Obchody a ceny

Mäso

sovka62 - fotkasovka62, 12. septembra 2020

Práve som v správach na Markíze zachytila správu o tom, že vedci riešia spotrebu plastov pri výrobe mäsa. Vo výrobe vraj za mesiac spotrebujú kilá plastovej fólie a vedci ju chcú nahradiť niečím, čo neohrozuje životné prostredie.
A čo tak použiť zdravý rozum a zamyslieť sa nad príčinou tej spotreby? Čo tak spomenúť si na časy, keď mäsiari žiadne plasty nepotrebovali?
Mäso sa do predajní dodávalo vo vise, mäsiar ho "búral" (delil na časti karé, krkovica, plece a pod.) Pri tom plasty nepotreboval. Pri predaji mäso nebalil do plastov, ale do papiera. Prečo to teraz nejde? Vysvetlenie sa ponúka samé:
Vo výrobe sa mäso najprv "upraví" vodou. Dostanú jej do mäsa toko, koľko sa len dá. Žiadna norma, žiadny predpis to nereguluje, nikto nekontroluje koľko vody sa vlastne môže pridať, nevysvetľuje prečo sa mäso takto upravuje.
A načo aj? Vedia, že nie sme blbci a všetkým nám je jasné, že jediným dôvodom je prinútiť spotrebiteľa, aby namiesto mäsa zaplatil za vodu. Kšeft storočia. A takéto mäso, pravdaže, do papiera nezabalíš, ten by zvlhol okamžite. Veď na pulte leží na tácke v kaluži vody. Preto ten plast.
Nie je vám z toho nanič? Nepýtate sa kto to dovolil a či takto "upravené" mäso neohrozuje zdravie (či sa napr, nekazí tá voda na tácke a mäso nekontaminuje baktériami). Kto kontroluje či toto "mäso" je na pulte naozaj označené ako krehčené (oficiálny názov tohto podvodu), tak ako je obchod povinný. Ja také označenie nikde nevidím, asi stačí tá kaluž vody.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Mikrobom stačí vlhko a teplota nad 4-6 stupňov a pre peniaze sa robia aj iné veľmi zlé veci. Zlá doba. Môj hovorí, že peniaze sú najhoršia vec, aká bola vynájdená
2x haji a ribana
evanaaa
Pozerala som v správach, ale asi bolo myslené balíčkované porciované mäso, to by aj tak do papiera nebalili, no dobrý by bol na vážené mäso celofán. Inak, v Kauflande balia aspoň mäsové výrobky do papiera......
1x ribana
evanaaa
A zabudla som - niekto u nás vyvinul hmotu na zabalenie potravín, ktorá sa dá aj jesť, alebo tepelne upraviť aj so zabaleným tovarom. Vypadá ako priesvitná fólia.
1x ribana
sovka62
Primárne som mala na mysli problém s pridávaním vody do mäsa. To je to, čo mi nesmierne vadí. Spotreba plastov pri distribúcii je už len následný problém, ktorý tento podvod vyvolal.
2010
@sovka62 (13.9.2020 06:31)

Pred par rokmi retazce bol hlavny napln prace nasej firmy
Kedy masiar a kedy nie? to len zalezalo na mnozstve pobociek v meste ked ich bolo viac tak sa maso spracovavalo centralne a do jednotlivych samosiek sa dovazalo naporcovane a mensie mnozstvo tak 5 kilovych kusov ktore sa porcovali na mieste. Dovod ekonomia prevadzky. Ked bola len jedna pobocka vzdialenejsia tak sa vozili a burali polky, masiar este aj udil.
S tou vodou je tazko diskutovat lebo je velmi vela tendencnych clankov ( a jasne ze podvodnici),
Co si malokdo uvedomuje za maso prirodzene obsahuje okolo 70% vody, po porazke sa ta voda uvolnuje plus na priklad mletim klesa na 60%, preto je bezne pridavat do mleteho masa na klobasy 10% vody, ( pridal som recept od Cuketky ). Nechce sa mi stracat cas prekladanim do slovenciny lebo aj tak si vacsina mysli ze je to podvod. Tam je este jedne problem na diskusiu vela masa je dopestovaneho velmi rychlo a nema kapacitu udrzat vodu...
 www.cuketka.cz/?p=10744...

 porkgateway.org/resource/water-holding-capacity-of-fres...

nephilim
@sovka62 (13.9.2020 06:31) Mi hovor. Mala som medziprestávku na SK. Po vyše x-rokoch. Áno. Na SK máte mäso lacnejšie. V porovnaní s Austráliou. Nemeckom. Španielskom. Ibaže je omnoho nekvalitnejšie.
Voda. Kúpila som vyše 2kg hovädzieho. Na sviečkovú. Nie som Gordon Ramsay. Ani Jamie Oliver. Ale variť viem. Pamäť mi slúži. Vodou som nepodlievala. "Mäso" plávalo priam v bazéne.
Neviem, akú skúsenosť majú Slováci žijúci v ESP. Aj tu sa dá kúpiť balené. V obchode. Na trhu mi automaticky ryby, klobásky, šunku balia do voskovaného papiera. Ešte mi nasypú ľad do tašky. Nech sa udrží najčerstvejšie. Mäso tu nikdy nepustí toľko vody, aby som sa cítila ako Martina Moravcová + všetkého sa dotýkajú v rukaviciach. To bolo ešte pred Coronou.
V Žiline mama prisahala, že už so mnou nakupovať nepôjde. Som ohnivá povaha. Pohádala som sa s predavačkami v mäsiarstve. Rukou vyberali rôzne druhy mäsa. Holou rukou. Tou istou brali peniaze od zákazníka. Vydávali. Nie. Fakt nie.
Vodu si vážim. Nie v mäse. A odmietam za ňu platiť. Ak je v mäse. Zbytočne.
martamm
Zial vsetko maso je napichane vodou, je jedno, kde ho clovek kupi. Podotykam, ze hovadzieva a bravcove kupujem u znameho producenta. O rybach ani nehovorim, hodim rybu na panvicu a po tepelnej uprave zostane polovica
babidka
Nemozem sa k tomu vyjadrit , pretoze maso nekupujem v obchode.ALE.Daco si vychovame sami, alebo svagrina, hovadzie a telacie kupujem od farmara ktory mi vozi cerstve mlieko/vyhoda dediny/. Ale pokial maso nie je odlezane vcelku, tak pusta vodu.A dost vody. Obycajne vtedy, ak sa zacne spracuvavat prilis rychlo a neschladene. My si hydinu /kurcata, morky, kacky a husi/ vykrmujemem sami a par rokov nam trvalo kym sme na to prisli, ze po porazke treba dat maso schladit a spracuvame ho najskor az na druhy- treti den.Svagrina mala vzdy nutkanie spracovat co najrychlejsie /pozostatok z cias, ked sme nemali dostatocne velke chladnicky/ a potom hundrala, ze "sama voda"...a to roky chova okrem hydiny aj kraliky a prasiatka.Takze mnozstvo vody moze byt aj tym, ze sa prirychlo spracuvava maso po porazke.A pokial viem, masiari este nevymreli...skus kupovat maso u masiara a supermarkety nenavstevuj.
nephilim
@babidka (14.9.2020 10:55) Tvoj komentár je myslený dobre. Ale nevychádza z reality. Ani mäsiari - áno, píše sa to mäso a nie meso/maso, vďaka, mami - už nie sú, čo bývali. Mali sme v ZA "rodinného". Kupovali sme dlhé roky. Ibaže odrazu prestalo chutiť. Pohronská klobáska? Neexistuje. Bazén v hrnci? Áno. Keď ma príde navštíviť máti a chce variť, varujem ju. Ustráž si čas. Podlievaj. Trikrát sme ryby vyhodili. Sviečková sa nekonala. "Naše" mäso toľko vody nepúšťa.
Chovám iba ryby bojovnice. Nedokázala by som zabiť napr. sliepku. S kupovaným mäsom na trhu problém nemám. Len si treba privstať. Čo nie je problém.

