Chlieb z kvetináča fotorecept

evusik - fotkaevusik, 28. októbra 2009
Chlieb z kvetináča (fotorecept)
Foto: evusik

Ak si myslíte že kvetináč slúži iba na sadenie kvetov, ste na omyle. Obyčajný kvetináč z pálenej hliny výborne poslúži ako forma Zobraziť celý popisAk si myslíte že kvetináč slúži iba na sadenie kvetov, ste na omyle. Obyčajný kvetináč z pálenej hliny výborne poslúži ako forma na pečenie. Neveríte ? Skúste to spolu so mnou.

6
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
50 g
1 ks
1/2 kocky
300 ml
1 lyžička
1 lyžica




Postup

  1. 1

    Najskôr potrebujeme kvetináče - samozrejme nové. Ja používam 6 kusov - vysokých 8 cm, s priemerom 9 cm. Pred samotným pečením kvetináče namočíme do vody tak, aby boli celkom ponorené, aspoň na 3 hodiny, čo je zhruba doba pokiaľ pripravíte cesto. Ešte si prichystajte kolieska vystrihnuté z papiera na pečenie, ktoré vložíte na dno kvetináča a zakryjete ním dierku na dne. Celé toto pečenie je založené na princípe rímskeho hrnca, kdo to pozná vie o čom hovorím.

    Chlieb z kvetináča (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak sa pusťme do pečenia. Kvetináče máme namočené, je čas zamiesiť cesto. Nemusíte sa držať môjho receptu. Ak máte svoj vlastný, vyskúšaný kľudne ho použite. Takisto môžete použiť celozrnnú múku, prípadne cereálnu. Pre tých ktorý nevedia - postup je takýto: v troche mlieka rozdrvíme droždie (ja používam balené kocky) trochu cukru, prikryjeme a počkáme až sa nám spraví kvások. Do misy preosejeme múku (v prípade že používame celozrnnú nepreosievame nakoľko by sme oddelili od seba klíčky a otruby čiže to najdôežitejšie), pridáme zmäknuté maslo, alebo margarín, mlieko, kvások, soľ a zamiesime cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Premiesime a znova necháme vykysnúť. Tento proces opakujeme najmenej 3x.

    Chlieb z kvetináča (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto naposledy premiesime a rozdelíme na 6 častí, z ktorých vyformujeme malé bochníčky. Každý bochníček rukou roztlačíme na menšiu placku, posypeme napr.ľanovým semenom, premiesime, vytvarujeme do podhovastého valčeka a vložíme do vymasteného a múkou vysypaného kvetináča, na dno nezabudnite dať koliesko z papiera na pečenie. Každý bochník môžete naplniť rôznymi semiačkami alebo bylinkami. Ja dávam ľanové semeno, kmín, sézam, bazalku, slnečnicu, ale výborný je aj kečup, špenát alebo syr pokrájaný na kocky, ktorý povtláčam do cesta.

    Chlieb z kvetináča (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené kvetináče poukladáme na plech a necháme vykysnúť. Pred pečením povrch potrieme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri tepote 200° asi 20 - 30 minút. Upečené bochníčky necháme vychadnúť v kvetináčoch až potom ich vyberieme a pokrájame, aj keď u nás sa mi to ešte nikdy nepodarilo - naši mi ho totiž rozchytajú ešte horúci.

