Trendy:
Zahusťovanie je veda

redakcia, 13. augusta 2010     6 minút čítania

Určite sa to občas stane aj vám - namiesto lesklej tekutej a nádherne voňajúcej hrachovej omáčky máte na tanieri kus neforemnej hmoty, v ktorej stojí naberačka. A čo takto hrčky v omáčke, pudingu či polievke?


Foto: www.sxc.hu , superfloss

Pripraviť zápražku z múky nemusí
byť jednoduché.


Ako správne zahusťovať, aby sa nám podobné patálie nestávali (samozrejme len v prípade, ak príliš hustá hmota nebola vašim cieľom) a tiež aké sú obľúbené spôsoby zahusťovania, si pripomenieme v nasledujúcich riadkoch.

Zatracovaná múka


Čoraz častejšie sa stretávam s názorom, že zahusťovať múkou nie je zdravé, ale ani chutné. Odporcom snáď len jeden odkaz – koľko ľudí, toľko chutí. Spomínam si na moje začiatky, pripálené múkové zápražky aj s hrčkami boli mojou nočnou morou. A pritom nejde o nič zložité.

Do hrnca dáme olej alebo maslo podľa chuti, postupne pridávame múku a vytvoríme si konzistenciu podľa toho, ako potrebujeme pokrm zahustiť. Oprážame ju takisto podľa toho, akú chceme jedlu dodať chuť – od jemne sfarbenej až po tmavú. Zápražku potom zalejeme vývarom a miešame, kým sa zápražka a vývar nespoja a nevznikne krémová konzistencia. Ja si pomáham metličkou, vďaka čomu sa mi podarilo raz a navždy zbaviť nechcených hrčiek. Ďalším tipom je pridanie trochu práškového cukru do múky pred zapražením.

Zápražku môžeme kvôli intenzívnejšej chuti dochutiť rôznymi bylinkami, či korením, prípadne prilejeme trochu kvalitného vína. Jedlá s pridanou múkovou zápražkou treba ešte niekoľko minút prevariť, tak sa stratí výrazná múčna chuť a vyniknú prednosti pokrmu.



Foto: www.sxc.hu , nazreth

Aj žĺtkom sa dá zahustiť pokrm.


Lahodné žĺtka a maslo

Žĺtka patria tiež medzi obľúbené zahusťovadlá. Ako ich však správne použiť, aby nám v jedle neplávali kúsky zhrčkaveného žĺtka? Stačí ho rozmiešať s trochou vývaru, alebo výpeku a takto vliať do horúcej, nie však vriacej váry.

Výborným zahusťovadlom je aj maslo. Veľký pozor – aby to správne fungovalo, maslo musí byť studené. Stačí ho nakrájať na malé kocky a takto ho vkladať do variaceho sa jedla a maslo sa krásne samo rozpustí. Takto zahustená polievka alebo omáčka by sa mala podávať ihneď.

Počuli ste už o zahusťovaní francúzskym maslom? Je to tiež jeden z geniálnych vynálezov našich francúzskych gurmánskych priateľov. Maslo s múkou vymiešame v pomere 1:1. V chladničke necháme túto hmotu stuhnúť a následne ju po malých kúskoch primiešavame do vývaru.


Želatína a pudingový prášok


Foto: www.sxc.hu , missxyz

Pudingový prášok je tiež vhodný na zahustenie
dezertov.


Pri pečení najčastejšie siahneme po želatínových alebo pudingových zahusťovadlách. Práškovú želatínu zväčša najprv nakypríme v studenej vode alebo ovocnej šťave a potom ju jemne zohrejeme a pridáme k pripravenej zmesi krému, jogurtu alebo tvarohu, prípadne práškovú želatínu pridáme priamo do krému, ak máme prípravok vhodný na použitie aj bez prihrievania.

Žiadnou novinkou už nie sú ani želatínové plátky, ktoré treba vopred namočiť do vody a následne zohriať a primiešať do krému. Gazdinky si zvyknú vypomôcť tiež vanilkovým práškovým pudingom, ktorý po pridaní vody alebo ovocnej šťavy namiesto mlieka funguje ako číre zahusťovadlo.

Škrobová múčka


Foto: www.sxc.hu , nkzs

Na zahustenie omáčok je vhodná škrobová múčka.


Kukuričná, alebo zemiaková škrobová múčka patria medzí obľúbené prípravky na zahusťovanie aj vďaka ich jednoduchému použitiu. Stačí ich rozmiešať v troche studenej vody, priliať ho horúcej omáčky a nechať chvíľu povariť.

Tak trochu novinkou v zahusťovaní je maranta trstinová. Používa sa na prípravu omáčok, prípadne pudingov v prípadoch , kedy potrebujeme docieliť priehľadný efekt. Jej výhodou je, že zahusťuje kvalitnejšie ako napríklad múka, a zároveň je vhodnejšia pri rôznych diétach a potravinových alergiách. Pripravuje sa rozmiešaním vo vode a následne sa vlieva do takmer uvareného pokrmu. Výhodou je, že nezanecháva žiadnu pachuť, je totiž úplne bez chuti.

Kupované zápražky

Polotovary kupujeme občas všetci, a tí čo sa tvárime že nie, tak tí tiež. Áno je to tak, aj zápražka sa už dá kúpiť ako polotovar v prášku. Na trhu sa dá zohnať svetlá, alebo tmavá, a keďže sú bez chuti, rozhodujeme sa len podľa toho, akú farbu by malo mať výsledné jedlo. Sú pripravené tak, že sa môžu pridať priamo do jedla a nie je treba ich vopred premiešať s tekutinou, čo je možno pre niekoho veľká výhoda a rýchly pomocník v časovej núdzi.

Zdá sa, že aj zahusťovanie teda môže byť riadna veda, ale pri správnom postupe by to na vašom tanieri mohlo nielen vyzerať, ale aj chutiť výborne.