1x jerica
viera1
@sovka62

Na stránke ŠVPS SR je toto: Otázka: V ktorých prípadoch sa musí v názve potraviny uvádzať prítomnosť pridanej vody, ak voda tvorí viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku?

Odpoveď: Príslušné ustanovenia: časť A bod 6 prílohy VI
Ak voda tvorí viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku, prítomnosť pridanej vody sa musí uvádzať v názve potraviny v týchto prípadoch:
—mäsové výrobky a mäsové prípravky, ktoré vyzerajú ako výsek, kus, plátok, porcia alebo jatočne upravené telo z mäsa,
—produkty rybolovu a upravené produkty rybolovu, ktoré vyzerajú ako výsek, kus, plátok, porcia, fileta alebo celý produkt rybolovu.
Treba si uvedomiť,že balené výsekové mäso je mäso,ktoré prechádza mokrým zrením a "voda",ktorá tam je,je výsledkom zrenia a býva jej tak 10% z hmotnosti.Mäso,ktoré prejde suchým zrením u výrobcu,je podstatne drahšie (náklady na skladovanie,chladenie a straty,ktoré vznikajú pri zrení) a dá sa povedať,že takéto mäso sa zle predáva,pretože je pre zákazníkov pochybnej kvality (osušené okraje nevzbudzujú dôveru v kvalitu mäsa).Chybou je,že na etiketách musí byť uvedené,kde bolo chované,zabité a delené,ale údaj kedy,tam nie je a zákazník teda nevie,či od porážky uplynul čas,potrebný na zrenie mäsa (bravčové 3-4dni,hovädzie 10-14dní). Ak takéto nevyzreté mäso tepelne spracujete,je "neuvariteľné" = tvrdé.Mäso potrebuje čas,aby ste mali dobrý výsledok.
sovka62
A ja som si myslela, ze som na stare kolena zabudla varit. Lebo nech robim co robim, maso je tvrde, dokonca aj ked ho pripravim v kuchte. Nezmakne, len sa po dlzke rozpada na vlakna, ale tie sa nedaju pozut. Je to lepsie, ked kupim maso s kostou (kare, krkovicka), to nie je mokre a vari sa lepsie. Maso zasadne kupujem od nasho trnavskeho masiara. Ked zacinal, mal dve predajne a kvalita bola vyborna. Dnes ich ma hadam tucet, ale kvalita, zial, isla dole. Je to na zufanie...
evanaaa
Tak v tom máš veľkú pravdu, @sovka62 , že mäso, ak sa aj dlho varí - dusí, nie je mäkké, aj keď sa akože rozpadáva. A ešte jeden problém mám - rezne, kedysi som ich vyprážala väčšinou z karé, a boli mäkké, dali sa normálne jesť, no teraz, aj keď rezne dopredu máčam v mlieku, sú podľa mňa tvrdšie a to som už skúšala aj na prudkom plameni, (potom stíšiť) aj na menšom, nič nepomohlo, neviem, či som už zabudla, ako sa správne pražia rezne......
sovka62
Presne, @evanaaa , mám rovnký problém. Pražím na masti, to trochu pomôže, ale od niekdajšieho rezňa je chuť a konzistencia na hony vzdialená. A chýba aj vôňa. To sme dopadli....
viera1
@sovka62 (15.9.2020 06:11)