Diskusia k receptu

dora
to je neskutočne originálne! :-) a vyzerajú ako muffiny...
evusik
ešte by som rada doplnila pre toho kto to chce vyskúšať, že kvetináče v žiadnom prípade nesmiete umývať v umývačke, ale ani ručne s prípravkom na riad - UMÝVAŤ LEN V ČISTEJ VODE, pokiaľ ovšem nechcete mať chlieb s príchuťou saponátu.
sovka62
Máš ty nápady, Evúšik. Ja mám v obchodoch kvetináčov z pálenej hliny rôznej veľkosti a tvarov, ale nenapadlo mi použiť niektorý z nich namiesto rímskeho hrnca. Ten nemám, zdal sa mi príliš drahý a ani som nevedela, čo by som v ňom piekla. Doma sa v keramike pekávali husi a kačice, ale doktori rozhodli, že to ja už neľúbim. Tak som hrniec ani nekúpila, nech ma nepokúša.
evusik
Sovka, máš úplnú pravdu ja som tiež vždy chcela rímsky hniec - ale tá cena. Až raz som to vyriešila. Mám synovca keramikára, tak som ho požiadala aby mi vyrobil rímsky hrniec, on vôbec nevedel čo to je a keď som mu vysvetlila čo vlasne chcem tak mi povedal aby som si zobrala oválny kvetináč z nepálenej hliny a mám formu. Tak ma priviedol k myšlienke používať kvetináče na pečenie a mám to ešte aj zadarmo.
bambulka51
@evu šik, ja som nadšená ,nálada mi stúpla o100%,ten chlebík môžeme hádam jesť všetky a môžeme skúšať,hurá,díky moc:)))
lusinkab
tak toto je napad ako sa hovori za vsetky drobne :-) no nenachadzam slov vymislenik jeden :-)
evusik
fúha, tak to je ozaj starý recept, aj som veru dávno nerobila... @vierik krásne sa ti podarili.... ja som tieto kvetináčiky používala keď som nemala formy, teraz dostať všakovaké formy, plechové, silikónové, keramické a ja zopár mám aj malé aj veľké, tak využívam skôr tie :-)
vierik
@evusik ďakujem,veď ja som tiež tie kvetináčiky,len kôli tomu kupovala,teraz zabalené odychujú :-)
sracz
Krása, nádhera, fantázia - šikovná a múdra @evusik - veruže aj ja vyskúšam!!! Nič sa nedá robiť = stare ľudze pravdu maju, šicko znaju a bars mudro hutoria = "človek sa celý život učí a aj tak sprostý do hrobu sa poberie"! -:) -:)) -:)))
evusik
@sracz moja mama zas hovorila " niekto sa učí celý život, niekto umrie sprostý" to aby nás, detiská nahnala do učenie :-) a aj mi to ostalo, že človek sa nemá hanbiť ak niečo nevie a že sa učíme celý život.... tak dúfam, že keď už tie moje kolená odišli do dôchodku, hlava ostane ešte dlho, dlho mladá :-))))
jozka2
noholky,ja vam poviem slovaci sa ezapru a najdu sposob na vsetko.Jedna stara pani chcela vyhdi kucharske knihy-stare-mne ich olo luto tak som i ch vypytala a tam je chlebkpeceny v kvetinac,stale sm sa na to pozerala,v kvetinaci-chleba?!a tu ho mas ale rimsky hriec si kupim na chleba alebo vetinace,pre edostatok cassu nepeciem chlebik i ked pridem domov/na Slovensko/a cerstve rohliky,humenskycierny chlieb,kysle ryby a rybaci salat too je jedlo ktore sa neviem dojest.Raz som prisla k dcere aa vidim vedierkos kyslyi rybami boze aj oni tomaju radi?Nakoniecsom zisti,z ped prichodom moj zat tuto dobrot vopred priravil pre mna.Nasla som litvinsky obchod kde maju chlebik z Litvy aj so semenami,tak ho kupujem ale ide zima bude vac casu zacnem piect.Mate pravdu, ja jedavam chleby podobne nasim,moj muz rodeny american zase papierovy,keby som ho zjedla cely nikdy nebudem syta.
jozka2
sorry za chyby,moj pocitac blbne alebo ja pisem rychlo a opravit sa to uz neda.
evusik
@jozka2 máš pravdu, že my sme chlebový národ, taký dobrý chlieb ako sa pečie na Slovensku sa veru málokde pečie.... ja to tak striedam, občas upečiem doma, občas kúpim.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia