Varenie

Kedy sa do polievok pridáva zásmažka?

jofolit - fotkajofolit, 12. januára 2018

Zaujala ma diskusia pri jednom recepte o zásmažke. Podľa vás kedy sa do polievok pridáva zásmažka, myslím rýchlo uvarených polievok?

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Keďže by sa mala zásmažka variť minimálne 20 minút, tak podľa môjho názoru u rýchlo uvarených polievok na začiatku varu.
babkaancika
ja zásmažku robím na začiatku iba v prípade, že robím rajčinovú polievku, tam ešte pridám trošku cukru, alebo rascovú polievku, ktorá je skutočne "frišká ", inak robím zásmažku až na koniec varenia, ale priznám sa, že v poslednej dobe som si zvykla kupovať v Kauflande hotovú "jíšku", je to pre mňa pohodlnejšie, lebo... a používam ju i na zahustenie omáčok.
strucik
@Kimlo (12.1.2018 10:08)

Kimlo, 10 a 20 je fakt trochu rozdiel, myslím, že lepšie je zahusťovať na konci.

@jofolit , ja zásmažkou nezahusťujem, používam iné spôsoby, predovšetkým hrašku.
radox1
polievky,ci uz fazulova,drzkova.....,ale aj omacky zahustujem pridanim muky do dobre zarestovaneho cibuloveho zakladu-cize na zaciatku,kde sa muka v tuku dobre oprazi.davam jej menej,lebo masu prejdem aj ponornym mixerom,cim je omacka hladka a hustejsia.cim dlhsie sa muka vari,tym lepsie,nie nadarmo spickovi profi kuchari varia besamel aj 90 minut namiesto par minut. v situaciach ked potrebujem zahustit stavu po peceni mäsa,najprv ju zredukujem kôli hutnosti a sile,a ak je potrebne pristupim k zaprazke alebo malymi kockami masla obalenymi v muke.skrob zasadne nepouzivam,omacka je po nom sklovita a glejovita zlej konzistencie.co je uplne neprijatelne zahustit jedlo lepom par minut pred dokoncenim,a ak uz, treba to povarit aspon 40 minut.
strucik
@Kimlo (12.1.2018 11:19)

Kimlo, tak načo máš na stránke recept, s ktorým sa nestotožňuješ, veď väčšina kuchárov prezentuje overené recepty a nie jedna pani povedala. :-)
1x kimlo
haji
Učili jsme se 90 minut tepelné úpravy mouky do pokrmů. 30 minut je nejspodnější hranice. Všechno ostatní trávící systém zvládá hůře. Oponentura na téma pečených koláčů, které si připravují v daleko kratším čase se také nabízí. Je dobré si uvědomit, jak dlouho už se připravuje sama jíška a pak přizpůsobit délku následného varu v pokrmu.
Jíška je pro žaludek těžce stravitelná, pro dietu šetřící /gastro obtíže/ je doporučováno zahušťování pokrmů škrobem, případně záklechtkou. Stejně tak pro dietu žlučníkovou. A to nemluvím o alergii na lepok a současnou módu bezlepkové stravy bez fyzického důvodu. Cítím to tak, že hodně problémů vzniká z nedostatečné tepelné úpravy pšeničné mouky. Hodně to nahrává i tržnímu mechanismu, kde pšeničná mouka nenese takový finannční efekt, prostě je laciná. Dalo by se pokračovat.
Vše je o výběru. Každý si může rozhodnout, jaký způsob použije. Pokud dodrží alespoň základy, je výsledek slušný. Také si můžeme vyměňovat názory na téma nezahušťování. Při přípravě jakéhokoliv jídla je důležitý i finanční rozpočet.
Každé tělo má svůj systém trávení - více či méně toto všichni rozeznáme. Moje tělo - žaludek, se s jíškou moc nekamarádí. Byly doby, kdy se nekamarádilo vůbec. Musela jsem se přizpůsobit. Jiné cesty není.
Také tu byl názor, že jíška je socialistický produkt, hodný opovržení včetně zatracení autora receptu. Kdy jíška vznikla nevím, ale už Magdalena Dobromila Rettigová ji používá jako starý, dobrý, dlouhodobě osvědčený postup.
Můžeme se dohadovat, diskutovat, kočkovat. Tato diskusia odezní a stejný koloběh na téma jíška, zátrepka, lep bude Vareche žít svým životem. Co člověk, to originál, co člověk, to výběr. Každý dělá tak nejlíp, jak to cítí, jak rozumí sobě a přípravě pokrmů. Máme nějaké rodinné základy - tak to robila mamka, babka, mistr kuchař či kdokoliv mně blízký. I to hraje svoji nezaměnitelnou roli. Nejen nejnovější poznatky, které se mění v čase jako počasí. Chce to cit, zdravý rozum, zkušenosti - které jsou někdy nepřenositelné.

 www.kucharkaprodceru.cz/jiska-recept-a-pouziti/...

 www.kucharkaprodceru.cz/zadelavani-tepelna-uprava/...
rulik
ja pridávam pred dovarením a ešte chvíľu povarím, lebo napr. pri strukovinách sa niekedy stáva, keď sa dá na začiatku, že potom prihára, treba často miešať, ale paradajkovú zápražkou začínam
radost
@Rulik (12.1.2018 13:30)

posledné roky do kyslých polievok na začiatku dám variť kožku so slaniny..tá dá tuk i chuť..nedávam zápražku ani zátrepku..zahustím rozpučením vareného zemiaka-či zemiačikov..
rajčinovú začínam zápražkou tiež..
alex37
...toto je možno od veci, ale manžel má operované srdce, a jednou z vecí dietneho programu bolo polievky bez múky...takze múku ziadnu nepouzívam zahustujem sposobom, odobrat za 1-2 naberacky z polievky, rozmixovať tycovým mixérom, a šup naspäť. Samozrejme nie pri každej polievke je čo rozmixovať :-)
jofolit
Takže s odpovedí mi plynie naďalej robiť na začiatku varenia, ako som robila doteraz. Vďaka za vaše rady.
1x haji