zemiakový šalát
zemiakový šalát

Nemecký zemiakový šalát (Kartoffelsalat) videorecept

blogbusker - fotkablogbusker, 19. septembra 2022

Veľmi vďačné jesenné kombo inšpirované nemeckým Oktoberfestom - v prvom rade pivo a k nemu praclík a tento zemiakový šalát. 😀🇩🇪🥨🍺

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

5 ks
1 naberačka
1 ks
2 ks
1 PL
1 PL
1 PL
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke umy, potom ich vlož do hrnca s osolenou vodou a priveď do varu. Stíš teplotu sporáku a var cca 20 minút - záleží od veľkosti zemiakov. Urob štandardný test pichnutím noža, či sú už uvarené. Ak áno, tak ich sceď a nechaj trošku vychladnúť - nie však úplne, budú sa ti tak lepšie šúpať. Ošúpané krumple nakrájaj na rovnako veľké kolieska a vlož ich do hlbokej nádoby, v ktorej sa čochvíľa zmiešajú s ostatnými prísadami.

  2. 2

    Urob si zálievku skombinovaním vývaru, nadrobno nasekanej cibule, nadrobno nakrájaných uhoriek, horčice, oleja a octu. Dolaď soľou a korením, prípadne reguluj kyslosť pridaním octu. Všetko zmiešaj dokopy a zalej touto zmesou zemiaky - tie krásne zálievku nasajú. Nasekaj čerstvú vňať a prihoď ju do misy. Znovu všetko dôkladne premiešaj.

  3. 3

    Šalát sa dá jesť okamžite, ešte teplý, alebo vychladený a odstáty - to je už na tebe. Odporúčam podávať spolu s čerstvými praclíkmi a k pivu.

  4. 4

    Môj Instagram: @walrus.buko

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak teraz neviem, či to my máme od Nemcov, alebo Nemci od nás, lebo ja to poznám aspoň 60 rokov, keď tento zemiakový šalát robila mama. inak, postup dôsledný, pochopí aj ten, čo ešte nevaril :-) Zemiaky varené v šupke sa soliť nemusia.....
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@evanaaa (19.9.2022 17:57)

Aj ja solím zemiaky keď ich varím na šalát. Niekde som kedysi čítala, že zemiaky sa nerozvaria, keď sa pridá soľ. Tak možno preto.
1x haji
haji
Na bramborový salát jsou nelepší "rohlíčky a nebo ledvinky", ale kde je vzít a nekrást? Výborná obdoba jsou růžové/červené brambory - miluju je, mají úžasnou plnou, zemitou chuť. Alespoň člověk ví, že jí bramboru. Také lépe drží pohromadě, s trochou opatrnosti se nerozvaří jako ostatní. Někdy je solím, jindy ne - rozdíl v tom snad ani nevidím.
bugout
@evanaaa (19.9.2022 17:57) nuž moja neboha babka ho robila tiež, takže ho jedávam od ranného detstva. Babka ho začala robiť ešte mojej mame lebo ona nejedavala majonézu, bolo jej z nej vždy zle, čiže toto bol desaťročia môj vianočný šalát k vyprážanej rybe a dodnes ho mám radšej ako majonézak. Všetci čo poznám ho volajú slovenský šalát (myslím, že som sa stretol aj s označením "žobrácky", keďže je tam menej ingrediencií ako v majonézaku). A teda praclík by ma k nemu nenapadol, to mi príde ako keby som si mal dať zemiakovy šalát a rožek. A poviem úprimne, že čerstvý na teplo by som ho nejedol, musí dobre odstáť a byť studený. Aj keď, ak niekto chce určite mu nebránim a ani ho za to neodsudzujem 😂😂
drajan
Moja známa volá tento šalát "šmykľavý" a myslím, že sa robí v nejednej slov. domácnosti. Samozrejme nepozná ho každý, takže tým nechcem povedať, že uverejniť recept bolo zbytočné. Práve naopak. A ja ďakujem za pripomenutie.
evanaaa
@sr - ja solím len tie ošúpané, a ak varím v šupke, tak nesolím, ešte ich budem šúpať. No záleží aj na tom, aký druh zemiakov varíš, ja väčšinou kupujem len B-čka, na šalát sú lepšie Á-čka práve preto, že sú tvrdšie a nerozvárajú sa. A inak, pri varení akýchkoľvek zemiakov kontrolujem, či už sú dostatočne varené.
zinnajdha
Tento šalát, prípadne s drobnými zmenami ( napr jednoduchší nálev, alebo s pridanou cibuľou) robievala aj moja babička (ja mám vyše 70), a už ako dieťa som ho mala rada . Niektoré dievčatá, pôsobiace v Rakúsku chcú byť originálne a presne tento šalát ponúkajú ako rakúsky.
Recept pochádza (asi) pravdepodobne z maďarsko (uhorsko) - ukrajinskej kuchyne, oblasť Zemplínska župa, Užská župa.
Možno ho robievali aj v iných kuchyniach na našom území, o ktorých neviem...
boxik
Tento ,respektíve veľmi mu podobný šalát varili často v internátnej kuchyni v Bratislave na ulici 29.augusta ,kde som 4 roky býval ,dnes je tam sociálna poisťovňa , k vyprážaným jedlám a mne osobne zachutil tak ,že ho často varíme aj doma . Chcel som ,ale povedať jednu zaujímavosť . Chodil som strednú školu v časoch keď ešte neboli voľné soboty a už vôbec nie voľno cez cirkevné sviatky . Za tie 4 roky pobytu v tomto zariadení bol na obed iba 4 krát klasický bravčový rezeň s majonézovým zemiakovým šalátom a to vždy pred Veľkou nocou na Veľký piatok ,že by to bola náhoda ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia