Foto: honestka
Pridavam recept na poziadanie. Myslim ze kazdy ma svoj recept a ten moj sa nelisi snad nicim, iba ze je odskusany rokmi. Podotykam iba, ze Zobraziť celý popisPridavam recept na poziadanie. Myslim ze kazdy ma svoj recept a ten moj sa nelisi snad nicim, iba ze je odskusany rokmi. Podotykam iba, ze tu mame iba jeden druh hladkej muky a tak neviem porovnat s nasimi aky je v nich rozdiel. Avsak kazdy uvadza ze hladka muka je dobra, tak by nemal byt v nicom rozdiel. Do zemiakoveho cesta je vsak podla potreby niekedy potrebne pridat viacej muky, pretoze zemiaky cesto riedia a doma peceny chlieb je vzdy kvalitnejsi ak je cesto "HUTNEJSIE".
príprava
na 230 °C °C
Postup
-
1
Urobime kvasok s troskou muky. Do mixera dame vsetky suroviny so vzidenym kvaskom okrem 2 dcl vody, ktoru si nechame bokom a prilievame pomaly! a uz len podla potreby, (kedze zemiaky cesto riedia). Vsetko dobre vymiesame, aby sa cesto nelepilo na steny misky a pocas poslednych otaciek prilejeme olej. Nechame kysnut 1/2 hodiny a cesto stlacime dole. Nechame kysnut dalsiu 1/2 hod a znova cesto stlacime. Ked vykysne 3x urobime si bochnik a tento dame kysnut uz do rimskeho hrnca (Römertopf) asi tak dalsiu hodinu. Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4). Pecieme v horúcej rúre 10 minút na teplote 230 °C a potom zmierniť a na slabšiu teplotu a piecť dalej asi tak 3/4 hodiny. Römertopf nikdy neodkryjeme. Po upeceni chlebik vybrat a nechat ho ochladnut na mriezke. Potom uz len papat chrupavu korocku a vynikajuci vonavy chlebik.
- 2
Pri Rimskom hrnci je dolezite, aby sa tento nechal vodou namoceny naboptnat (nasiaknut?) minimalne 30 minut (inac by mohol v horucej rure prasknut).
Diskusia: Diskusia: http://varecha.pravda.sk/zazitky/chlieb-a-rimsky-hrniec/188-clanok.html- 3
POZNAMKA: Z mnozstva 1 kg muky su 2 chlebiky, alebo ja robim z druhej polovice buchticky (4-6). Dalši link: http://varecha.pravda.sk/zazitky/pridaj-zazitok/188/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Teraz už viem prečo mi tento hlinený hrniec praskol, po ďaľší krát som ho nenamočila vo vode. Nuž čo, učíme sa celý život. :-)))
Laka ma to aby som skusila , doteraz som pekavala chlieb v takom tazkom liatinovom pekaci s pokrievkou a ten je ovela vacsi.
Teplotu si usi kazdy dobre poznat v rure o sa ako pecie, inac neviem poradit. Ina sa mi pieklo doma, inac tu a inac v rure, ked bola elektricka...
Cesto je velmi lahko vymiesit rukou, nechat podkysnut, potlacit a znova premiesiet do bochnika.
Ano chlieb ma krasnu korku vsade a tak z pekacika vyjde bez problemov( myslim ze na obrazku to aj vidno a moj pekac je uz velmi velmi stary).
Ja som este nikdy nepiekla chlieb z pripravenych zmesi iba takto- vsetko od oka s vyskusanim, ale urcite susene kvasnice sa pouzivat mozu, lem musis pockat ako ti naskocia. ( ak ich mas rovno v muke, zrejme je to vypocitane aby to pracovalo- musis raz len skusit na druhy krat vies, v com je problem). S cerstvymi kvasnicami vidis po par minutach ako pracuju a preto nie je potrebne dlho cakat na vykysnutie kvasku.
Ale ak mas hotove muky, daj si mnozstvo do pekarnicke ako potrebujes s tym, ze ked pridas zemiaky, zrejme musis zobrat z muky dole, lebo pekarnicka zoberie macimum do 1/2 kg surovin- inac tecie ako spomenula Sovka (drzim palce - nech vam chuti) von...
