Vietnamsky mangovy salat - Goi Xoai

2010 - bez fotky2010, 8. februára 2012
Vietnamsky mangovy salat - Goi Xoai
Foto: 2010

Co s zelenym nezrelym mangom ? v azii z nich robia vyborne salaty.Tu prikladam Vietnamsku verziu Goi Xoai tohto jednoducheho salatu.

15 minut minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

2
300 g
10
3 lyzice
3 lyzice
3 lyzice
1 lyzica na osobu
1
1 lyzicka na osobu
Nouc mam cham - dressing:
3 lyzice
2 lyzice
3 lyzice
2 lyzice
1
2 struciky
100ml




Postup

  1. 1

    Zelene mago umyjeme a skrabkou na zemiaky zbavime supky. Tradicne sa mango nasekalo na jullien ostrym nozom , ty co nevieme ,mozeme pokracovat dalej so zkrabkou a potom nakrajame pasiky na jullien alebo mame specialnu jullien skrabku ako som pouzil ja, alebo zoberieme V krajac - mandolinu a opatrne nastruhame s nou.

    Vietnamsky mangovy salat - Goi Xoai - obrázok 1
  2. 2

    V miske zmiesame nakrajane mango a posekane bylinky,chilli a na stvrtky nakrajane cherry paradajky.Pridame krevety podla chute, ja som pouzil predvarene krevety z obchodu . Ked nechceme salat hned konzumovat ,ale len cast salatu tak nepridame dressing a chrumkavu cast ingredienci burske oriesky alebo kesu a oprazenu cibulku ( dakdo pridava aj oprazeny cesnak ).

    Vietnamsky mangovy salat - Goi Xoai - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime si dressing Nouc mam cham : do male kastrolka dame tak cca 100 ml vody pridame rybaciu omacku a ryzovy ocot par lyzic cukru a dame zohriat -nevarit . Dame schladit a pridame posekany cesnak a na drobno posekanu chilli.

Diskusia k receptu

2010
Tu bola vcera diskusia ze by sa ovocie nemalo miesat so zeleninou.Vo vela krajinach sa to robi bezne , plus este robia take , ze davaju aj nezrele ovocie ako v tomto recepte.


2010
Thajska verzia tohto super salatu s kuracinou, zelene mango, uhorky ,paradajky , cesnak ,chilli papricky, salatova cibula, koriander vnat, jednoduchy dressing z rybacej omacky , palmoveho cukru , limetky a sladkej chilli omacky. Kombinacia , stiplavej , sladkej , kyslej a slanej :-)


2010
Teply - odpocinuty steak z grilu nakrajame na tenke platky a vmiesame do salatu ako v Thajsku :-)


slavka2012
@2010 Velmi pekne recepty na lahke, chutne letne salaty i na ich servirovanie. Pomarancovo-cibulovy salat z bielej cibule sa bezne konzumuje ako priloha ku grilovanemu masu u mojich argentinskych pribuznych a musim povedat, ze je to lahodka.
miamia
Zaujal ma ten dressing, akurát mi zvýšila rybacia omáčka, aj ryžový ocot mám, tak vyskúšam, dík za zaujímavý tip. :)
2010
@miamia , juzna azia a ich dressingy su zalozene na principe , slane , sladke, kysle , stiplave ale zabudni na olej ziadne mastne tam nie je a slane nie je sol ale rybacia omacka a ked sol tak len spetka, sladke nie je biely cukor ale palmovy ( ma skor chut karamelu ) alebo hnedy , melasa alebo v Indonezii sladka sojova omacka (Ketchap Manis) a kysle je jemnejsia verzia octa, ryzovy da sa nahradit vinnym ale vzdy to este dokyslia na ostrejsie limetkou alebo citronom no a jasne ze stiplave to je znak tropov a je to jedno ci v afrike alebo v azii chilli alebo chilli omacka tu pridaju skoro vsade. Cheers
miamia
Dík za vysvetlenie, hnedý cukor mám, tak dokúpim len sladkú sójovku a môžem ísť na to. :) Niekedy mi ale tie sójovky prídu ako lotéria, milión druhov i výrobcov a nie každá je rovnako dobrá...
miamia
...ale, v tom dressingu skúsim ten hnedý cukor, tam niet čo pokaziť, myslím :)
2010
@miamia , ono ta azia z dialky europy vyzera ako jednoliata ale je to to iste ako by som povedal ze v europe je len jedna kuchyna. Nie len sojovka kazda ta omacka ma inu chut. U nas napriklad chilli omacka len z Thajska, tak isto rybacia ale sojova len z Japonska - zaruka ze je lahka a tradicne nechemicky fermentovana a prijemnej chuti.
2010
@dodo46 , jerky sa odklada haved utoci zeru manga este nie su ani zapalene , natahujem siete a leje a leje :-(



2010
Hovadzia polievka ( priprava 5 hodin z kosti ) a pridany na tenko nakrajany stejk a zelene mango, chilli, mata, koriander a siroke ryzove slize :-) a mame Canh Xoài Xanh Thịt Bò .






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia