Zapekané zemiaky
Zapekané zemiaky

Šľahačkovo-syrové zemiaky

zolik - fotkazolik, 12. marca 2022
Šľahačkovo-syrové zemiaky
Foto: zolik

Takto pripravené zemiaky sú vhodné ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo. Recept je variabilný pridaním byliniek, zeleniny, údeniny… Ja Vám ponúkam základný recept.

Suroviny

 (uvarené v šupke)
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Uvarené, vychladnuté, ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska. V miske si zmiešame sladkú smotanu, nastrúhaný syr (ja som použila ementál), trochu soli a čierne mleté korenie. Každú vrstvu zemiakov zalejeme. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 180 stupňov na 20-30 minút.

    Šľahačkovo-syrové zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    Odstránime alobal, posypeme ešte postrúhaným syrom a necháme cca 10 minút zapiecť.

    Šľahačkovo-syrové zemiaky - obrázok 2

Diskusia k receptu

zolik
@cesminaz (12.3.2022 20:18)
Ahoj, ďakujem, že si kukla.
Píšem aj v úvode, že dobré aj ako hlavný chod. So šalátom, nakladanými hribmi alebo niečím kyselym je to fakt výborné.
Okrem toho je to vďačný recept na spracovanie zbytkov tvrdého syra a zemiakov, ktoré už nemajú tu najkrajšiu fazónu.
Nič podobné som tu nenašla, preto som to pridala. Lacné, sýte, variabilné a hlavne pre mňa veľmi dôležité “zbytkové” využitie. Pa

marienka44
Uz sú aj hotové, ďakujem za recept. Vyzerajú dobre, ešte som neochutnala. K tomu bravč, rezne vopred marinované v zmesi kremšskej horčice a kyslej smotany. Srdiečka šalátu alebo uhorkový šalát k tomu.
Čakáme vnučku z lyžovačky v Innsbruku, hádam bude chutiť.


1x zolik
marienka44
Ešte doplňujem, že ja som dala syr Čedar, V chladničke bol už len zbytok, ale stačilo.
1x zolik
zolik
@marienka44 (13.3.2022 20:07)
Dakujem Ti za Foto a odozvu. S reznom a salatom - super jedlo! Po narocnej lyzovacke v rakuskych Alpach si si vnucku pekne doma privitala.
Innsbruck je velmi pekne mesto. Mam ho velmi rada. Vzdy ked idem z Zürichu do Viedne tak sa zastavim v Starom meste, dam si kavu, pozriem „Goldenes Dachl“, uistim sa, ze este stale aj po 600 rokov stoji a je stale ocarujuci.









SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia