Zrelé treba samozrejme vyberať, aby nezačali hniť. Takto môžu v dobrých podmienkach vydržať až do januára.
:-) snad to ubezpeci aj inych varechacov, ja hovorim-vsetko s mierou, no netreba vsetko vyhadzovat, ja ani hlinikovu foliu hned nevyhodim, ci rukavice z obchodu na pecivo pouzijem este raz, doma. trebars na cistenie ovocia- zeleniny,...
ahojte varecháči diky za názory o zeleních paradajkách , mám ich vela zato som sa pýtala ,no čo už dám do fliaš a uvídím ako čo díky ahojte všetci

Pridaj komentár do diskusie: