Nuž, tak som si hľadala pre túto elektronickú čítačku i slovenské knihy, a kedže zatiaľ je jediným dostupným zdrojom len zlatý fond slovenskej literatúry sme, vnorila som sa do zoznamu diel a ľaľa ho, neverím vlastným očiam, Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči z 19. storočia. Priznám sa, oči som otvárala doširoka, také praktické informácie sa tam človek dozvie, že zasielam odkaz:
zlatyfond.sme.sk/dielo/1286/Babilon_Prva-kucharska-kniha...
"Legírovať znamená prichystaný lezón ustavičným miešaním zapraviť do horúcej omáčky lebo do krému a zakryté dať do pary."
Podľa týchto starých kuchárskych kníh človek zisí, že varenie je neuveriteľná drina a teda paničky v tej dobe nesmeli chodiť do práce, museli pekne doma sedieť a variť tie nesmierne zložité a náročné jedlá. Ako sa mi máme dobre keď máme internet kde nájdeme pomoc aj o pol noci.
Ale vážne! Je to krásne čítanie. Ja ako knihomil by som dala nejaké to euro za taký alebo podobný originál.
@Budim díky za perfektný tip :-)
www.palmknihy.cz/web/...
dnes uz po chyzkach ani stopy, pivnic ostala, udiaren uz nie je, prerobili sme celu strechu na podkrovne byvanie, z komor ostala jedna, druha je vstupnou halou so spajzou a kamenny domcek s pecou prerobime na take mini muzeum remesiel ako pamiatka na stare tazke casy a pec by sme mali opravit, vsak i keramika sa v nej da vypalit;-)
tak u mna je to vzdy pracne, lebo zemiaky a inu zeleninu mam v zahrade, ktoru vlastnorucne obrabam a i teraz som ju branila proti postreku, lebo tu Francuzi strasne lubia chemikalie a hnojiva a moja "belle mere" si bez nich nevie ani zivot predstavit, tak ked robim, tak to trva trosku viac casu pripravit obed, ale zas je pravda, ze vzdy varim ako pre desiatich;-)