Diskusia k článku

bojar
rady nad zlato!!! ale kupované zápražky ani náhodov. chemických sr.... sa najeme dosť v inných výrobkoch, ktoré si venieme vyrobiť doma
hannah22
veru rady nad zlato, čo by som za ne dala pred 42 rokmi, keď som sa vydala a skúseností v kuchyni bolo pomenej, ale teraz sa tiež zídu keď už pamäť vypadáva a ja si nie a nie spomenúť ako to má byť, ...:)))
samanka
je pravdou, že kto nemá skúsenosť, omáčka môže byť pekná "guličková". Francúzskym maslom zahusťujem už dávnejšie, je to veľmi "bezpečný" spôsob proti zhrudkaveniu. Omáčka je potom lahodná, zamatová
bedrunka
Napísali ste: Zápražku zalejeme vývarom - ale akým. Mňa moja mama naučila, že zápražku vždy treba zaliať studenou vodou, príp. vývarom - vtedy sa neurobia hrčky. Drobnosť, ale podstatná.
Želám bezhrčkové zápražky.
evusik
ja zase viem, že zápražka sa má robiť tak, že múku na sucho opražíme až potom pridáme masť, alebo olej a nakoniec zalejeme, vodou alebo vývarom. Má to niečo spoločné s uvoľňovaním látok z múky. Napriek tomu robím aj ja zápražku tak ako všetci. Masť, múku popražiť a zaliať vodou. Ja tiež dávam studenú. A metlička je skvelý vynález.... vodu treba pridávať po troche potom sa neurobia hrčky
zdezda
Milá Sandra,( TY nespávaš) zápražku robievam podobne ako si to opísala / omastok+múka/, ak robím hutnú, trebárs fazuľovú, či hrachovú polievku, alebo guláš,...najprv dám na rozohriaty omastok/olej/ nadrobno nakrájanú cibuľku a až potom múku, nechám to prevoniať a prebublinkovať, odtiahnem z ohňa, zalejem studenou vodou /nie veľa/ opäť dám na oheň a hneď keď vznikne homogénna zmes, nie je treba aby sa prevárala, prilejem ju do hrnca
v ktorom už varím to, čo chcem zahustiť:-)))
58vlasta
Posledne varím polievky so zápražkou tak, že už v hrnci, v ktorom uvarím polievku alebo omáčku, si urobím zápražku/olej, cibuľa, príp. slaninka a potom múka, paprika/ a zalejem vodou, pridám bujón, zeleninu alebo akú polievku varím. Keď chcem hustejšiu, rozmiešam v letnej vode trochu múky a zahustím.
alexdidi
Či prilievať teplú alebo studenú tekutinu do zápražky? Platí, ak je zápražka horúca, prilievame studenú tekutinu, ak je chladná, môžeme prilievať aj teplejšiu, nikdy horúcu. Často si nechávam záprašku mierne vychladnúť, ak pridávam mletú červenú papriku, aby nezhorkla, až potom dolievam tekutinu, tu už je najlepšia vlažná.
sandratamer
Ja si ešte zlahčujem, keď mi to varenie polievok už lezie na nervy :-), že pokrájanú zeleninu zalejem trochou olivového oleja. Tú opražím do chrumkava a na koniec posypem troškou hladkej múky, pár sekúnd spolu popražím a zalejem studenou vodou. Prípadne hneď po múke pridám ešte červenú papriku, ale potom už nepražím, tak ma učila mama - aby paprika nezhorkla. Jednoduché a rýchle, zašpiním len jeden hrniec, a taká opražená zeleninka nám veľmi v polievke chutí.
zdezda
Sandruš,....namiesto hladkej múky vyskúšaj detskú krupicu:-)
tinca
Zápražky používam už málo ale ak, tak ako píše @evusik a @zdezda. No a keď robím zátrepku tak dám pol KL kryštal cukru a tiež aj do pudingu. U tohto nič nebráni pomôcť si aj ponorným mixérom a je hladký.
jeka
ja zapražku robím na sucho a potom zalievam buď studenou vodou ,alebo mliekom podľa toho kde ju potrebujem
kikili
Dá sa zahustiť aj so smetanou, bešamelom. Raz som dala krupičku priamo do polievky,málinko,-a bolo to fajn. Zápražky klasické ani velmi nerobím. Ked už, tak metlička je najlepším pomocníkom a hlavne prilievať studenú vodu či vývar. Možno je niečo pravdy na postupe, ked babičky oprážali múku a potom dalšie prísady. To by mohol povedať odborník.Pekný deň Zlatíčka.
kikili
zásmažka- ked sa osmaží múka, ako už tu krásne opísali..
zápražka- keď do hrnčeka dáme mlieko a v tom rozmiešame muku na hladko. Do hustých omáčok. (Fo"zelékbe). Toľko múky nakoľko to chceme zahustiť 2 až viac Lž.
:-))
honestka
zaprazku robievam teraz casto na sucho preto, lebo nikdy nespotrebujem do nej tolko masla, masti ci oleja ako pri klasickej, kde pomer ma byt 1:1. je to hlavne pri jedle, v ktorom je dost originalneho tuku; z muky je vzdy fajn, ale ju treba ovela viacej rozvarit a tiez, ze ta skrobova urobi z dobrej omacky "maglajzovu" strukturu.
babav
Robim nasucho ako @honestka , tak som si to odkukala od mojej nebohej svokry,je tak naozaj menej mastna! @kikili , u nas sa
zaprazka =zasmazke.Do omacok sa robi zatrepka,tak ako si to
opisala;-).
flemi
ja zápražku solím a po zaliatí poctivo rozmiešam
evanaaa
Kikili, ano, to je zátrepka, keď sa do tekutiny vmieša múka, zásmažka alebo zápražka je jedno. J asom začala hladkú múku v zásmažke či zátrepke miešať s celozrnnou. Metličku moc nepoužívam, vymiešam aj vareškou, lebo metlička sa do krajov nedostane, lepšia je hranatá vareška. Flemi prvýkrát tiež čítam o soli, veď jedlo, ktoré zahusťujem je už ochutené solou a pod, načo soliť zásmažku.
bozulka
Chce to trošku praxe a vlastnú skúsenosť.Nemám rada polievky veľmi zápražkové.Niekedy robievam ako Sandra v jednom hrnci,záleží pd polievky.Niekedy urobím olej, múku,papriku na riedko -nezalievam,ale riedku zásmažku vylejem rovno do polievky.Hotovú nemám rada,mala som ju ,ale mi nechutila a čerstvá je rýchlo urobená a rozhodne chutnejšia.Hrčky sa mi nerobia.Keď robím zátrepku a nerozmiešam dobre tak použijem sítko.
bozulka
Ešte som zabudla,že na zásmažku aj zátrepku jedine hladkú múku.Zátrepku miešam vidličkou a postupne pridávam múku na požadovanú hustotu.
michsamant
Ked robim kari omacku zo strukovin, cast strukovin rozmixujem s cibulovym zakladom, potom uz netreba zahustovat nicim.
gurmanius
ďakujem za cenné rady - práve som použil tú so studeným maslom nakrájaným na malé kocky
2010
V tomto starom perzskom recepte Khoresht Gharch sa zahustuje hribova omacka zltkami, je to trochu narocnejsie na techniku aby sme nemali hribovu prazenicu ale vysledok je super.








 



TOPlist