Kuracie mäso
Kuracie mäso

Kurací perkelt videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. septembra 2023

Jedno z našich obľúbených netureckých jedál :-) Niekto to volá paprikáš a niekto perkelt a to dokonca aj tu v Maďarsku. Stačí k nemu Zobraziť celý popisJedno z našich obľúbených netureckých jedál :-) Niekto to volá paprikáš a niekto perkelt a to dokonca aj tu v Maďarsku. Stačí k nemu vybrať už len prílohu a skvelý obed je na stole. Hodí sa k nemu cestovina, ryža, nokerle, alebo aj bulgur či kuskus. Ochutiť si môžete jedlo smotanou alebo jogurtom.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2023/09/kuraci-paprikas-chutny-obed-z-kuracieho.html

6
porcií
Kurací perkelt (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1-1,5 kg
4-5 ks
3-4 ks
2 ks
cca 1 l
1 PL
1 KL
1/2 KL
10-12 zrniek
podľa chuti
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Na oleji si zosklovatíme a aj trochu opečieme na drobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme mletú papriku, necháme chvíľku poškvrčať, kvapneme trošku vody a pridáme mäso. Osolíme, premiešame a zakryté necháme, aby si pustilo vlastnú šťavu.

  2. 2

    Mäso následne zalejeme 1 litrom vody, pridáme rascu, korenie, soľ a varíme kým mäso nezmäkne. Keď je mäso mäkké, pridáme pokrájanú papriku a paradajky a privedieme znova celé do varu. Keďže ja zvyknem trochu aj zahustiť, tak si vymiešame do hladka hladkú múku s trochou vody a vmiešame ju do paprikáša/perkeltu. Pridáme vegetu podľa chuti a aj čili ak chcete štipľavé. Takto necháme variť, kým sa zelenina neuvarí do mäkka.

    Kurací perkelt (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si pripravíme prílohu podľa chuti, ja som tentoraz spravila kolienka. Na dochutenie v tanieri si môžete dať buď smotanu alebo jogurt. U nás je to jednoznačne jogurt :) Prajem dobrú chuť !

    Kurací perkelt (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

mijaita
Perkelt a paprikáš – viete, v čom sa líšia?
Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Tipujete, že rozdiel bude v smotane? Veru nie, správnu odpoveď by uhádol málokto.
Autor článku Janka Snopková

Robíte doma perkelt alebo paprikáš? A ste si istí? Táto téma totiž vôbec nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Mnohé gazdinky i staré mamy majú na to rôzne názory, vo výklade sa nezhoduje ani oficiálna literatúra, o internete nehovoriac. Niektoré zdroje uvádzajú, že rozdiel je v smotane. Niekde sa uvádza, že smotana ide do perkeltu a inde zas, že do paprikáša. Ani Google Translator v tom nemá jasno a YouTube automatický prekladač už vôbec. V nejednom videu automatický prekladač titulkov prekladá PERKELT ako PAPRIKASH.

Celej veci sa na koreň pozrel milovník gastronómie a šikovný kuchár Jozef Hucman. „Skutočný rozdiel je už natoľko zabudnutý, že aj naše babky, či dokonca profesionálni šéfkuchári prevzali všeobecne zažité omyly a skutočný rozdiel naozaj nepoznajú,“ prezrádza.

Kde je teda rozdiel, keď nie v SMOTANE?

Všetky zdroje sa zhodujú na tom, že perkelt aj paprikáš sú maďarské pojmy. „To ale neznamená, že maďarská babka pozná rozdiel,“ smeje sa Jozef Hucman. Ako vysvetľuje, základný rozdiel vychádza z názvoslovia.

Perkelt – pochádza z maďarského slova pörkölt, čo znamená pražený. Pri príprave sa na masti (oleji) popraží cibuľa, pridá sa mletá paprika, mäso a až následne sa môže podliať (nemusí). Konzistenciou pripomína hustejší maďarský alebo viedenský guláš.

Paprikáš - opraží sa cibuľa, pridá mletá paprika a môže sa pred pridaním mäsa (hlavne kuracieho) podliať vývarom (alebo voda + bujón). Paprikáš môže mať aj perkeltový základ (podleje sa po pridaní mäsa), avšak do paprikáša môže ísť ešte nakrájaná paprika. Konzistenciou pripomína skôr kotlíkový guláš.



Smotanou môžeme zahustiť aj paprikáš a aj perkelt. Nie všade sa to robí, ale je to celkom bežné. Z perkeltu môžeme spraviť paprikáš, opačne ale nie. Hlavný rozdiel teda nie je primárne v ingredienciách, ale v postupe prípravy. Perkelt sa praží a paprikáš dusí - varí. „Hoci, tento rozdiel sa časom zotrel a obe jedlá sa postupne stávajú jedným. Pripúšťam aj isté percento, že sa mýlim, nič to nemení na fakte, že obe jedlá patria medzi klenoty domácej kuchyne a či už si ho dáme s haluškami - perkelt alebo v ňom plávajú varené zemiaky - paprikáš, určite si na nich dobre pochutíme,“ doplnil Jozef Hucman.

Jožkovi ďakujeme za analýzu :)
1x ojv
mijaita
@cesminaz kapla jsi mi do noty, ja s kolinkama gulas, perket, paprikas, s kolinkama nejradsi!! Ovšem maso s vařenou kuží, to opravdu ne. Ale to je drobny detail, ze? :-)
kuko95
Ja to robím so šľahačkou a smotanou na varenie či perkelt alebo paprikáš úžasné jedlo ..najlepšie to pripraviť s mäsom s kosťou aby šťava bola silná
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Absolutne fantasticky.
Jednoduchy a chutovo vynikajuci.
Dakujeme za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia