Varenie

Cesto na sliže

hubarka35 - fotkahubarka35, 1. februára 2011

chcem sa vas vsetkych spitat na cesto sližové,davno davno nám babka robievala každu
nedelu okrem buchiet aj sliže makové orechové...cesto krajala doma take hrubšie sliže-no ja
som to ešte nerobila...a neviem aká muka tam ide,či aj vajco....?a viem že niekedy aj do
fazulovej polievky boli tie sliže....

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
Domáce slíže - makové slíže, tý já mám rád, makové slíže sú mój kamarád... ako sa spieva v tej piesni ...
Jednoduchá vec - všetko baj očko ... ak chceš z polkila múky, robíš z polkila, ak chceš plný plech, robíš z kila múky. Ja to najradšej zarábam klasicky - na doske - vysypem polohrubú múku, ale dobrá je aj hrubá múka / mám skúsenosti z minulosti, keď sme boli deti, mama to robila z hrubej múky a boli skvelé/, do bielej pyramídy urobíš kráter ako na sopke, opatrne do toho krátera naleješ vajco-magmu - rovno zo škarupiny, ktorú si predtým priložíš k nosu - esli oné..... šak víš ... a keď nesmrdí, je dobré. Spakruky cesto posolíš soľou - "přiměřeně, přiměřeně....nachystáš si do nádoby vodu - a je jedno, či je studená, či vlažná, len teplá nesmie byť. A prilievaš do krátera po pol deci a prstom miešaš, navaľuješ steny sopky do vajíčka, pridávaš vodu , vrtíš s prstom a cesta pribúda, postupne to zamiešaš do jednej guli a potom spracovávaš tlakom rúk na doske a jedeeeeeešš... no presne to neviem určiť, ale trvá toniekoľko minút, keď si povieš - a fčul je to cesto akurát. Žiadny problém zatiaľ, že?
No a potom to cesto narežeš na toľko kúskov, koľko chceš mať rozvaľkaných cestíčiek.Každé dobre rukou ešte dlaňou a krúživými pohybmi tlakom o dosku spracuješ na bochník a potom len jemne pomúčiš dosku. Ak nemáš doma válek, máš problém!!! Ak ho máš, tak vaľkáš pekne dokola. Podľa toho, ako sa ti podarí vyváľkať pekné kolieska hrubé asi l5 mm, sa uvidí , či si "zrelá na vydaj"!! Podľa toho ako bolo cesto pekne guľaté, sa hodnotila každá dievka!!! Na stôl si pripravíš plátno, a tam tie vyváľkané cestá rozprestrieš, jedno vedľa druhého. Keď sme mali s dedkom 25. výročie sobáša, tak tých cestičiek bolo asi desať a v kuchyni nebolo miesta. Bolo to v máji, vonku bolo krásne, teplúčko, tak som tie cestá "zavesila na šnôru od prádla. A z náprotivného okna sa dívala moja švagriná a nestačila sa diviť:"To je zvláštne, za hodinu máme ísť k obedu, a Hana teprava vešia prádlo!"
No a potom začneš rezať slíže. Ak máš nalepené ježibabie pazúry na nechtoch - máš problém!!! Dosku pomúčiš jemne po celej ploche, cesto narežeš na pásiky cca 5 cenťákov široké, ukladáš ich na seba jak stoeurovky po výplate / há ha !/ a môžeš začať krájať. Ak nemáš ostrý nôž - máš problém!!!Ak máš príliš ostrý nôž - úha - pozor, lebo budeš mať problém !!!
Do vriacej vody môžeš pridať trošíčku soli a nakrájané slíže tam nahádžeš, oni zovrú a keď plávajú na povrchu - sú uvarené. Bacha, nech ti voda nevyvrie, lebo budeš mať problém !!! A o robotu naviac s čistením šporáka!Slíže vyberieš, ja ich ešte pod studenou vodou prepláchnem ešte keď sú v naberačke, a dobre odkvapkané dám do plechu. Ak nemáš taký plech, ako mám ja, nič sa nedeje - žiadny problém, nasypeš to do misy :))Keď už máme doma ten sviatok, že robím domáce slíže, doprajem im bravčovej masti na pomastenie, majú lepšiu vôňu a chuť. A keď už mám všetky uvarené a pomastené, niekoľkokrát ich ešte premiešam - prevzdušním, aby neboli i napriek masti "Bratři ,držme se ".
Určite to poznáš, ale keby nie, tak ti dám jeden tip: Zásmažkové slíže s cesnakom.
Polohrubú , alebo i hrubú múku klasicky usmažíš na oleji, alebo na masti, a to do "zlatova". Keď už smaženie vrcholí, zamiešaš do zásmažky dostatočné množstvo cesnaku pretlačeného, trošku zamiešaš a keď ti už vôňa dorazí až k susedom, nasypeš to na slíže a zamiešaš. Ten pretlačený cesnak vlastne nahradí vodu, ktorú pridávam ak robím krupicové slíže, aby krupica bola mäkšia a neškrípala medzi zubami.Zásmažkové slíže s cesnakom sú akoby "pietna " spomienka na manželových starých rodičov, ktorí to robievali a chutia ešte i nám. K tomu je výborná uhorka, alebo akýkoľvek iný šalát.
janaja
Arašidka super, vynikajúco podaný recept, čítanie ma rozveselilo a takmer som mala chuť pustiť sa do práce urobiť ich. No len už mám navarené.....Ale čítanie mi dobre padlo a iste nie len mne.
arasidka
To ma teší.... neviem, či to platí pre všetkých, ale keď som niekoho chcela niečo naučiť, použila som takúto taktiku boja. Myslím tým hlavne mladé kočky, aj u nás v práci. Robievam kysnutú Caltu - Babu, alebo ako ju inak volajú - hrozienkovú pletenku - ale z kila múky, keď sa upečie, ledvaj ju plech udrží. A dievčatám v práci to chutilo. ale aj chlapom. A tak keď išli Vianoce, pýtali sa ma, či by som im nenapiekla Caltu.Jedny Vianoce som ich piekla osem kusov. Do orecha bum, moje ruky boleli ešte aj na Silvestra. A tak som si jedného dňa - samo že v práci !!! - sadla k počítaču a napísala som recept na Caltu a vytlačila som to hádam desať krát. A vieš, že niektoré sa to naučili? A dokonca i tento rok pred Vianocami mi volal môj bývalý šéf, že či by som ten recept neposlala znova, že jeho žena ho niekde stratila. A to víš, synku, čo by né.... A keď sme sa lúčili, počula som v mobile výbuch radosti - mám ho, našla som ho.... Tak som mala o jednu robotu menej. Jednak - nemusela som im znova piecť, a nemusela som znova recept písať. Ale to je najmenej- napísať nie je problém, sadnem a prsty píšu samé.
samanka
@ara šidka opísala si to presne tak, akoby si v detstve bola v kuchyni mojej mamy....asi to tie naše "starké" robili všetky "rovnako".....
hubarka35
iha krásny výklad o sližoch,dakujem arašidka a tie zásmažkové cesnakové nepoznám,možu byt vynikajuce-cesnak je moj oblubenec....takže urobim take aj s cenakom,ale až pozajtra jak mám volno.....
arasidka
sú dobré, cesnakom nešanuj, ani múkou, nech sú dobre "zasmažené". Inak, ak by som to povedala, toto jedlo bolo jedlo chudobných, zasýtilo a dlho človek nevyhladol. Dedíme ho z pleca na plece - teda ten recept - s tou chudobou je to z pleca na plece lepšie.
hubarka35
no a máš arašidka vo svojich receptoch aj na tu Caltu-babu receptik taky čudny názov to má ale to je jedno....idem Ta preštudovat-som zvedavá čo dobrého najdem u teba.....
arasidka
Samanka, že zdravím Nitru. Mám rada toto mesto,nechodím tam často, skôr ma s ním spája detstvo a spomienky na starý cukrovar. Ešte dnes tam žije niekto z mojích príbuzných, ale neviem o nich nič, lebo život je raz taký.
