Žemľovka
Žemľovka

Žemľovka s jablkami a tvarohom fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 1. marca 2022

Žemľovka s jablkami a tvarohom a so snehom navrchu...

4
porcie
50 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
2 ks
500 ml
2 PL
Jablková náplň:
4 ks
2 PL
Tvarohová náplň:
500 g
3 ks
2 PL
1 bal.
Sneh:
3 ks
štipka
1 PL
3 PL
Okrem toho:
 (na vymastenie misy)
 (na vysypanie misy)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jablková náplň: Jablká očistíme a nastrúhame na plátky. Pridáme citrónovú šťavu (podľa potreby), zasypeme škoricou a cukrom a dôkladne premiešame.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko zmiešame s vajciami a cukrom. Vianočku nakrájame, približne polovicu namočíme v mliečnej zmesi a ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme vopred vymazali maslom a vysypali strúhankou.

  5. 5

    Na vianočku navrstvíme jablká.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na jablká navrstíme tvarohovú náplň.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tvarohovú náplň navrstvíme zvyšok vianočky, ktorú tiež namáčame v mliečnej zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút. Tesne pred dopečením vyšľaháme studené bielky so štipkou soli do polotuha, následne postupne prisypeme cukor, prilejeme citrónovú šťavu a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, navrstvíme sneh a dáme na 15 minút zapiecť.

    Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečenú žemľovku necháme mierne vychladnúť a podávame ako chutný obed alebo ako dezert. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

chorvatka
Trosku som sklamana, nikde v recepte sa nespominaju hrozienka ! To je ta najväcsia pochutka pre mna, ale kazdy si tam prida co chce, no nie ? Dakujem za inspiraciu, vyskusam vasu s tvarohom.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha