Žemľovka
Žemľovka s jablkami a tvarohom (fotorecept)
Autor receptu: slovakbaker
Žemľovka s jablkami a tvarohom a so snehom navrchu...
4 porcie |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Jablková náplň: Jablká očistíme a nastrúhame na plátky. Pridáme citrónovú šťavu (podľa potreby), zasypeme škoricou a cukrom a dôkladne premiešame.
- Tvarohová náplň: Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom, žĺtkami a citrónovou šťavou.
- Mlieko zmiešame s vajciami a cukrom. Vianočku nakrájame, približne polovicu namočíme v mliečnej zmesi a ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme vopred vymazali maslom a vysypali strúhankou.
- Na vianočku navrstvíme jablká.
- Na jablká navrstíme tvarohovú náplň.
- Na tvarohovú náplň navrstvíme zvyšok vianočky, ktorú tiež namáčame v mliečnej zmesi. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút. Tesne pred dopečením vyšľaháme studené bielky so štipkou soli do polotuha, následne postupne prisypeme cukor, prilejeme citrónovú šťavu a vyšľaháme na tuhý lesklý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, navrstvíme sneh a dáme na 15 minút zapiecť.
- Upečenú žemľovku necháme mierne vychladnúť a podávame ako chutný obed alebo ako dezert. Prajem dobrú chuť!