Baklažán
Baklažán

Iskender z baklažánu videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 5. januára 2022

Iskender je jeden z mnohých spôsobov ako podávať kebab. Túto vegetariánsku verziu s baklažánom som objavil nedávno v tureckom meste Bursa a rozhodne stojí Zobraziť celý popisIskender je jeden z mnohých spôsobov ako podávať kebab. Túto vegetariánsku verziu s baklažánom som objavil nedávno v tureckom meste Bursa a rozhodne stojí za vyskúšanie.

2
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

2 ks menšie
1 PL
60 g (3 kocky, každá po 20 g)
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 strúčik
200 g (z konzervy)
2 ks
1 ks veľká (passata)
1 PL
2 PL (kyslá smotana)




Postup

  1. 1

    Rúru predhrej na 180 °C. Baklažány umy, polož ich na plech vystlaný papierom na pečenie, párkrát do nich pichni nožom (vyvaruješ sa tak teoretickému výbuchu) a pokrop ich olivovým olejom. Peč v rúre asi hodinu. Pre ešte lepšiu chuť, v prípade že sa to dá, baklažán upeč na vonkajšom grile na dreve, na bezpečnej strane mriežky - mimo uhlíkov.

  2. 2

    Upečené baklažány nechaj vychladnúť, rozrež a vydlab z nich vnútro. Panvicu polož na mierny oheň a daj do nej roztopiť prvú kocku masla, na ktorom dozlatova speň cibuľu nakrájanú na malé kocky. Pridaj údenú papriku, rímsku rascu, oregano, sušenú cibuľu a prepučený cesnak. Za stáleho miešania aktivuj arómy z korenín, asi 30 sekúnd. Fazuľu sceď a popuč vidličkou na kašu. Pridaj ju do panvice spoločne s vnútrom z baklažánu. Osoľ a dochuť čiernym korením, za stáleho miešania var posledné 3 minúty.

  3. 3

    Na rozpálený gril / grilovaciu panvicu polož čili papričky (semiačka vydlab) spolu s paradajkou nakrájanou na hrubé pásiky. Griluj asi 2 minúty z každej strany.

  4. 4

    Zatiaľ si na druhej panvici priprav jednoduchú paradajkovú omáčku. Na roztopenom masle (druhej kocke) na pár sekúnd opraž paradajkovú pastu, potom pridaj passatu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešaj a var asi 2 minúty.

  5. 5

    Zeleninu vyber z grilu a opeč na ňom nasucho z oboch strán pita chlieb. Následne ho nakrájaj na kocky.

  6. 6

    Podávaj systémom navrstvenia kociek chleba, ktoré prikryješ baklažánovou kašou. Celé to zalej paradajkovou omáčkou a roztopeným zbytkovým maslom. Pridaj grilovanú zeleninu a kopcovitú lyžicu ayranu / kyslej smotany. K dokonalej kombinácii odporúčam už len pravý, silný, turecký čaj.

  7. 7

    Instagram: walrus.buko

Diskusia k receptu

bugout
Iskender mám veľmi rád, ale klasický s mäsom, vegetarianom odporúčam skúsiť takúto náhradu. Akurát Ayran vypiť a nedávať ho na jedlo. A namiesto kyslej smotany biely jogurt (s cesnakom kto má rád, aj keď mám pocit, že k iskenderu sa zväčša dáva čistý biely jogurt). A chlieb ja zvyknem opekať už nakrájaný na kocky a nie krájať ho po opečení. Škoda, že väčšina tureckých prevádzok ho u nás nerobí. Aj keď ho majú v ponuke tak ho nerobia. Aj keď mám jedného ktorý mi ho zvykne urobiť keď má čas... A naposledy urobil aj sebe a spolu sme jedli a rozprávali sa o tureckých receptoch, ktoré mám veľmi rád. A keď som pri tureckých receptoch zdravím @cesminaz
blogbusker
@bugout (5.1.2022 16:59) Ten ayran som videl iba rovno na tanieri v Turecku, bol som tam nedavno, relativne mimo turistickych destinacii a lokalni to servirovali vzdy tak 😀 tento na fotke bol masovy, nakydali mi ho tam hojne 😜 Samozrejme sa dal doobjednat vela v pohari, jak hovoris 🤟 aj poprehanal 😀 Bolo to v Osmangazi Bursa, zevraj najlegendary Iskender restika v hre




1x bugout
bugout
Sranda, Ayran evidujem len ako nápoj, nestretol som sa, že by ho dávali takto na jedlo. Ale v konečnom dôsledku je to len jogurt zmiešaný a vodou nič viac nič menej. Keď si robím doma cesnakový jogurt k nejakemu jedlu niekedy pridám troch vody keď je moc hustý. Ayran som aj kúpil, ale zväčša ho robím sám. Príde mi priam nechutné keď jogurt zmiešaný s vodou sa predáva drahšie ako jogurt 😂😂 V každom prípade Ayran čo poznám je dosť riedky (či už kúpený alebo urobený) a na jedlo by som si ho určite nenalial 😂 Na foto čo si teraz pridal to je husté a vyzerá skôr ako kajmak alebo teda čistý jogurt. Ale ja som tam nebol a nejedol to, takže verím tomu co hovoríš 🤣🤣🤣
blogbusker
@bugout (6.1.2022 13:10) Jj, presne jak pises, taky husty bol na jedlach (preto ta alternacia smotanou v recepte), dal sa objednat tak, alebo redsi na pitie 😀 ale vravim, opatrne 🤣 S kolegom sme to premenovali na "I ran everytime" 😜
bugout
🤣🤣🤣 Keď vidíš niečo biele v tureckýc receptoch, resp. na tanieri je to skoro vždy biely jogurt nie smotana.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia