Práve som v správach na Markíze zachytila správu o tom, že vedci riešia spotrebu plastov pri výrobe mäsa. Vo výrobe vraj za mesiac spotrebujú kilá plastovej fólie a vedci ju chcú nahradiť niečím, čo neohrozuje životné prostredie.
A čo tak použiť zdravý rozum a zamyslieť sa nad príčinou tej spotreby? Čo tak spomenúť si na časy, keď mäsiari žiadne plasty nepotrebovali?
Mäso sa do predajní dodávalo vo vise, mäsiar ho "búral" (delil na časti karé, krkovica, plece a pod.) Pri tom plasty nepotreboval. Pri predaji mäso nebalil do plastov, ale do papiera. Prečo to teraz nejde? Vysvetlenie sa ponúka samé:
Vo výrobe sa mäso najprv "upraví" vodou. Dostanú jej do mäsa toko, koľko sa len dá. Žiadna norma, žiadny predpis to nereguluje, nikto nekontroluje koľko vody sa vlastne môže pridať, nevysvetľuje prečo sa mäso takto upravuje.
A načo aj? Vedia, že nie sme blbci a všetkým nám je jasné, že jediným dôvodom je prinútiť spotrebiteľa, aby namiesto mäsa zaplatil za vodu. Kšeft storočia. A takéto mäso, pravdaže, do papiera nezabalíš, ten by zvlhol okamžite. Veď na pulte leží na tácke v kaluži vody. Preto ten plast.
Nie je vám z toho nanič? Nepýtate sa kto to dovolil a či takto "upravené" mäso neohrozuje zdravie (či sa napr, nekazí tá voda na tácke a mäso nekontaminuje baktériami). Kto kontroluje či toto "mäso" je na pulte naozaj označené ako krehčené (oficiálny názov tohto podvodu), tak ako je obchod povinný. Ja také označenie nikde nevidím, asi stačí tá kaluž vody.
vyštrngané závadné potraviny
chaos rozvrat v morálnych hodnotách
to niekoho cieľ
vraj nás veľa
akosi sa prispôsobujeme
tak treba vakcínu
boj o prežitie beží..
Pred par rokmi retazce bol hlavny napln prace nasej firmy
Kedy masiar a kedy nie? to len zalezalo na mnozstve pobociek v meste ked ich bolo viac tak sa maso spracovavalo centralne a do jednotlivych samosiek sa dovazalo naporcovane a mensie mnozstvo tak 5 kilovych kusov ktore sa porcovali na mieste. Dovod ekonomia prevadzky. Ked bola len jedna pobocka vzdialenejsia tak sa vozili a burali polky, masiar este aj udil.
S tou vodou je tazko diskutovat lebo je velmi vela tendencnych clankov ( a jasne ze podvodnici),
Co si malokdo uvedomuje za maso prirodzene obsahuje okolo 70% vody, po porazke sa ta voda uvolnuje plus na priklad mletim klesa na 60%, preto je bezne pridavat do mleteho masa na klobasy 10% vody, ( pridal som recept od Cuketky ). Nechce sa mi stracat cas prekladanim do slovenciny lebo aj tak si vacsina mysli ze je to podvod. Tam je este jedne problem na diskusiu vela masa je dopestovaneho velmi rychlo a nema kapacitu udrzat vodu...
www.cuketka.cz/?p=10744...
porkgateway.org/resource/water-holding-capacity-of-fres...
Voda. Kúpila som vyše 2kg hovädzieho. Na sviečkovú. Nie som Gordon Ramsay. Ani Jamie Oliver. Ale variť viem. Pamäť mi slúži. Vodou som nepodlievala. "Mäso" plávalo priam v bazéne.
Neviem, akú skúsenosť majú Slováci žijúci v ESP. Aj tu sa dá kúpiť balené. V obchode. Na trhu mi automaticky ryby, klobásky, šunku balia do voskovaného papiera. Ešte mi nasypú ľad do tašky. Nech sa udrží najčerstvejšie. Mäso tu nikdy nepustí toľko vody, aby som sa cítila ako Martina Moravcová + všetkého sa dotýkajú v rukaviciach. To bolo ešte pred Coronou.
V Žiline mama prisahala, že už so mnou nakupovať nepôjde. Som ohnivá povaha. Pohádala som sa s predavačkami v mäsiarstve. Rukou vyberali rôzne druhy mäsa. Holou rukou. Tou istou brali peniaze od zákazníka. Vydávali. Nie. Fakt nie.
Vodu si vážim. Nie v mäse. A odmietam za ňu platiť. Ak je v mäse. Zbytočne.
Chovám iba ryby bojovnice. Nedokázala by som zabiť napr. sliepku. S kupovaným mäsom na trhu problém nemám. Len si treba privstať. Čo nie je problém.
Na stránke ŠVPS SR je toto: Otázka: V ktorých prípadoch sa musí v názve potraviny uvádzať prítomnosť pridanej vody, ak voda tvorí viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku?
Odpoveď: Príslušné ustanovenia: časť A bod 6 prílohy VI
Ak voda tvorí viac ako 5 % hmotnosti hotového výrobku, prítomnosť pridanej vody sa musí uvádzať v názve potraviny v týchto prípadoch:
—mäsové výrobky a mäsové prípravky, ktoré vyzerajú ako výsek, kus, plátok, porcia alebo jatočne upravené telo z mäsa,
—produkty rybolovu a upravené produkty rybolovu, ktoré vyzerajú ako výsek, kus, plátok, porcia, fileta alebo celý produkt rybolovu.
Treba si uvedomiť,že balené výsekové mäso je mäso,ktoré prechádza mokrým zrením a "voda",ktorá tam je,je výsledkom zrenia a býva jej tak 10% z hmotnosti.Mäso,ktoré prejde suchým zrením u výrobcu,je podstatne drahšie (náklady na skladovanie,chladenie a straty,ktoré vznikajú pri zrení) a dá sa povedať,že takéto mäso sa zle predáva,pretože je pre zákazníkov pochybnej kvality (osušené okraje nevzbudzujú dôveru v kvalitu mäsa).Chybou je,že na etiketách musí byť uvedené,kde bolo chované,zabité a delené,ale údaj kedy,tam nie je a zákazník teda nevie,či od porážky uplynul čas,potrebný na zrenie mäsa (bravčové 3-4dni,hovädzie 10-14dní). Ak takéto nevyzreté mäso tepelne spracujete,je "neuvariteľné" = tvrdé.Mäso potrebuje čas,aby ste mali dobrý výsledok.
Pre tých,ktorých táto téma zaujíma,som teraz našla na YT krátke video:
a sú aj články (odborné),stačí si dať do vyhľadávača "zrenie mäsa".Ja už robím rezne len z bravčovej panenky,nemám síl bojovať s obchodom a zakaždým tŕpnuť,čo vytvorím.Jednoduchým návodom pri kúpe mäsa je zhodnotenie pohľadom:bravčové kupovať čo najtmavšie a hovädzie čo najsvetlejšie.Pre začínajúcich kuchárov lepšiu radu nemám.
To maso sa napilo tou marinadou a potom sa dusilo, neopekalo, a bolo tvrde.
Ja kupujem len lacnu panenku u vietnamcov ( maju radi mastne maso).
Mne funguje minimalne marinovanie, castejsie len suche a pred pripravou riadne potriet olejom a na horuci grill, na etapy aby nebolo vela na platni aby sa neznizila teplota a nezacalo sa dusit.Zeleninu robim samu aj so stavou a panenku konci len vmiesam prehrejem, vzdy je maka.
Panenku po kúpe nechám v chladničke 3dni dobre zabalenú a ak ju robím ako minútku,tak dávam po malých množstvách opiecť na tuku,aby sa tuk neochladil,lebo potom sa už nerestuje,ale dusí.Žiadna marináda,panenku vyberiem,do výpeku dám zeleninu,ochutím a panenku až na tanieri týmto zalejem. Ale častejšie z nej robím rezne,tie sú u nás obľúbené - potriem horčicou,okorením,osolím a poprášim granulovaným cesnakom,obalím a vypražím.
Dôležité je,čo bolo pred mrazničkou.Ak si ju hneď po kúpe dala do mrazničky,tak celé zle,lebo mäso neprešlo procesom zrenia a mala si z toho podošvu.To je stav,ktorý ja nazývam "neuvariteľné mäso".Doba sa zmenila a vyzreté mäso v obchode je už luxusom,tak sa musia zákazníci sami postarať o túto fázu spracovania mäsa.
Nie som vegetarián. Mäso jem, keď naň mám chuť. Ale potom som sa cítila unavená aj ja. Nechcem si klásť otázku, čo okrem vody doň pridávajú.
Na penziu sa stahujem do krajin kde ludom nevadi ze kravy prdia, - to je do rozvojovych krajin kde maju podpisanu vynimku.Co ecco warriors zabudli povedat vsetky opatrenia sa vstahuju na rozvinute staty ( developed countries) a tych je tak 17% a na vacsinu to je 83% tzv. rozvojove krajiny ( developing countries) sa to nevstahuje, ( cina, india aj ta indonezia ci malajzia ci thajsko atd. si tam kravy prdia o sto sest a nebudu potrestane a tropicke pralesy sa budu vyrezavat a budu sa sadit palmy lebo pokrytecke bojovnicky radi pouzivaju kokos a lubia avokada, banany atd.
treba si všímať veľkosť karé. ak je veľké je to prasnica a z toho sa urobiť nič normálne nedá
Souhlas.
Chudáci krávy, dost dobře je možné, že jsou v tom nevinně. Někde jsem zachopila, že je to mýtus. Něco jako špatná desetinná čárka obsahu železa ve špenátu. Mimo jiné, metan si tvoří také sama planeta Země. A doly v tom hrají nemalou roli.
Čerstvé mäso do predaja sa nemasíruje a ani nestrieka. Je to hlúpy mýtus. Sú výnimky pri Brazílskej hydine ktorú uprednosťuje gastro. Samozrejme aj Poľská. Vákuová madírka a injektor sa používa na mäso spracované vo výrobkoch aby sa kompenzovala strata tepelnou úpravou. Ak mäso púšťa vodu je to otázka krmiva a spôsobu chovu. Stačí si pozrieť na nete videá o vákuovej masírke a vidno ten rozdiel. Nič také v obchode nie je. Takže toto sú bludy.
fiiha vazne to by som rada vidiet ak mozem ....kde si to mozem pozriet?... dakujem