Rôzne

Cesnak medvedí

mracik9 - fotkamracik9, 8. apríla 2013

Chcem poprosiť varechárov, či náhodou niekto nevie kde v okolí Prešova sa dá nazbierať medvedí cesnak.Videla som ho iba na obrázku a počula som že je to dobrota,tak rada by som ho vyskúšala,vopred ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

ela77
@mracik9...skop íruj si celý text čo som nižšie zadala a daj do googlu.

Čergovská javorina
www.cergov.sk/article.php?id=16
Skopólia na území okresu Prešov rastie len v tejto lokalite. ... ich okolí na humóznych pôdach nachádza ideálne prostredie cesnak medvedí (Allium ursinum).
mracik9
ela77,idem to pohľadať,raz tu ktosi ponúkal z okolia,že vraj ho má doma veľa,tak drž palce nech to nájdem :) a veľmi ďakujem.
ela77
Bývala som pred 7 rokmi v Poprade , ale nikde som sa s ním vtedy nestretla, lepšie povedané ani som o ňom netušila. Má rad asi teplejšie podmienky a hlavne asi v listnatých a zmiešaných lesoch poblíž potokov, kde je dostatok vlahy a vy tam máte samé ihličnaté. Možno ešte niekde na Kvetnici pri lúkach, alebo ako sú záhradky na Dubine smerom na Hranovnicu, tam sú myslím aj listnáče, ale neručím za informáciu. Len pozor on má cibuľky a listami sú podobné konvalinky, len tie majú korene (nie cibuľky) a možno neskôr rastú. Ten cesnak je ale dobrý pokiaľ nezačne v plnom kvete, vtedy je už vraj nahorklý.Tu dolu tak do konca mája? Severnejšie asi neskôr.
rulik
konvalinky rastú naozaj neskôr a pozná sa to aj podľa pachu,medzi prstami pomädliť a vonia ako cesnak, konvalinka nie
silvi
mala som v liehu naložený, kým mi nespadol zo stola na koberec. Odvtedy mi asi dva roky smrdela obývačka, museli sme meniť koberec. Dávajte si na to pozor!!!
marie5
Ponuka pre mracik9, ktorá hľadá medvedí cesnak, nie je to sice poblizku, ale v okrese Vranov nad Topľou, konkrétne za obcou Podčičva, teda z Vranova smerom na Domašu, ale myslím, že teraz ešte nie je veľmi vyrastený...
ancicka
No Určite aj okolo Popradu je ho dosť,len človek musí trochu poprechodiť a pohľadať.On má rád listnaté lesy,parky,respektíve časť listnatého lesa.U nás je taktiež dosť chladno ,to nieje tým že rastie iba a má rad teplejšie prostredie a je ho miestami habadej.@mimka ,On u nás na severe iba ešte vychádza zo zeme,bude tak za dva týždne .Ešte máš čas na zberanie.
mariamka
a tu na dolniakoch v okoli LV nepoznate lokalitu?, ja co pozeram pri nas, samy holy a suchy les..
evanaaa
Práve včera o ňom hovorili v TV správach, aj vysvetľovali, kedy zbierať, aj rozdiel medzi listami cesnaku a konvalinky, a iné okolo toho, len som neskoro zachytila, neviem, odkiaľ bola reportáž, ale bolo ho veľa. Ja som ho asi ešte nevidela, alebo možno som aj naň naďabila, len som o ňom nevedela. A neviem, kde by sa tu na Záhorí mohol nachádzať.
ela77
@evanaa , pozri : Obrázky pre dopyt medvedí cesnak záhorie
daj si to google a otvor, možno na nejakom blogu, kde ťa obrázok navedeie najdeš aj lokalitu, ktorú hľadáš ty.
ela77
ešte pre @evanaa a pre záhorákov: v tých obrázkoch o medvedom cesnaku som našla jeden kde sa písalo v Malackých pohľadoch napr. toto: Najlepším východiskovým bodom pre výstup na Vápennú je obec Sološnica. A to buď po žltej po brehu Sološnického potoka, potom pri horárni sa treba napojiť na červenú Štefánikovú magistrálu, ktorá už vedie priamo na vrchol. Alebo ešte lepšia možnosť je zelená, vedúca smerom na Malú Vápennú. Samotná Vápenná je zo Sološnice pomerne nenápadná, no v tomto prípade zdanie klame.Túto túru odporúčam najmä v jarnom období, les je pokrytý kobercom cesnaku medvedieho, ktorého listy po pošúchaní rozvoniavajú po cesnaku.

marianna76
@evanaaa neviem ako ďaleko myslíš záhorie... ale , keď sa prejdeš k Cerovským vrtuliam, , tam v lese smerom do dediny je... vlastne býva, teraz je v hore ešte sneh... ak budeš chcieť po môcť, môžeš sa ozvať, rada ti ukážem cestu....
marcy
nahuby.sk skúste :) robievam pesto,v kombinácii s olejom,alebo blanžírovaný je zdravý,nemal by sa konzumovať surový :)
ela77
@marcy--Pre čo by sa nemal jesť surový. Keď som ho objavila a prvýkrát ochutnala, tak som sa ho nevedela dojesť.Nič sa mi nestalo. Toto som našla z odborného článku: .... Aby ste maximálne využili silu medvedieho cesnaku, používajte jeho listy v surovom stave..............
Možno si ty našla niekde nejakú zmienku, ktorá nám unikla, tak to upresni.
pusta
dievčence, neviete, kde by sa dal zohnať v bratislave? myslím kúpiť. zdalo sa mi, že občas je dostať v tescu, ale teraz ho v ponuke nemajú. skúste poradiť. dakujem.
julica
Pusta, najlepšie je nazbierať si ho, napríklad v horskom parku sú celé záplavy (teda bývajú). Ináč si ho kúpiš na tržniciach, na Žilinskej, Miletičke...
pusta
@julica , veľmi pekne ti dakujem, si veľmi milá. ja sa však von pre moje chatrné zdravie von nedostanem. nakupujem cez internet. aj tak mi to dobre padlo a vážim si to.
tiginko
pátrala som na internete o podloženosti tvrdenia @marcy , že sa nemá jesť surový a samozrejme nenašla som nič. Zato som našla niečo, čo by vás mohlo zaujať:
Listy medvedieho cesnaku obsahujú tie isté látky (vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6) ako cesnaková dužina (len ich koncentrácia je menšia a preto s nimi nemusíte šetriť ) a majú tie isté zdravotné účinky (antibakteriálny, antioxidačný, protirakovinový, protisklerotický, imunostimulačný, hypotonizujúce a pod.).
Medvedí cesnak sa v posledných rokoch stal – podobne ako rukola, mladá púpava, či žerucha – hitom moderných a drahých reštaurácií. Tí najlepší kuchári si dnes vymýšľajú nové spôsoby na využitie týchto divokých bylín. S medvedím cesnakom sa robia však často chybu tým, že ho dlho varia, dusia alebo pražia. Vonia z toho síce celý dom, ale do jedla sa už dostane veľmi málo. Aby ste maximálne využili silu medvedieho cesnaku, používajte jeho listy v surovom stave. Napríklad do šalátov a hotových jedál a polievok pred dokončením. Kedysi dávno mi jedna milá umelecky založená rodina prezradila ich obľúbené použitie medvedieho cesnaku – pár listov zatočia do každej horúcej zemiakovej placky. Skúsil som to. Bolo to fakt výborné! Ale nezabudnite, že medveďom sa môžete stať z placiek, nie z cesnaku
Listy medvedieho cesnaku nesušte, pretože sušením sa ich aróma stráca. Môžete si z nich skôr urobiť pastu na spôsob klasického bazalkového pesta alebo ich môžete zamraziť dobre zabalené v mikroténovom sáčku.
PS: Nechápem síce, ako si niekto môže pomýliť medvedí cesnak s konvalinkou (konvalinka má úplne iné kvety a nevonia cesnakom!), ale občas sa to vraj stane. O nej sa traduje, že je jedovatá. Nie je. Obsahuje však látky podobné digitálisu, ktoré môžu ovplyvniť činnosť srdca. Ale to by ste museli zjesť poriadnu dávku. Takže, ak už prvý list nechutí po cesnaku, nejedzte tie ďalšie
katkat
iny ako surovy medvedi cesnak som este ani nejedla:) pamatam sa, ze ked som bola mala a byvali sme v dubravke, chodievali sme si opekat do lesa, ktory zacinal kusok od nas. Tam sme si vzdy rovno nazbierali kopu medvedieho cesnaku a k spekackam sme zajedali z neho urobeny salat... pekne spomienky :)
ela77
@tiginko , presne to som našla aj ja písal to tuším na zdravej výžive Bukovský, preto som tak zareagovala a som prekvapená aj tými konvalinkami. Narobili ste tu chute s tým cesnakom, že už teraz v sobotu idem nazbierať a určite po vlaňajších skúsenostiach, kedy sa za ním iba zaprášilo si narobím zásoby do mrazničky, ale niet nad čerstvý, škoda, že sa nedá použiť celý rok. Neskúšala som, ale vraj už po odkvitnutí nie je dobrý a rozhodne svoju zatiaľ skúšobnú hriadku v záhrade zväčším. Ak niekto chce aby sa mu donesený z lesa dobre zakorenil, tak doporučujem zobrať dobrý bal zeminy s koreňmi v ktorej je v lese.
evusik
my sme si doniesli cibuľky minulý rok, zasadili na záhrade a už vyháňa prvé lístočky, mám z toho obrovskú radosť aj keď tu u nás je ho veľa a na dostupných miestach.... my sme tu ale pod horami tak je trochu neskôr... momentálne máme tri miesta a na každom má iné podmienky takže môžeme naň chodiť postupne...
na konvalinku treba dávať skutočne pozor, veľmi sa listami podobá medvediemu cesnaku len je prudko jedovatá... niekto povie, že treba ochutnať, ale nebudete predsa chutnať každý lístok a v tom množstve čo si prinesiete domov sa môže pár lístkov stratiť... ja mám veľký rešpekt, pretože kamarátov otec sa takto otrávil....
u nás sa je medvedí cesnak hlavne surový... nemám žiadne špeciálne recepty, dávam ho všade tam kde špenát....
tiginko
vraj nie že by nebol dobrý po odkvitnutí, ale nemá až také blahodárne účinky a "silu" , lebo sa všetka vyčerpá na kvety. Určite je ale stále zdravší ako Danone :-). Konvalinky vraj rastú neskôr ako cesnak. Neviem ako inde, ale u nás nerastú na tých istých miestach, takže si ich nemáme ako pomýliť...
ela77
Ja som sa vlastne o tomto cesnaku dozvedela iba vlani, nikdy predtým to nik z môjho okolia nespomínal, tak som sa vybrala hľadať lokalitu kde by bol. Prišli sme k jednej chatovej oblasti a tam práve majiteľ okolo chaty behal s kosačkou, Nemal tam trávu, mal tam iba tento medvedí cesnak. Ako zo pokosil to bolo všetko okolo zamorené cesnakovou vôňou. @evusik , pozrela som si tvoj profil, lebo píšeš že bývaš pod horami a dobre že som pozrela, objavila som tvoj recept: slovenský točený koláč (napadlo ma, že pod tú klobásku by kľudne mohli byť poukladané aj lístky tohto cesnaku. Inak ten koláč vyzerá zaujímavo, určite niečo podobné vyskúšam. Aj u mňa na dvore už vidno lístky, to som iba skúšobne presadila vlani z lesa.
evusik
@ela77 ja zas naopak poznám a používam medvedí cesnak už dlho, vlastne odkedy som sa na ST vydala... tu u nás ho dávajú aj do veľkonočnej pečky... u nás zase mama na jar dávala všade mladú žihľavu... iný kraj, iný mrav... až tu na Vareche som zistila, že veľa ľudí ho nepozná, dokonca teraz bola reportáž o medveďom cesnaku aj v TV....
s tým použitím máš samozrejme pravdu, aj som to písala v recepte, že použiť sa dá aj medvedí cesnak... inak mám tu viac receptov s medvedím cesnakom a nielen ja, stačí zadať do surovín "medvedí cesnak" a vyskočí tam celkom slušný počet receptov...
marika21
Cesnak medvedí používam do zemiakových, cuketových placiek, do zeleninovej polievky, šalátu s rukolou a inou zeleninou,
V Šalskom lesíku sa nachádza dá sa tam kosiť toľko ho tam je. Môžem potvrdiť surový s chlebom tiež chutí takto na jar je výborný.
mariamka
ak to nemate daleko, tak medzi Sikenicou a Šalovom je ho dost