Ako sme študovali zloženie potravín alebo ako telka pomáha pri výchove dieťaťa

martina0812 - fotkamartina0812, 10. septembra 2013
K napísaniu tohto zážitku ma priviedli komentáre pod týmto mojím receptom:  varecha.pravda.sk/recepty/rychla-omacka-na-spagety/43701-...


Začalo to celkom nevinne: moja ratolesť ako obvykle odmietala ísť večer spať. Manžel to s ňou vzdal a ja, hoci jej obvykle pred spaním čítam, priznávam bez mučenia, v ten deň som bola vyšťavená ako hrom a zmohla som sa akurát na zapnutie telky. Hádam sa dieťa učičíka aj pri tejto náhradke...

Pri prepínaní kanálov som natrafila na program, v ktorom nejaký chlapík skúmal zloženie potravinárskych výrobkov a za pomoci odborníkov vysvetľoval, čo vlastne oné záhadné nápisy predstavujú a akými spôsobmi sa výrobcovia snažia spotrebiteľa presvedčiť, že konzumuje zdravú potravinu, hoci je to chemický laboratórny blaf.

Moja dcéra mala oči ako tenisáky a hneď na druhý deň podrobne preskúmala zloženie úplne každého výrobku, ktorý sme doma mali. Priznávam, veľmi na zdravú stravu nie som, zloženie neštudujem, ale takisto ma šokovalo, že kritickému oku mojej malej kontrolórky vyhoveli z celej kuchyne a špajze len tri (!!!) veci: mlieko, 100% arabská káva a 100% slnečnicový olej. Vo všetkom ostatnom našla chémiu.

O dva dni sme šli na veľký nákup, ktorý robím raz do mesiaca. Trval nám namiesto dvoch hodín takmer šesť, pretože moje dieťa trvalo na podrobnom skúmaní každej etikety. A tu nastal šok číslo dva: Neprešlo nátierkové maslo, neprešla tatarka, neprešla smotana, proste, skoro nič, ale zato na plnej čiare prešla Morca - della na špagety!!!!

Práve to, o čom som bola presvedčená, že je plné chémie, neobsahovalo jediné pridané éčko, žiaden glutaman, proste, posúďte sami, tu je zloženie ( možno som sa pomýlila v tých percentách, ale zložky si pamätám):

"sója 13%, bravčové mäso 9%, rajčinový pretlak, soľ, zmes korenín."

Šlus. Neuveriteľné! Študovala som to niekoľko krát, kým som si uvedomila, že na etikete bol celkom malý nenápadný zelený štvorček a na ňom nápis: bez umelých konzervantov.

No dobre, tak bez konzervantov. OK. Ale že výrobca odolal všeobecnému trendu do všetkého napchať aj glutaman, všelijaké zvýrazňovače chuti, farbivá a ktovie aké ešte umelé laboratórne záležitosti, za to má u mňa jedno obrovské PLUS!!!

A div sa svete, moje 6 ročné dieťa si v ten deň dalo špagety s morca -dellou, ktorú predtým neznášalo. A dala som si aj ja. Však je to viac menej zdravé, nie ( aj keď, bohvie, koľko je tam tej soli...) ? :-)))

No, dcérke ono študovanie zloženia ešte vydržalo. Už sú to skoro dva týždne a ona pozorne číta etikety. Holt, netušila som, že program v telke môže mať taký výchovný efekt na stravovacie návyky takého malého dieťaťa. Možno si tým čítaním etikiet vybrúsi jedálniček a bude sa stravovať zdravšie, než jej mama, ktorá, bohužiaľ, miluje hotové mrazené jedlá, omáčky a kadejaké iné produkty labákov. Ja by som ju tak prevychovať nedokázala, keďže nedokážem vodu kázať a víno piť. Telke sa to podarilo. Pánom tvorcom oného programu preto srdečne ďakujem. :-)

@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
morca - dellu som kedysi kupovávala, taký polotovar do chladničky, že keď už nič iné nebude, tak špagety s tým oným to zachránia. rovnako aj starý čínsky luncheonmeat. neskôr som ju kupovať prestala v presvedčení, že aj tak je to plné svinstva, tak ich kašlem. povedz dcére, že jej teta jana posiela virtuálne veľmi zdravé bio lízatko. pri najbližšej príležitosti konzervu preštudujem a zakúpim. keď si spomeniem. :-))
smejkad
:-))))
ono tie ecka - aj soda ci kyselina citronova maju svoj E-kod, ale rozhodne ked clovek zacne na tie etikety poskulovat, neraz ostane ako primrznuty :-)
svindel ovsem je aj v tom, ze niektori uz nenapisu Ejaneviemkolko, ale napisu aroma,antioxidant, pripadne aj s konkretnym nazvom a to uz tak neudrie do oka :-)
becky
Su zle E-cka a su aj relativne dobre E-cka ako napriklad ta spominana kyselina citronova. Aj listkove cesto aj jogurtu (s prichutami) maju Ecka! Ja som bolo tymto "posadnuta" istu dobu a skumala som vsetky zlozenia. Dokonca mam aj aplikaciu na mobil. :D Kazdopadne, ak do seba netlacite vela prifarbovanych sladkosti a "ready-meals" (polotovary, ktore len supnete do mikrovlnky) tak ste na tom velmi dobre. :)
tiginko
perfektné čítanie @martina0812. Po prvé je presne vidieť, že deti sú ako špongie: sú schopné vo veľkom nasávať informácie a zážitky a uložiť si ich poriadne hlboko, na to treba najviac myslieť v ich útlom veku. Zapamätajú si veci, ktoré by sme ani nečakali. Ja som niekedy prekvapená pri rozhovoroch s mojou dospelou dcérou, čo všetko jej utkvelo v pamäti a ako ju to ovplyvňuje. A po druhé: veru nie je všetko čierne a biele. Je jednoduché šmahom ruky všetky priemyselne vyrábané produkty hodiť do jedného vreca, ale treba používať zdravý sedliacky rozum
mariana33
moje deti sú ešte maličké, takže čítať ešte nevedia, ale aj ja pozerám z čoho je čo zložené...mňa v tom inšpirovala relácia jste to co jíte...
amelie
martina, v 400 -gramovej morcadelle so šampiňónmi je 4,5 % mäsa a v obyčajnej 7 %. Tak čo tvorí zvyšok?
amelie
v tej z tatraconu je o máličko viac mäsa. kto vie, akého...
marikafil
13 percent sóje a 9 percent bravčového mäsa - to je len 22 percent, že by tých ďalších skoro 80 % bola iba "zdravá" soľ a koreniny? ja by som to rozhodne nejedla, ale samozrejme, proti gustu žiaden dišputát, prajem dobrú chuť



 



TOPlist