Pikantný sicílsky džem z rajčín

sjuz - fotkasjuz, 7. augusta 2014
Pikantný sicílsky džem z rajčín
Foto: sjuz

Tak isto inšpirácia z internetu, nedalo mi nevyskúšať:) Táto chuťovka je proste neodolateľná :)!

Suroviny

300 g
150 g
z 1/2 ks citróna
2 PL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rajčiny dáme na plech a pečieme na 180 st. cca 30 minút.

  2. 2

    Olúpeme a aj so šťavou, ktorú pustili dáme do hrnca.

  3. 3

    Varíme cca 10 min, potom pridáme šťavu z citróna, minútku povaríme a pridáme cukor.

  4. 4

    Varíme za občasného miešania - mohol by sa pripaľovať - až do požadovanej hustoty. Toto som skúsila na studenom tanieriku.

  5. 5

    Do hotového nasypeme posekanú bazalku a posekanú čerstvú čili papričku. Naplníme poháre a dobre uzavrieme.

    Pikantný sicílsky džem z rajčín - obrázok 5
  6. 6

    Podávala som so syrom z jogurtu a dobrým vínkom:)

Diskusia k receptu

boise
tak toto je krasny recept, urcite vyskusam :) vdaka
frezia68
Vítaj po dlhšej dobe :-) a musím sa priznať,že ten recept ma veľmi láka vyskúšať,len musím kúpiť paradajky.Bylinky mám a chuť tiež :-),takže ukladám a ***** .
smileynqa
Prosím pekne a koľko pohárov z tejto dávky bude ? Ako sa skladuje a ako dlho vydrží ? :P Ako klasický džem ? ďakujem za odpoveď :)
evusik
tak toto musím aj ja vyskúšať... zdá sa, že toho roku bude dobrá úroda paradajok tak bude z čoho robiť takéto dobroty... tiež by ma zaujímalo, či sa to dá dlhšie skladovať...
alena45
Ešte mám jeden pohár z minulého roku, vydrží ako iné džemy.
mariamka
robila som uz paradajkovy dzem nasladko, velmi nas neoslovil, toto je ale ine kafe!
sjuz
@smileynqa - z tejto dávky mi vyšiel jeden väčší pohár.
@evusik - veru netuším, ako dlho sa dá skladovať, som aj ja zvedavá. Ak sa samozrejme všetok nezje...:)
Dnes som si ho dala na tvrdý syr, čo sme si priniesli z Malagy, a tiež je to veľmi chutné. Skúšam rôzne kombinácie. Čo ma ale prekvapilo, že za čerstva, ešte kým som naplnila pohár, bol pikatnejší viac, ako na ďalší deň. Takže nabudúce dám viac čili...jednoznačne.
zolik
@sjuz hned som urobila duplovanu davku. Dzem chuti velmi dobre, uz je zabaleny v deke. Dakujem za recept. Mna by takato marmelada nenapadla. Pekny vecer.
sjuz
@zolik - tiež to nie je môj recept, len som ho chcela skúsiť :)
Ale teším sa, že chutí.
smileynqa
Fantázia :) Vyskúšala som ho, zožal úspech. Dávam repete, no pre istotu z dvojitej dávky ;)
radost
robila som z kila rajčín..450 dag cukru-dala som presne podľa predpisu-ako vždy-ked robím prvýkrát..
skutočne dávate toľko cukru..??zdá sa nám-že by stačilo menej..
inak nám-teda mne i mužovi-chutí..
ešte raz idem urobiť-a skúsim cukru ubrať..
možno som dlho odparovala..a preto tá presladenosť..bo sa zmenšil objem..
čo vy poradíte-čo ho robíte..??ponechať cukor..??
radost
@katka78

veľmi som ti vdačná za odpoved..
ja ho dnes ešte z kila rajčín idem robiť-bo tá pálivá chuť džemu zabodovala..a dám cukru menej..
želám =majlepší=slnečný deň..:-)
cesminaz
tvoj dzemik @sjuz sa mi velmi paci ;-) ...a vdaka komentu od @radost som si ho vobec vsimla,inak by som ho presvihla! Neviem si predstavit kombinaciu tych chuti,ale niako som presvedcena ze to chuti vyborne ;-) a preto to aj ja musim vyskusat!! V tychto dnoch ho uvarim a ozvem sa ;-P Vdaka
radost
chuť výborná..dnes si návšteva šťastná odniesla pohárik-čo načala..idem urobiť opäť..z mäsitých slivkových rajčín..
surovín málo..práca jednoduchá..chuť super..:-)
cesminaz
Tak a dzem je uz v poharoch ;-) Nerobila som podla gramaze,ale som jednoducho dala do pekaca najprv len "pol pekaca" obycajne paradajky mäsite a Cukor dala Tolko,kolko mi vyhovovalo :-) Bazalku a chili ako si pisala..bolo to skvele,ale ta chilli sa vobec nedala citit :-( tak som tam dala hadam 4 chilli..potom to troska zacalo stipkat :-/ Ale asi preto to nechcelo riadne stipat,lebo to bolo asi velmi sladke ;-)) a Cukor popil stale tu stiplavost..si myslim ja.Ale vsetkym velmi chutil ;-) takze som spravila aj druhu varku,ale tentoraz z celeho pekaca paradajok(to je asi 2,5kg) a dala som donho 4 poriadne palive cerstve feferonky,ktore som s lekvarom spolu varila ;-)) ..a ostal taky "presne" prijemne stiplavy ;-P Dakujem pekne za recept a odporucam dalej ;-)

ernest
ÁÁÁch Sjúz raz som vyskúšal tvoj recept na sladko kyslú čili omáčku a od vtedy obštastnujem susedov vônov vareneho jablkoveho octu .Toto určite vyskušam blíži sa čas paradajok tak hura na to dakujem KK
sjuz
c:) esminaz tak to sa teším, ja práve teraz pečiem úrodu zo záhradky, lebo neviem, čo s ňou, a toto je aj veľmi vďačný darček:)
@ernest , verím, že si si ju vylepšil podľa svojej chuti, tú čili omáčku:)
katka78
@Zuzanka1367 (24.5.2016 11:50) Nádhera! Už viem, čo budem mať zajtra na raňajky. Idem dať jogurt na noc stiecť. Síce džem mám posledný pohár už, ale veď čoskoro bude z čoho dorábať :-)
janka2412
@Radost (3.9.2014 20:46)

Ja som dala na 500g paradajok len 80g cukru a zda sa mi dostatocne sladky. Naco jest zbytocne tolko cukru.
zuzanka1367
@sjuz som tu pod Tvojim skvelým receptom opäť, aspoň ho pripomeniem, aby sa naň nezabudlo, to by bola veľká škoda... Paráda je to, varte, ani neváhajte :)



Zaujímavé video z archívu TV Varecha