Foto: jerica
@jerica Pridávam sa k maratónu receptov na VARECHE , možno si poviete,čo to je spraviť rezance s makom,vysypem hotové zo sáčku,uvarím, posypem čo by Zobraziť celý popis@jerica Pridávam sa k maratónu receptov na VARECHE , možno si poviete,čo to je spraviť rezance s makom,vysypem hotové zo sáčku,uvarím, posypem čo by som sa namáhala , mám to hneď a je to dobre , súhlasím , len keď ja mám najradšej čo si sama vyváľkam a nakrájam , uvarím , dokonca veľmi rada robievam svoje cestoviny , tak to je aj s koláčmi , dnes dostaneš kúpiť koláče od výmyslu všehochuti ale aj s éčkami.Nie je nad doma spracované!! Teším sa na vaše komentáre .
porcií
príprava
Postup
-
1
rezance robievam s hrubej múky a troch vajec , nedávam soľ . (cesto zásadne zarábam v mise , nikdy nie na doske ) V mise mám odváženú múku vážila som pre začiatočníkov , ináč nevážim , mám to už v "OKU" dala som 400g hrubej múky , 3 ks veľké vajcia , nie je problém dať 350g cesto bude mäkšie , ľachšie sa váľka, len pri váľkaní je treba podsýpať múkou . Ja si dávam toľko múky aby som nemusela na doske podsýpať , len na čisto vyváľkať .
-
2
Nožíkom hnetiem vajcia do múky
-
3
pokiaľ nie sú vajcia spojené s múkou pracujem s nožíkom
-
4
vymiesené cesto
-
5
rozdelím na tri časti , každé cestíčko ešte premiesim na doske
-
6
vyváľkam na hrúbku cc.1,5 mm
-
7
nechám chvíľu presušiť
-
8
preložím správím 10cm pásy
-
9
krájam na cc.1,5 mm slížiky
-
10
tesne pred varením , v slanej vode varím pokiaľ nevyplávu na vrch krátko nechám prevrieť , sitom podberiem , v studenej vode opláchnem
-
11
pripravené na rezance , na to množstvo 2 polievkove lyžice masti (domácej)
-
12
nezabudnúť rezance osoliť , premiašať , ešte jedna várka pribudne , tieto rezance si dávam aj do fazuľovice , polievok na kyselo atď...poľa chuti
-
13
orechové , makové , kakaové , tvarohové samozrejme polejem roztopeným maslom , kto má rád rezance na slano s vajíčkom tiež doporučujem
-
14
OTK ODBORNO TECHNICKÁ KONTROLA & pán LEON
-
15
pridané; stále pod kontrolou , Leonkovi je smutno , nemala som čas . Keď robím v kuchyni stále je pri mne vidíme sa navzájom.
A naša Simba zdraví pána Leona. :-)
Evanaa - vaľkanie ide ľahšie, keď sa cesto po vymiesení nechá odležať. Ja ho vždy rozdelím na časti, dám do mikrotenového vrecka a počkám minimálne pol hodiny. Potom sa vaľká dobre.
Mne skôr robí problém cesto zmiesiť, tak používam domácu pekáreň. Tá má sily dosť.
u nás je vždy sobota - halušková robota................
a teraz už sa na to teším, takú chuť ste mi narobili a dúfam že nám nafotíte ešte aj iné cestovinky ktoré robíte domáce- už teraz sa teším
a viete ake nam chutia najlepsie ? Ked si ich nechate trosku na pekaciku uchrumkaviet a date na ne tvaroh,posolit a trosku podliat podmaslim -vyborne. A este deti maju radi take,ked su cerstvo vyvarene a dat na ne priezle ktore sa osmazia na masielku a trosku zaparia a pomiesat s praskovym cukrom. mnam,mnam :-)
Tiež ešte toť nedávno , robota bola "frčka,svet gombička" len ten čas sa nedá zastaviť,vravím si,aby nebolo horšie,myslím s tou energiou.
. Nech si vyskusa kazdy, aj ten, co len sluboval, ze raz zacne :)))
@vivien2 ja som naučená z hrubej múky a bez vody,ale keď skúsiš z polohrubej nič sa nestane , hlavne zistíš,každé doma spravené cestoviny sú iné , už len z pocitu , že som si ich spravila sama.
allrecipes.com/recipe/fresh-semolina-and-egg-pasta/...
alebo pozri tento recept na slize z hladkej muky
varecha.pravda.sk/recepty/orechove-rezance-fotorecept/262...
varecha.pravda.sk/recepty/domace-rezance-fotorecept/25892...
ja vsetko robim z hladkej muky, nech sa ti dari:-)
Vždy ma pobaví názov na obale kupovaných cestovín: "päťvaječné cestoviny" - len zabudnú napísať že 5 vajec dali do tony múky. Ale čím viac vajec, tým sa horšie s cestom pracuje. Na rozdiel od @jerica ja nezababrem ani misku, lebo slíže robím hneď na doske. Dosť ma prekvapilo že aj perky robíte len z rezancového cesta, ja robím len zo zemiakového cesta.
Aká krásna diskusia o takom obyčajnom jedle ako sú makové slíže. Blahoželám @jerica !
prvýkrát z hrubej múky ;-) plus višňová omáčka, skvelé boli, vďaka :-)
Nedá sa spať, v tom horku aj ked je klíma, ventilátor v kuse točí, som ako mucha v pive, ani opitá , ale lepkavá, sprcha , leháro, a za chvíľu opakovačka:-)
Moja milá @womanka , veru len teraz sa ti poďakujem , aj ked neskôr o to sdečnejšie :-)
pozdravujem a ďakujem, ja sa nepochválim o deľbe práce v kuchyni, jedine tak vyniesť smeti, zato v záhrade sa delíme kto chytí rýľ. Ako som si naučila, tak už v tom zotrvám. Na šťastie veľmi rada robievam rezance, a strojček, ten veru mal smutný osud, pri sťahovaní moja polovička v horlivosti vypratávania , strojček vyhodil. No čo už, tak sa teším , že ešte si dokážem nakrájať rezance aj do polievky aj do fazuľovice, či s makom.
Čo dodať, ďakujem za milé slovíčka, potešila sa moja dušička, pritom ako dobre, nakopla si ma, idem spraviť aj ja, tak ako @irenaw s višňami .