Žemľovka

Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept)

Autor receptu: slovakbaker

Žemľovka s jablkami a tvarohom a so snehom navrchu...

4
porcie
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Jablková náplň: Jablká očistíme a nastrúhame na plátky. Pridáme citrónovú šťavu (podľa potreby), zasypeme škoricou a cukrom a dôkladne premiešame.
  3. Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou.
  4. Mlieko zmiešame s vajciami a cukrom. Vianočku nakrájame, približne polovicu namočíme v mliečnej zmesi a ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme vopred vymazali maslom a vysypali strúhankou.
  5. Na vianočku navrstvíme jablká.
  6. Na jablká navrstíme tvarohovú náplň.
  7. Na tvarohovú náplň navrstvíme zvyšok vianočky, ktorú tiež namáčame v mliečnej zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút. Tesne pred dopečením vyšľaháme studené bielky so štipkou soli do polotuha, následne postupne prisypeme cukor, prilejeme citrónovú šťavu a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, navrstvíme sneh a dáme na 15 minút zapiecť.
  8. Upečenú žemľovku necháme mierne vychladnúť a podávame ako chutný obed alebo ako dezert. Prajem dobrú chuť!