Pre tých,ktorých táto téma zaujíma,som teraz našla na YT krátke video:


a sú aj články (odborné),stačí si dať do vyhľadávača "zrenie mäsa".Ja už robím rezne len z bravčovej panenky,nemám síl bojovať s obchodom a zakaždým tŕpnuť,čo vytvorím.Jednoduchým návodom pri kúpe mäsa je zhodnotenie pohľadom:bravčové kupovať čo najtmavšie a hovädzie čo najsvetlejšie.Pre začínajúcich kuchárov lepšiu radu nemám.
haji
Mám podobné zkušenosti. Kvalita masa je poplatná ceně. A bůhví čemu ještě. Např. v Německu je maso dražší, ale kvalitnější. Co už?! Pracuji s tím, co mám. Takže bazén a houžev. Pořád lepší než dnes tak doporučovaný hmyz - výživnější, lacinější a udržitelný zdroj bílkovin. A nebo vědecký umělák vytištěný v 3D tiskátně, který už v zahraničí vypustili na trh. Trnitá cesta k rostlinné a petkové stravě. Ale zatím pořád s masem. Uf
evanaaa
@viera1 , spomínaš panenku, my sme práve dnes dojedli, mala som tri kusy pokrájané na rezančeky a niekoľko dní sa máčali v marináde. Myslela som si, aké budú mäkučké po osmažení, ale kdeže! Len pár minút som ich opekala na prudšom plameni, nepomohlo, druhú dávku som skúšala ináč, výsledok rovnaký.....a zapovedala som sa kupovať panenku, keď môžem mať aj iné, lacnejšie mäso s tým istým výsledkom.
2010
@evanaaa (15.9.2020 21:04)
To maso sa napilo tou marinadou a potom sa dusilo, neopekalo, a bolo tvrde.
Ja kupujem len lacnu panenku u vietnamcov ( maju radi mastne maso).
Mne funguje minimalne marinovanie, castejsie len suche a pred pripravou riadne potriet olejom a na horuci grill, na etapy aby nebolo vela na platni aby sa neznizila teplota a nezacalo sa dusit.Zeleninu robim samu aj so stavou a panenku konci len vmiesam prehrejem, vzdy je maka.



viera1
@evanaaa (15.9.2020 21:04)

Panenku po kúpe nechám v chladničke 3dni dobre zabalenú a ak ju robím ako minútku,tak dávam po malých množstvách opiecť na tuku,aby sa tuk neochladil,lebo potom sa už nerestuje,ale dusí.Žiadna marináda,panenku vyberiem,do výpeku dám zeleninu,ochutím a panenku až na tanieri týmto zalejem. Ale častejšie z nej robím rezne,tie sú u nás obľúbené - potriem horčicou,okorením,osolím a poprášim granulovaným cesnakom,obalím a vypražím.
evanaaa
@2010 , tá marináda bola z trochu oleja a korenín, iné by bolo, ak by sa máčala v nejakej tekutine...ale dobre, už nebudem marinovať, len opečiem.....a @viera1 , ja som ju mala v mrazničke, (dva dni sa rozmrazovala), a robila som ju v jednej vrstve na panvici, na niekoľkokokrát, tak neviem......
viera1
@evanaaa (16.9.2020 18:41)

Dôležité je,čo bolo pred mrazničkou.Ak si ju hneď po kúpe dala do mrazničky,tak celé zle,lebo mäso neprešlo procesom zrenia a mala si z toho podošvu.To je stav,ktorý ja nazývam "neuvariteľné mäso".Doba sa zmenila a vyzreté mäso v obchode je už luxusom,tak sa musia zákazníci sami postarať o túto fázu spracovania mäsa.
nephilim
Ešte k mäsu. Neznášam mačky. Tú sisinu som tolerovala. Kvôli nej. Občas som sa premohla. Dala jej (=mačke) nažrať aj iné. Surové mäso. Mačka ostala //odvalená// na niekoľko hodín. Spala ako zabitá. To isté aj náš pes.
Nie som vegetarián. Mäso jem, keď naň mám chuť. Ale potom som sa cítila unavená aj ja. Nechcem si klásť otázku, čo okrem vody doň pridávajú.
julica
Povedzme si pravdu - spotreba mäsa samotná je ekologický problém a týka sa nás všetkých, najmä našich detí. Produkcia mäsa zamoruje prostredie CO2 a ďalšími plynmi, ten plast už je naozaj nič oproti metánu a CO2. Obmedziť mäso prospeje nám individuálne aj planéte - veľmi! Problém by som videla v tom, že dnes všetci chodia do supermarketov za lacnotou, mäsiarstiev ubúda, všetci si pri nákupoch berú sáčky, tašky, niekedy aj jeden banán do dvoch. Zbláznili sme sa a tvrdo na to doplatia ďalšie generácie.
jozka2
to napichovane maso vodou je zrejme celosvetovy problem.V USA som napr nedokazala upiect rezne i ked som ich robila raz za rok potom som to vzdala tvrde ako podosvy,tak som ich naukladala do jenskej misy a dopekala v rure.Maso bolo sama voda.
nephilim
@julica Nie som ekoterorista. Ale Zem nie je nafukovacia. Videla som v Indonézii, Malajzii a v Peru, čo vyhadzujú do mora a riek. Plast. Zo starých záclon som ušila vrecká. Na ovocie. Zeleninu. Igelitky nepodporujem. Používam plátenky. Za môjho detstva sa v zelovoci predával tovar v papierových vreckách. Potom sme v nich skladovali usušené bylinky. Toto nie je módny výstrelok. Je to zdravý rozum.

