Ked sme emigrovali jednou z velmi tazkych veci bolo zvyknut si aj na tunajsie vyrobky a jedla, ktore zo zaciatku chutili tak velmi cudzo ako vsetko s cim sme prichadzali do styku.
Na vycestovanie do Canady sme cakali vo Svjaciarsku, kde jedla a chleby boli snad najlepsie s akymi sme sa doteraz stretli a to sme uz presli par krajin aby sme vedeli porovnat, co je dobre.
Nie raz nam bolo tam povedane, "len sa dobre najedzte tohto chleba, lebo cim pojdete dalej na zapad, tym viacej bude chlieb taky papervoy, ze sa vam bude zdat, ze ho ani nejete"...
Tunajsie mnohoznackove chleby su ozaj pecene velmi divnou technikou a ako cerstve nemaju ziadnu specificku chut ani vonu ani "KVORKU" -naopak nas chlebik slovensky, ktory mal pre nas v stravovani dolezitu zlozku a boli sme nan zvyknuti uz tolko rokov a zrazu tu - nevedeli sme ho nicim nahradit iba ak piect doma.
Aj to malo par kapitol, kym som nasla tu spravnu techniku, lebo vsetko, ci muka cukor, sol, voda, mlieko je uplne rozdielne.
Nakoniec po par tyzdnoch sa technika zvladla a piekla som ho tak ako doma kazdy stvrtok s tym, ze cast chlebikov sa niekedy aj zmrazila.
Preco vsak pisem tuto uvahu je, ze raz ma napadlo piect chlebik v "Rimskom hrnci" a verte mi, ze som "objavila svet nanovo"...
Chut chleba je taka vynikajuca, akoby sa piekol v perakrenskej peci tak ako pred mnohymi rokmi pekavali nase stare mamy ci mamy, pokial sme to mohli zazit.
Chut, kvalita, vlacnost chleba je dobra este aj po niekolkych dnoch, vobec nevyschyna a staci aby bol zabaleny v lanovej utierke a sacku a da sa jest ako cersty niekolko dni.
ziadne zmrazovanie nie je potrebne na to, aby chutil ako cerstvy. A ta fantastaicka "kvorka" kvoli ktorej su nase europske chleby povestne...
Preto, ak doma peciete chlieb a mate moznost ho urobit v takomto hrnci skuste, neolutujete.
Tu na Vareche je uz velmi vela receptov na pecenie chleba roznych kvalit z roznych ingredients, preto nebudem ponukat recept, lebo pravdou je,ze pecenie chleba je na kazdom individualne podla toho, na co ma prave chut.
Ja peciem chleby vsetkeho druhu od bieleho, zemiakoveho, tmaveho, s celymi orechami- ktory jeme vyslovene k syrom, alebo so vselijakymi zrnieckami a ozaj nezalezi aky recept si vyberiete, upiect chlieb v tomto "hrnci" vas prekvapi svojou fantastikou chutou.
Zelam dobru chut!
Recept na spomínaný chlebík:
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovy-chlieb-v-rimskom-hrnc...
">Zemiakový chlieb v rímskom hrnci
Absolutne suhlasim, je to umenie co sa anglicky hovoriacim "koumakom" podarilo vytvorit, zo surovin ako muka, voda , kvasnice.
A vodu nepotrebujeme hmm... dame mlieko a co keby sme tam dali vela oleja a kvasnice naco? dame kypriaci prasok a dobre bude dat vela cukru...
( ale hlavne aby to vydrzalo super makucke papierove tak tam pridame vsetky E cka ake existuju...)
Cez Velku noc skusime v Rimskom hrnci , dakujem za radu.
S chlebom tu maju problemy velmi ti ludia, ktori pridu na dlhodobejsi pobyt, nie len tak na otocku. Nie su schopni jest tunajsi chlieb iba ako toast a to sa im rychlo preje...
Nastastie sa zainaju mnozit obchodiky, kde novoprichodiaci emigranti si otvaraju business s tymto uslachtilym povolanim.
www.bbcgoodfood.com/recipes/1610/bacheldre-welsh-claypot-br...
ďakujem :)
Tiež si pečiem chlieb občas, ale v tomto to bude skvelé:)!
Ak má niekdo záujem tu je recept na pečenie chleba v kvetináči, prípadne v rímskom hrnci
varecha.pravda.sk/recepty/chlieb-kvetinaca/2291-pouzi.htm...
Tak aj vy ste taka kreativna...tak sa musim ospravedlnit.Radsej som ticho...
( aj o ktoru nam tu v dalekej zemi ide a po ktorej tak tuzime s chutou zahryznut do cerstveho chleba!) po celej casti chleba krasne chrumkavo prepecenu, kdezto v kvetinaci sa zapecie iba na povrchu ( zase opacny pripad ako v pekarnicke- tam sa upecu steny a vrch je nijaky - aj tu mam). Napisala som o tom preto, ze som porovnala a upiekla aj v kvetinaci.
Ale rimsky hrniec pouzivam uz najmenej 30 rokov a kedze maso sa nikde neupecie tak chutne ako v nom, preto som to raz vyskusala a nesla spat.
A cely ten rozdiel je asi v tom, ze chlieb je pocas celeho pecenia cely ZAKRYTY.
Dnes odfotim ako hrniec vyzera a zverejnim, mam 2 druhy - velmi pouzivany a novsi- s glazurou.
Dakujem za pozornost a verim, ze Vam vsetkym chutit bude!
tak je, este stastie, ze pri vsetkom nas nic neodradi ani pociatocne "nepodarky" a skusame si najst tie prave chute detstva vo vsetkom co nam chyba.
Hera, potesio ma- skus recept na moj zemiakovy, ak nechcete jest biely, muky si mozes nahradit svojim zlozenim, ale chutit bude dobre urcite.
napis, ked sa podari OK?- pozdravujem ta!
linka je:
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakovy-chlieb-v-rimskom-hrnc...
@honestka , sikulka si, pekny chlebik robis
a kde zmizla tvoja babika? sup sem- spat...
Nuž a že je Veľká noc, tak isto zhreším zajtra "nekresťansky" aj pri našej šunke, lebo tá americká konzervovana medom (ble!), tak to tú "Ameriku" máme tu doma ;-)))))
prave taki ludia, co stravili troska viacej casu tu vonku vedia pochopit tie nase nekonecne tuzby po nasich jedlach, ktore tu su takmer nedosiahnutelne aj pri vsetkom tom dostatku surovin...
ale clovek si zvykne na co musi a upravi to, co moze. A tak to robime doteraz a co ma tesi, ze aj nase deti, ktore maju uz svoje domacnosti pokracuju v nasich tradiciach.
Zelam Ti, aby si si ozaj uzila dobroty z tabule bohato prestreteho stola hojnosti.
nuz snazime sa najst veci, co su nam blizke, hoci ozaj stoja nekrastanske peniaze- aspon tu nam to zdovodnia tak, ze preprava z europy je dlha a draha a tak to odrazia v cenach. Kupime co je nutne a ine si prisposobime a urobime, vsak?
Vitaj na tejto dobrej stranke! Cheer, pozdravujem ta.
Urcite mozes pouzit aj pekac z jenskeho skla, lenze nedosiahne prave tu korku a vlacnost chleba, pretoze prave ta teracota (hlina) tym ze sa vopred namoci doda jedlam robenym v nom a chlebu tu vyraznu chut.
Inac ja pekavam chleby aj normalne na plechu,( bochniky ako sa pred rokmi pekavali u nas doma) ked robim viacej a su tiez velmi dobre, je to mozno aj tym, ze som si vypozorovala teplotu a tiez mam prax s cetom, neviem...
a kedze mam iba 2 rimske pekace a tie su pomerne na male bochniky, tak pouzitie plechov mi nerobi problem tiez.
Cize musis vyskusat ako sa ti podari a ako budes spokojna, lebo s jenskym sklom a chlebom nemam skusenost.
Dakujem za comment.
Ospravedlnujem sa ti velmi a dufam, ze budem este pocut od teba lepsiu spravu, lebo chlebik je to ozaj chutny- DAKUJEM a pozdravujem!
jarmila
Teším sa ako vedia spoiť média s celým svetom, teraz sa mi zdá že naša matička slovenská zem sa prehupla "matička zemeguľa"všetko je tak na dosah. Doporučujem Ti ,možno to už máš,ale daj si www.rozhlas.sk klikni na mp3-128kbps a budeš pri listovaní toho čo ťa zaujíma , počuť všetko čo sa deje u nás na Slovensku, je to super stanica SR1 , Keď môžem poradiť daj si to do obľúbené položky.
V glazurovanom sa pecie tiez vstko dobre, ale kedze tento je moj oblubeny, novy som si kupila zase ten neglazurovany, cize z mojho osobneho hladiska ak mozem poradit, kup si bez glazury. Nezabudni dodrzat vzdy to namocenie dopredu a nepodlievat nic studenou vodou ked uz v nom pecies. Takriez na zaciatok nepouzivat vela vody, na podlievanie, lebo ak peies veci so zeleninou, tato si pusti svoju vynikajucu stavu priamo.
Tu nemam monost kupit velmi vela typov ci druhov alebo velkosti, dovazaju sa z europy len obcas a vacsinou si ich musim objednat a su drahe oproti cenam v europe ale nelutujem! Tento hrniec a kuchta- neviem si zivot v kuchyni bez nich predstavit tak ako bez niektorych inych drobnosti elektrogechniky.
ja mam velkost, ktory ked som odmerala vodou ma 5 litrov a staci pre rodinu 3-5 ludi... takato velkost staci na akekolvek pecenie rozneho typu masa, dokona aj plnene kurca sa don pohodlne vmesti a jeho chut je uzasna.
Takze ak nepecies nejake extremne velike kusy (turkey) staci tato velkost.
Ak potrebujes nieco viacej kludne ma skontaktuj cez skype, adresa je profile.
Pozdravujem ta a velmi sa ospravedlnujem za prehliadnutie tvojho odkazu.
1.) velmi tazko sa mi vyberal z hrnca
2.) korka sa mi nepodarila taka chrumkava ako ked peciem chlieb iba na plechu. Bola taka zvlhnuta.
Zaroven s chlebikom v rimskej mise som piekla aj bochnicky zo zvysneho cesta (dakujem za typ, skvely napad). A vsetko som vyberala z truby sucasne, mohlo sa stat, ze chlieb v rimskom hrnci nebol este dostatocne dopeceny, ze korka nemala cas sa "dochrumkaviet"? Dakujem vopred za radu a dakujem aj za skvely napad pecenia chleba v rimskom hrnci, som velkym fanusikom domaceho pecenia chleba, vytvara to nadhernu domacu atmosferu, cerstvy chlieb a kopa ludi okolo neho pri stole :-)
Cas mam odhadnuty podla mojej plynovej rury, ktora dosahuje teplotu do 300st.C.
Dakujem a dufam, ze nabuduce vyjde dobre, pretoze peceny v hlinenej nadobe ma prave ze velmi dobru chut.
a som rada, ze vyslo vsetko. veru korocka tohto chleba je akoby zo starej pekarenskej peci- je to urcite tou vypalenou hlinou. ahojcek spat, dnes robim kapie a zavaram slivky.
Pocuj honestka, nemaju take hrnce v the Bay-i? Aspon sa mi tak javi, ze som to tam volakedy videla. Lebo ten cennik, co si tu zavesila je strasny.
Aj tak, vdaka za napad.
Ja mam obidva typy davno, ale po pravde mam radsej tie neglazurovane kvoli specifickej chuti, ktoru ziskaju pecenim masa, pretoze glazura sa umyje a vona ostava tak iba vo vrchnej casti hrnca.
dufam ze pomohlo ,daj vediet, ako sa chlieb podaril. Dakujem.