Chcem poprosiť varechárov, či náhodou niekto nevie kde v okolí Prešova sa dá nazbierať medvedí cesnak.Videla som ho iba na obrázku a počula som že je to dobrota,tak rada by som ho vyskúšala,vopred ďakujem.
@zareagujDiskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 3 najnovší komentár včera 19:00
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 2 najnovší komentár 11. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 290 najnovší komentár dnes 12:51
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 290 najnovší komentár dnes 12:51
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 3 najnovší komentár včera 19:00
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 2 najnovší komentár 11. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 248 najnovší komentár dnes 12:51
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 3 najnovší komentár včera 19:00
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 3 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 2 najnovší komentár 11. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Nepečené datľovo-čokoládové bonbóny VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Ako z papierových tanierov vyrobiť škatuľky. Hodia sa na servírovanie aj na výslužku VIDEO
- Odolná trinástka: Výborné recepty na trvanlivé vianočné koláče, ktoré vám vydržia až do Silvestra
- Pred pečením: Orechy nestačí len pomlieť. Spravte s nimi toto a vaše vianočné koláčiky budú ešte chutnejšie
- Linecké koláčiky: Prezradíme vám najlepší recept aj fintu, ako z jedného cesta urobiť 7 druhov vianočného pečiva
- Pečie celé Slovensko: Zabudnutý dezert spod Tatier. Súťažiaci o ňom ani nepočuli a čo vy, poznáte Lohengrin?
- Baba na plechu: 11x haruľa, úžasné jedlo zo zemiakov, ktoré majú gazdinky radšej než placky. Prečo?
- Máme ju radi: 10 receptov na sviatočné koláče a drobné pečivo s obľúbenou žĺtkovou polevou
- Najlepšie novembrové recepty: Topkou je aktuálny koláč dnešných dní, zaobídete sa pri ňom bez jednej nedostatkovej suroviny
Čergovská javorina
www.cergov.sk/article.php?id=16
Skopólia na území okresu Prešov rastie len v tejto lokalite. ... ich okolí na humóznych pôdach nachádza ideálne prostredie cesnak medvedí (Allium ursinum).
daj si to google a otvor, možno na nejakom blogu, kde ťa obrázok navedeie najdeš aj lokalitu, ktorú hľadáš ty.
Možno si ty našla niekde nejakú zmienku, ktorá nám unikla, tak to upresni.
Listy medvedieho cesnaku obsahujú tie isté látky (vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, selén, vitamíny B – najmä pyridoxin B6) ako cesnaková dužina (len ich koncentrácia je menšia a preto s nimi nemusíte šetriť ) a majú tie isté zdravotné účinky (antibakteriálny, antioxidačný, protirakovinový, protisklerotický, imunostimulačný, hypotonizujúce a pod.).
Medvedí cesnak sa v posledných rokoch stal – podobne ako rukola, mladá púpava, či žerucha – hitom moderných a drahých reštaurácií. Tí najlepší kuchári si dnes vymýšľajú nové spôsoby na využitie týchto divokých bylín. S medvedím cesnakom sa robia však často chybu tým, že ho dlho varia, dusia alebo pražia. Vonia z toho síce celý dom, ale do jedla sa už dostane veľmi málo. Aby ste maximálne využili silu medvedieho cesnaku, používajte jeho listy v surovom stave. Napríklad do šalátov a hotových jedál a polievok pred dokončením. Kedysi dávno mi jedna milá umelecky založená rodina prezradila ich obľúbené použitie medvedieho cesnaku – pár listov zatočia do každej horúcej zemiakovej placky. Skúsil som to. Bolo to fakt výborné! Ale nezabudnite, že medveďom sa môžete stať z placiek, nie z cesnaku
Listy medvedieho cesnaku nesušte, pretože sušením sa ich aróma stráca. Môžete si z nich skôr urobiť pastu na spôsob klasického bazalkového pesta alebo ich môžete zamraziť dobre zabalené v mikroténovom sáčku.
PS: Nechápem síce, ako si niekto môže pomýliť medvedí cesnak s konvalinkou (konvalinka má úplne iné kvety a nevonia cesnakom!), ale občas sa to vraj stane. O nej sa traduje, že je jedovatá. Nie je. Obsahuje však látky podobné digitálisu, ktoré môžu ovplyvniť činnosť srdca. Ale to by ste museli zjesť poriadnu dávku. Takže, ak už prvý list nechutí po cesnaku, nejedzte tie ďalšie
na konvalinku treba dávať skutočne pozor, veľmi sa listami podobá medvediemu cesnaku len je prudko jedovatá... niekto povie, že treba ochutnať, ale nebudete predsa chutnať každý lístok a v tom množstve čo si prinesiete domov sa môže pár lístkov stratiť... ja mám veľký rešpekt, pretože kamarátov otec sa takto otrávil....
u nás sa je medvedí cesnak hlavne surový... nemám žiadne špeciálne recepty, dávam ho všade tam kde špenát....
s tým použitím máš samozrejme pravdu, aj som to písala v recepte, že použiť sa dá aj medvedí cesnak... inak mám tu viac receptov s medvedím cesnakom a nielen ja, stačí zadať do surovín "medvedí cesnak" a vyskočí tam celkom slušný počet receptov...
V Šalskom lesíku sa nachádza dá sa tam kosiť toľko ho tam je. Môžem potvrdiť surový s chlebom tiež chutí takto na jar je výborný.