Foto: www.sxc.hu , superfloss
Pripraviť zápražku z múky nemusí
byť jednoduché.
Zatracovaná múka
Čoraz častejšie sa stretávam s názorom, že zahusťovať múkou nie je zdravé, ale ani chutné. Odporcom snáď len jeden odkaz – koľko ľudí, toľko chutí. Spomínam si na moje začiatky, pripálené múkové zápražky aj s hrčkami boli mojou nočnou morou. A pritom nejde o nič zložité.
Do hrnca dáme olej alebo maslo podľa chuti, postupne pridávame múku a vytvoríme si konzistenciu podľa toho, ako potrebujeme pokrm zahustiť. Oprážame ju takisto podľa toho, akú chceme jedlu dodať chuť – od jemne sfarbenej až po tmavú. Zápražku potom zalejeme vývarom a miešame, kým sa zápražka a vývar nespoja a nevznikne krémová konzistencia. Ja si pomáham metličkou, vďaka čomu sa mi podarilo raz a navždy zbaviť nechcených hrčiek. Ďalším tipom je pridanie trochu práškového cukru do múky pred zapražením.
Zápražku môžeme kvôli intenzívnejšej chuti dochutiť rôznymi bylinkami, či korením, prípadne prilejeme trochu kvalitného vína. Jedlá s pridanou múkovou zápražkou treba ešte niekoľko minút prevariť, tak sa stratí výrazná múčna chuť a vyniknú prednosti pokrmu.
Foto: www.sxc.hu , nazreth
Aj žĺtkom sa dá zahustiť pokrm.
Žĺtka patria tiež medzi obľúbené zahusťovadlá. Ako ich však správne použiť, aby nám v jedle neplávali kúsky zhrčkaveného žĺtka? Stačí ho rozmiešať s trochou vývaru, alebo výpeku a takto vliať do horúcej, nie však vriacej váry.
Výborným zahusťovadlom je aj maslo. Veľký pozor – aby to správne fungovalo, maslo musí byť studené. Stačí ho nakrájať na malé kocky a takto ho vkladať do variaceho sa jedla a maslo sa krásne samo rozpustí. Takto zahustená polievka alebo omáčka by sa mala podávať ihneď.
Počuli ste už o zahusťovaní francúzskym maslom? Je to tiež jeden z geniálnych vynálezov našich francúzskych gurmánskych priateľov. Maslo s múkou vymiešame v pomere 1:1. V chladničke necháme túto hmotu stuhnúť a následne ju po malých kúskoch primiešavame do vývaru.
Želatína a pudingový prášok
Foto: www.sxc.hu , missxyz
Pudingový prášok je tiež vhodný na zahustenie
dezertov.
Žiadnou novinkou už nie sú ani želatínové plátky, ktoré treba vopred namočiť do vody a následne zohriať a primiešať do krému. Gazdinky si zvyknú vypomôcť tiež vanilkovým práškovým pudingom, ktorý po pridaní vody alebo ovocnej šťavy namiesto mlieka funguje ako číre zahusťovadlo.
Škrobová múčka
Foto: www.sxc.hu , nkzs
Na zahustenie omáčok je vhodná škrobová múčka.
Tak trochu novinkou v zahusťovaní je maranta trstinová. Používa sa na prípravu omáčok, prípadne pudingov v prípadoch , kedy potrebujeme docieliť priehľadný efekt. Jej výhodou je, že zahusťuje kvalitnejšie ako napríklad múka, a zároveň je vhodnejšia pri rôznych diétach a potravinových alergiách. Pripravuje sa rozmiešaním vo vode a následne sa vlieva do takmer uvareného pokrmu. Výhodou je, že nezanecháva žiadnu pachuť, je totiž úplne bez chuti.
Kupované zápražky
Polotovary kupujeme občas všetci, a tí čo sa tvárime že nie, tak tí tiež. Áno je to tak, aj zápražka sa už dá kúpiť ako polotovar v prášku. Na trhu sa dá zohnať svetlá, alebo tmavá, a keďže sú bez chuti, rozhodujeme sa len podľa toho, akú farbu by malo mať výsledné jedlo. Sú pripravené tak, že sa môžu pridať priamo do jedla a nie je treba ich vopred premiešať s tekutinou, čo je možno pre niekoho veľká výhoda a rýchly pomocník v časovej núdzi.
Zdá sa, že aj zahusťovanie teda môže byť riadna veda, ale pri správnom postupe by to na vašom tanieri mohlo nielen vyzerať, ale aj chutiť výborne.
Želám bezhrčkové zápražky.
v ktorom už varím to, čo chcem zahustiť:-)))
zápražka- keď do hrnčeka dáme mlieko a v tom rozmiešame muku na hladko. Do hustých omáčok. (Fo"zelékbe). Toľko múky nakoľko to chceme zahustiť 2 až viac Lž.
:-))
zaprazka =zasmazke.Do omacok sa robi zatrepka,tak ako si to
opisala;-).