No veď slíže - rýchle a lacné jedlo a dnes už vzácnosťou, lebo moderná konzumácia to všetko gumuje a moje vnučky si radšej objednajú pizzu, alebo zájdu do Mekáča, alebo inde, a keď ochutnajú babkine slíže, jak keby objavili Emeriku!
hubarka35
no jo bude chudoba a pridu ešte horšie časy ako su-ja zatim nevim možno v praci bude vypoved-znižovanie stavu ale o tom som nechcela psati,kto chce robotu najde...myslim....ale všetko zdražieva pomali ideš do obchodu a nič nekupiš poloprazdne tašky a 30euro fuč....
arasidka
Hubárka moja, moc tam toho nie je, ale sľubujem, že recept na Caltu dodám, len čo si nájdem asi lo-2O minút času, a premýšľam, že ho napíšem sem do diskusie. A vieš prečo? Straaaašne sa mi nechce vypisovať tie predpísané úpravy, deká,časy, to ma mýli, bo ja stará škola!
arasidka
Teraz sa idem venovať tomu, čo vidíš v avatare, dostala som do daru asi 3 metre doma tkaného tuším ražného plátna, ti ja viem? Je to hrubé , ale ako vidíš, urobila som si malý obrus na kuchynský drevený stôl - pod ovocnú misu. Tak si idem trochu oči inak kaziť.
hubarka35
aj masti bude i oškvarkov kupila som slaninu-takže aj sliže budu dobre mastene.....
hubarka35
vdaka arašidka-jak máš času aspon sa nenudiš-pekný obrus...ja zas malej kostym na karneval idem robit-daku suknicu malu poprešivam z krepovym červenym papirom a biele bodky nalepim vatové...-aj klobuk slameny oblepim tym červenym a bodkami...muchotrávka bude mala a biele tričko i pančušea cvičky.....no ale to semek nepatri-dik budu aj sliže.....
arasidka
Ale čo by - všetko patrí k životu ... mňa len tak napadlo, že či by nemohla byť makový slíž :)))) len ako ho urobiť?
hubarka35
jéj ty si užasna arašidka-mala už musi byt muchomurka slubila som jej to,ale ten makovy sliž bude o rok...bobma napad-oblečem ju do bieleho a ponalepujem čierne bodky male malinkate všade.....a na klobuk naaranžujem makovice-no na sliž sa nebude podobat nevadi-no musim nasadit maku do zahrady aby boli makovice.....
foska
@arasidka - zdravim Pezinok, mesto polovice mojej rodiny :) Tvoj recept na slize je stobodovy, dakujem, dvihol mi naladu v dnesny vypaty den :)
gittka
@ara šidka ja ked som sa vydala a prišla k svokre tak oni mávali často tie zásmažkové.a ver či never ja som sa nemohla na ne ani pozriet.boli my totálne odporné!!!ale časom som si zvykla a teraz ked sa my nechcú robit domáce slíže,vyvarím cestovinu a dlávim sa zásmažkovímy nemajú chybu a sú supeeeeeeeeeeeeer!!!:-)))
janger
@arasidka , no ty si super! Vyborne si to popisala, o tych slizoch!!! Nielenze dobry popis, ako to treba robit, ale aj sa to vyborne cita :-)))...A, prosim ta, napis aj recept na tu caltu, ak budes mat cas.
sovka62
Pomooooooc, @arasidka tie slíže tak popísala, že mi je nevoľno, tak by som ich jedla! A celý čas, čo som čítala som mal pred očami mamu, presne rovnaký postup a miesiť zásadne na doske, nie v mise. Tie zásmažkové nepoznám, ale milujem čerstvo uvarené, omastené bavčovou masťou a osolené, tak by asi aj tie zásmažkové chutili. Vyskúšam.
arasidka
Sľubujem pri holom pupku, že ešte dnes vám napíšem niečo o Calte, je tu pri mne moja mama, tá mi pomôže, piekla ju pred tromi dňami.
arasidka
Tak som to už napísala, ešte to čaká , než to uverejnia. Nie je to nič iné, ako kysnutá bábovka, ale o to lepšia, lebo používam badián. Ak ho nemám, ani sa nepokúšam piecť ju. Ešte som tam nenapísala, že keď nemám Heru, použijem klasický kuchynský olej a zdá sa mi, že je vtedy vláčnejšia. Neprehnať to cukrom, lebo vieme, že potom je ťažká a ledvaj sa dvíha hore , potom jej hovoríme, že je "zagrgnutá".Niekedy, keď mám chuť, tak do polovičky cest pridám kakao a je potom "blekenvájt".
babinka
@arasidka - @jerica vie robit slize velmi dobre - a ty vies este lepsie popisat, ako ich robit... prijemne sa to citalo, urcite zaciatocnicky by mali spojit oba recepty :)
arasidka
najtiaž začať, jeden-dva-trikrát a už to ide, najprv trebakrájať pomaličky, potom je to už len šup šup šup... A ja som si tam v recepte našla chybu, miesto l,5mm, tam mám l5 mm. No to by bolo miesto slíža - šulanec, tak sa ospravedlňujem, :)))
honestka
Arasidka, pochvalim sa, ze aj ja robim slize- sice nie tak casto tieto domace, ale urobim hoci len z hladkej muky(grisku nemam)- pekne bez misky do kratera a presny postup ako tvoj- robila nasa starka, mama, sestra tak aj ja... a veruze aj mastou omastim, su ozaj dobre- makove, orechove, grisove, ale tieto tvoje cesnakovie skusime tiez, lebo sa mu nastatie nevyhybame v tejto rodine vobec, a tak nas ani upiri nenavstvuju...dakujem za poobavenie a spomieky!
tizian1cat
@arasidka : umieram tu od smiechu, kam sa pchajú taliani na nase staré mamy!!! Ako si to popisovala s tou bravcovou mastou, normalne som sa videla u starkej, ked som jej s nimi pomáhala a potom sme ich šupsli do fazulovej polievky nasladko...pomooooooooooc!!!! Dnes nestíham, zajtra ich robím aj s fazulovicou...:-)))
tonicka53
@arasidka , zase si zabila :-) takto opísanú výrobu obyčajných rezancov som ešte nečítala, ešte aj teraz sa rehocem, čiže "mám problém" ako píšeš :-))) Si úžasná, ty si musela mávať zo slohov samé jednotky s hviezdičkami. Paráda !
kadely
@arasidka : Ó, klobouk dolů, paní spisovatelko a prvotřídní kuchařko - krásně napsáno! Obdivuji Tě!
alzbetka2
@arasidka , super návod, pobavila si ma. Aj ja som ich robila minulý týždeň a tie zápražkové vyskúšam...
arasidka
A veď, aj moja mama mi hovorievala, že keby som si kecaním zarábala, bolo by pre Billa Gejtuša česť sa so mnou zoznámiť.Len či by som já sťela!?!?
No a aby som nezabudla na to hlavné, čo som vám chcela napísať - viete ako sa u nás volá fazuľová polievka a domácellsíže do nej?Takto romanticky:fazula a podny, no, keď tak nad tým uvažujem, bude to asi spisovne:fazuľa a rezance v nej. To je naše prostonárodné jedlo, ktorého sa nevieme ako správni Slováci "dožrať". No a čím je nás doma viac, tým je to riskantnejšie. Aj ten náš psisko sa nám vyhýba :))
Taká dobrá fazuľa "babica", veľká jak bôb, a je jedno, či je biela, alebo strakatá. Večer namočíme, ráno scedíme a dáme variť. Jasné, že všetku kreňovú zeleninu nakrájame na malé kocky, alebo kolieska, záleží od toho,čím je mrkva niekde na druhej strane sveta hnojená. Najradšej vtedy kupujem všetko veľké akurát. Nesmie chýbať ani trochu zeléru, ten tam robím správnu arómu. No a keď je fazuľa pomaly unavená z toľkého varenia a unudené sa už otvára jak huba nudistu, pridáme trošku mletého korenia, voňavú klobásku nakrájanú na kolieska, alebo údené rebrá, uvarené zvlášť, obrané od kostí a mäsko na drobno nakrájané . Netreba viac ingrediencii, iba nakoniec dosoliť, ak je treba, a môže sa pridať trošku Vegety, ale nie je to podmienka, urobí sa zásmažka - ale nie veľa, tak akurát, pridá sa červená paprika a nie je na závadu, ak trochu majoránky ale ako vravia ruskí bratia iba: čut - čut... Kruci, musím dodať, že keď máme čerstvú petržlenovú vňaťku, tá je dostatočná, netreba majoránku. Slíže už viete ako sa u nás robia, a tak začne hostina. Každý si do fazule dá toľko rozenacov, koľko mu jeho dobrá výchova a chuť káže a je to. Dobrá fazuľa sa začne o nejaký čas hlasno chváliť aj sama :))))
lubka50
arašidka, presne takúto robím aj ja a všetci domáci sa jej nevedia dožrať.