2010
@nephilim (26.9.2020 07:58)
Na penziu sa stahujem do krajin kde ludom nevadi ze kravy prdia, - to je do rozvojovych krajin kde maju podpisanu vynimku.Co ecco warriors zabudli povedat vsetky opatrenia sa vstahuju na rozvinute staty ( developed countries) a tych je tak 17% a na vacsinu to je 83% tzv. rozvojove krajiny ( developing countries) sa to nevstahuje, ( cina, india aj ta indonezia ci malajzia ci thajsko atd. si tam kravy prdia o sto sest a nebudu potrestane a tropicke pralesy sa budu vyrezavat a budu sa sadit palmy lebo pokrytecke bojovnicky radi pouzivaju kokos a lubia avokada, banany atd.
emdy
@evanaaa (14.9.2020 18:16)

treba si všímať veľkosť karé. ak je veľké je to prasnica a z toho sa urobiť nič normálne nedá
julica
@2010 , a aj pokryteckí bojovníci, všakže. Igelity a fľaše v riekach a moriach sú obrovský problém, pre planétu však v porovnaní so znečistením dopravou (najmä leteckou a námornou), prepravou tovaru, spotrebou textilu a aj mäsa je to však stále nič, hoci je to viditeľné znečistenie. Horných "desaťtisíc" znečistí viac ako pol Afriky, je to veľmi kruté, lebo doplatia na to zas tí najchudobnejší.
1x jerica
haji
@2010 (26.9.2020 17:17)
Souhlas.
Chudáci krávy, dost dobře je možné, že jsou v tom nevinně. Někde jsem zachopila, že je to mýtus. Něco jako špatná desetinná čárka obsahu železa ve špenátu. Mimo jiné, metan si tvoří také sama planeta Země. A doly v tom hrají nemalou roli.
emdy
@sovka62

Čerstvé mäso do predaja sa nemasíruje a ani nestrieka. Je to hlúpy mýtus. Sú výnimky pri Brazílskej hydine ktorú uprednosťuje gastro. Samozrejme aj Poľská. Vákuová madírka a injektor sa používa na mäso spracované vo výrobkoch aby sa kompenzovala strata tepelnou úpravou. Ak mäso púšťa vodu je to otázka krmiva a spôsobu chovu. Stačí si pozrieť na nete videá o vákuovej masírke a vidno ten rozdiel. Nič také v obchode nie je. Takže toto sú bludy.
nephilim
@2010 (26.9.2020 17:17) Ešteže nemám rada avokádo.Banán s premôžením zjem. A nafúknuté kravy v rieke som zažila. Vedľa nej sa veselo pralo.You need to calm down.

ribana
@evanaaa (12.9.2020 19:01)

fiiha vazne to by som rada vidiet ak mozem ....kde si to mozem pozriet?... dakujem