Neviem, ze ak by ste v puknutom piekli maso, ci by netieklo- treba vyskusat a hlinac zabalit do alobalu aby stava nevytiekla?
Ja s obmenami pouzivam aj 30 rocny- neviem ci prave tento na obrazku nie je z tej doby, ako vidno, je opotrebovany a neboj, skusit, zarucujem ze vsetko maso a chlebik bude chutit!
ESTE JEDNA VEC: Nikdy neumyvajte mydlom tento hrniec, vzdy ho nechajte dobre odmocit a vsetko sa z neho krasne umyje v horucej a potom oplachnut teplej vode. Mydlo by totiz nasiaklo do bublin hliny a chut by to mohlo dost zmenit.
A z ostatneho mnozstva urobim zemlicky, alebo rozky a peciem to vsetko naraz s rozdielom, ze buchticky su hotove za 25 minut.
Mazsle ma pekarnicku len prvy rok, ale machruje s nou sam, mne sa to velmi nepaci- hlavne to upecenie v nej...
Na druhej strane, kto nepekava chlieb, je to dobry rozbeh lebo na tom ceste sa nauci, ako chlebik na chlieb na vyzerat a nemusi sa bat urobit ho sam...
Dakujem vsetkym a zelam iba tolko, aby sa vam chlebik podaril a chutil tak dobre ako nam "TU zaziadanym" specialne tym, ktori si ho nevedia robit sami.
A pritom je to take jednoduche vsak?
Tak varechy pripravit, rukavy vyskukat a skusat- uspech sa dostavi....
Skus urobit take bravcove-krkovica sa nikdy tak krasne neprepecie ako prave tam, ani ceska babicka hadam lepsie knedlo zelo vepro nedokaze...
a ako hovori Egreska- kacka- ani do Grobu nie je potrebne odist... (hoci ja ani veru nemozem aj kedby som chcela)...
Nasi znami, ktore prebehli svet krizom-krazom sa raz do roka daju pozvat na tuto specialitu a kupim aj foie gras ako sa patri, hoci cena je uzasna, ale mame zazitok a prsty sa lizu dlho aj ked potom uz len v mysli...
pozdravujem ta!
pozdravujem ta a zelam vsetko dobre celej rodinke-aj krasnemu synatorovi, ktory je takym dobrym pomocnikom mamicke!
Šup do KK.
a ak budes piect maso, nepodlievaj vela vody! radsej neskor, aby sa maso pieklo a ked je tam zelenina, ta pusti dost stavy tiez, tak len raz skus a uz ta to nepusti...
Ale dopredu hrniec namoci na tych 30 minut je dolezite! mozno si to predtym neurobila a preto to nevyslo?
dakujem za comment.Cheers!
1)kde v USA zozeniem roemertopf?
2)tie male bochniky pecies na normalnom pekaci, alebo tiez v tom keramickom?
3) tie male bochniky su cosi ako bosniaky?
Prvy krat som hrniec otvorila po hodine, ale chleba bol na pohlad skoro ako na zaciatku,ked som ho vlozila do rury. Dala som ho dopiect iba tak, bez vrchnaka na dalsiu 1a1/2 hodiny.
Druhy krat som ho nechala zatvoreny a otvorila som ho po 2a1/2 hod.
Chutovo bol dobry,aj korka prepecena, ale chlebik strasne nizky... :-(
Mam teplovzdusnu ruru,rimsky hrniec hruby,glazovany...neviete kde robim chybu?
vseobecne su k dostaniu bezne v obchodoch s domacimimi potrebami ale aj cez internet.
napr: kruber.sk/rimsky-hrniec-litrovy-p-279.html...
alebo: www.zasielkovyobchod.sk/eshop-rimsky-hrnec-226718.html...
a iste sa najde a viacej obchodov aj v blizkosti tvojho bydliska.
Je to vynikajuci pekac v domacnosti. Nech sa ti v nom dobre dari!