Baklažán

Iskender z baklažánu (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Iskender je jeden z mnohých spôsobov ako podávať kebab. Túto vegetariánsku verziu s baklažánom som objavil nedávno v tureckom meste Bursa a rozhodne stojí za vyskúšanie.

2
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrej na 180 °C. Baklažány umy, polož ich na plech vystlaný papierom na pečenie, párkrát do nich pichni nožom (vyvaruješ sa tak teoretickému výbuchu) a pokrop ich olivovým olejom. Peč v rúre asi hodinu. Pre ešte lepšiu chuť, v prípade že sa to dá, baklažán upeč na vonkajšom grile na dreve, na bezpečnej strane mriežky - mimo uhlíkov.
  2. Upečené baklažány nechaj vychladnúť, rozrež a vydlab z nich vnútro. Panvicu polož na mierny oheň a daj do nej roztopiť prvú kocku masla, na ktorom dozlatova speň cibuľu nakrájanú na malé kocky. Pridaj údenú papriku, rímsku rascu, oregano, sušenú cibuľu a prepučený cesnak. Za stáleho miešania aktivuj arómy z korenín, asi 30 sekúnd. Fazuľu sceď a popuč vidličkou na kašu. Pridaj ju do panvice spoločne s vnútrom z baklažánu. Osoľ a dochuť čiernym korením, za stáleho miešania var posledné 3 minúty.
  3. Na rozpálený gril / grilovaciu panvicu polož čili papričky (semiačka vydlab) spolu s paradajkou nakrájanou na hrubé pásiky. Griluj asi 2 minúty z každej strany.
  4. Zatiaľ si na druhej panvici priprav jednoduchú paradajkovú omáčku. Na roztopenom masle (druhej kocke) na pár sekúnd opraž paradajkovú pastu, potom pridaj passatu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešaj a var asi 2 minúty.
  5. Zeleninu vyber z grilu a opeč na ňom nasucho z oboch strán pita chlieb. Následne ho nakrájaj na kocky.
  6. Podávaj systémom navrstvenia kociek chleba, ktoré prikryješ baklažánovou kašou. Celé to zalej paradajkovou omáčkou a roztopeným zbytkovým maslom. Pridaj grilovanú zeleninu a kopcovitú lyžicu ayranu / kyslej smotany. K dokonalej kombinácii odporúčam už len pravý, silný, turecký čaj.
  7. Instagram: walrus.buko